Editia a XVI-a a Tirgului de Carte Gaudeamus a fost una benefica pentru editurile Polirom si Cartea Romaneasca. Acestea au inregistrat, impreuna, vinzari de cca 5,5 miliarde lei, cu 10 % mai mari decit cele de la Gaudeamus 2008.
In topul vinzarilor Polirom se afla mult asteptatul volum al Mihaelei Radulescu, Niste raspunsuri, volum care s-a vindut in 3000 de exemplare, din care peste 1000, la sedinta de autografe care a avut loc la standul Polirom, simbata, 28 noiembrie.
Toate titlurile aparute in Seria de autor „Salman Rushdie” de la Polirom au fost foarte cautate la tirg, fapt sustinut si de venirea celebrului scriitor in Romania si, implicit, de sedinta de autografe sustinuta de acesta la Gaudeamus, miercuri, 25 noiembrie. Cele mai rivnite au fost Seducatoarea din Florenta si Versetele satanice – cite 2200 de exemplare din fiecare.
Cele doua volume ale Hertei Muller, laureata Premiului Nobel pentru Literatura 2009, Regele se-nclina si ucide si Animalul inimii, s-au vindut, fiecare, in cite 1500 de exemplare.
Prin perdea, volumul memorialistic al Aurorei Liiceanu, ajuns deja la al treilea tiraj, in mai putin de doua luni, s-a vindut de asemenea foarte bine, in cca 1000 de exemplare, autoarea fiind prezenta la tirg simbata, 28 noiembrie, pentru lansarea volumului.
Cuvinte rare, recentul volum al lui Cristian Tudor Popescu, aparut in colectia „Ego. Publicistica” de la Polirom, s-a vindut in 500 de exemplare, dintre care cca 200 la sedinta de autografe sustinuta de autor vineri, 27 noiembrie.
Nici literatura romana nu a fost ocolita la acesta editie a Tirgului Gaudeamus. Cele mai vindute titluri au fost: Cartea soaptelor de Varujan Vosganian (colectia „Fiction Ltd.”), una dintre revelatiile literare ale anului 2009, proaspat nominalizata la Premiul „Cartea anului 2009”, oferit de revista Romania literara si Fundatia Anonimul, vinduta in peste 300 de exemplare; la egalitate cu Cartea soaptelor se afla Istoria romantata a unui safari, de Danielei Zeca, aparuta in colectia „Ego. Proza” si ajunsa la al doilea tiraj, in doar doua luni de la aparitie; tot din „Ego. Proza” face parte si primul roman al lui Matei Florian, Si Hams Si Regretel, care s-a vindut in 150 de exemplare, autorul fiind prezent la standul Polirom pentru lansare, simbata, 28 noiembrie.
Asa cum am ne-am propus, inca de la inceputul tirgului, cele mai recente titluri din colectia „Ego-grafii” – in care a aparut si mai sus amintitul volum Prin perdea de Aurora Liiceanu – au fost cautate de vizitatorii tirgului: Profetii despre prezent. Elogiul mortii de Nicolae Breban, L-am urit pe Ceausescu de Gabriel Andreescu, Strada Revolutiei Nr. 89, coordonat de scriitorii Dan Lungu si Lucian Dan Teodorovici, Ultimii eretici ai Imperiului de Vasile Ernu.
Top 5 cele mai vindute titluri Polirom:
1. Niste raspunsuri, Mihaela Radulescu = 3000 de exemplare
2. Seducatoarea din Florenta + Versetele satanice, Salman Rushdie = 2200 de exemplare din fiecare titlu
3. Regele se-nclina si ucide si Animalul inimii, Herta Muller = 1500 de exemplare din fiecare titlu
4. Prin perdea, Aurora Liiceanu = 1000 de exemplare
5. Cuvinte rare = 500 de exemplare
La Editura Cartea Romaneasca, cel mai bine s-a vindut romanul lui Cristian Teodorescu, Medgidia, orasul de apoi, nominalizat la Premiul „Cartea anului 2009”, oferit de revista Romania literara si Fundatia Anonimul – in peste 200 de exemplare; volumul de poezie spatiu privat de Elena Vladareanu (insotit de 33 de ilustratii ale lui Dan Perjovschi) s-a vindut in cca 150 de exemplare; Imanenta literaturii de Eugen Negrici (colectia „Critica si Istorie literara”) s-a vindut in cca 100 de exemplare, autorul aflindu-se la tirg pentru lansarea volumului.
Top 3 cele mai vindute titluri Cartea Romaneasca:
1. Medgidia, orasul de apoi, Cristian Teodorescu: 200 de exemplare
2. spatiu privat, Elena Vladareanu: 150 de exemplare
3. Imanenta literaturii, Eugen Negrici: 100 de exemplare
{mosloadposition user9} {mosloadposition user10}