Arhitectură sustenabilă,
soluţii de arhitectură
cu resurse minime şi o
participare record la cea de-a IX-a ediţie a Bienalei de Arhitectură Bucureşti 2010
Bienala de Arhitectură Bucureşti a atras participarea unui număr record de lucrări şi birouri de arhitectură. Astfel, BAB 2010 oglindeşte experienţa acumulată de birourile de arhitectură din România în ultimii ani, dar şi o densitate de idei de arhitectură valabile, cu case mai bine închegate, mai decente şi mai confortabile.
„Anii de boom economic care au precedat criza financiară au prilejuit construcţia de arhitectură contemporană de calitate, iar această perioadă de educare şi evoluţie s-a reflectat şi în lucrările apărute în ultimii doi ani, în care se manifestă apetenţa publicului pentru arhitectura modernă” apreciază arh. Constantin Goagea, director al revistei Arhitectura şi co-organizator al Bienalei de Arhitectură.
Evenimentul este amplu ca şi conţinut şi desfăşurare şi propune o serie de expoziţii tematice care întregesc cea mai amplă manifestare arhitecturală din România. Pilonul central este însă expoziţia cu lucrările participante în cadrul concursului de arhitectură, care va fi deschisă publicului începând cu data de 1octombrie 2010, gala de premiere urmând a avea loc pe 11 octombrie 2010.
Ediţia curentă a atras participarea a 215 proiecte, un număr record de lucrări, toate realizate în ultimii doi ani. În concurs participă atât lucrări realizate de arhitecţi români în alte ţări, precum Eleveţia, Italia, Austria sau Belgia, cât şi lucrări realizate de arhitecţi din afara ţării pentru beneficiari din România.
Dintre cele 215 lucrări înscrise, în urma preselecţiei au fost acceptate în concurs 171 de lucrări, în creştere cu peste 30% comparativ cu ediţia precedentă, în care au concurat 122 de proiecte. „În România criza a fost mai puţin agresivă decât în alte pieţe, cum a fost Spania de exemplu, ţară în care s-au închis poate cele mai multe birouri de arhitectură” subliniază arh. Constantin Goagea. În România construirea nu a fost oprită atât de abrut, iar arhitecţii care au continuat să lucreze au acordat mai mult timp perioadei de concepţie şi de execuţie. Chiar dacă încă nu se poate spune că au apărut soluţii de arhitectură pentru vremuri de criză, arhitecţii au supravieţuit ca profesie şi au înţeles responsabilitatea lor în folosirea inteligentă a resurselor.
La concurs vor participa în total 96 de birouri de arhitectură, respectiv 163 de arhitecţi. Din juriu fac parte autori nominalizaţi şi premiaţi în cadrul ediţiilor precedente, precum şi doi arhitecţi de renume din străinătate. Preşedintele juriului este arhitectul olandez Nanne de Ru.
Concursul se va desfăşura pe şase secţiuni. Vor fi două secţiuni de arhitectură, una pentru clădiri mai mici de 1.000 de metri pătraţi, iar cealaltă pentru lucrări mai mari de 1.000 de metri pătraţi. La acestea se adaugă o secţiune pentru urbanism şi spaţii publice, una de arhitectură de interior, scenografie şi design de obiect. O a cincea secţiune vizează proiectele de restaurare a monumentelor şi de reabilitare a clădirilor, iar ultima este dedicată publicaţiilor de arhitectură. Cea mai largă participare este înregistrată de proiecte de arhitectură pentru clădiri mai mari de 1.000 de metri pătraţi.
Mai mult de un sfert din proiectele aflate în competiţie vizează construcţia unor locuinţe individuale, urmate ca număr de proiectele concepute pentru spaţii de birouri. Spre deosebire de alte ediţii, se remarcă prezenţa în concurs a unui număr important de lucrări de proiectare de spaţii culturale şi spaţii pentru artişti. De asemenea, au fost acceptate în a doua fază a concursului şi patru proiecte de amenajare de spaţii publice.
Organizatorii şi partenerii ai Bienalei de Arhitectură Bucureşti 2010:
organizatori: UAR, revista Arhitectura, Asociaţia Zeppelin; cu sprijinul: Ambasada Olandei; Institutul Polonez; MNAC; AFCN.
Partener: Roca;
Sponsori: Rockwool, Velux, Lafarge, FSB, Hafele, Knauf Insulation, Energobit Schreder, Egger, Fastius, Bang & Olufsen, BMW- maşina oficială a BAB 2010;
Parteneri media: Arhitectura, Arhitext, Igloo, Arhitekton, Oris, Era21, Metszet, România Liberă, Radio France International, Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Observator Cultural, Elle Decoration, 24fun, 9am, Bicau, Metropotam.
Expoziţii care fac parte din Bienala de Arhitectură Bucureşti 2010:
BAB 2010 continuă seria începută în 2008 prin evenimentul „Idei mici pentru un oraş mare” cu proiectul Magic Blocks, care propune activarea zonelor urbane centrale de-a lungul bulevardelor socialiste din Bucureşti. Proiectul propune strategii de recuperare a spaţiului public şi de integrare în oraş prin folosirea unor bucăţi foarte mici de teren neocupat şi nerevendicat de nimeni, din spatele acestor blocuri. În aceste spaţii vor avea loc diverse tipuri de intervenţii cu implicarea comunităţii locale. O iniţiativă a Asociaţiei Zeppelin, Archis Interventions, Point4, Hackenbroich Architekten, revista Arhitectura (www.e-zeppelin.ro), cu sprijinul Fundaţiei Erste, Goethe Institut, AFCN, UAR, Roca.
Ediţia din acest an a Bienalei de Arhitectură a fost precedată de lansarea expoziţiei “Rien ne va Plus / Faites vos Jeux”, organizată de către Uniunea Arhitecţilor din România, revista Arhitectura şi asociaţia Zeppelin, în colaborare cu PAVILION UNICREDIT şi sprijinită de Ambasada Regatului Ţărilor de Jos. Produsă în Olanda, de Powerhouse Company, expoziţia se concentrează asupra impactului crizei economice asupra arhitecturii şi include o analiză documentată începând cu crahul financiar din 1929 şi terminând cu criza actuală. Vernisajul a avut loc pe 16 septembrie 2010, expoziţia urmând a fi deschisă până pe 21 noiembrie.
Bienala va găzdui şi o altă expoziţie denumită „Balkanology”, organizată de Muzeul Elveţian de Arhitectură şi Centrul de Arhitectură din Viena. Aceasta vorbeşte despre crizele profunde şi evoluţiile urbane şi arhitecturale pe care le traversează ţările Europei de sud-est, precum şi despre soluţii alternative şi proiecte comunitare. Căderea sistemului economic socialist în Iugoslavia, Albania, România şi Bulgaria a provocat un val extensiv de construcţii improvizate în toată zona balcanică. Această expoziţie va începe în data de 15 octombrie, la MNAC şi se va încheia pe 15 noiembrie 2010, punând astfel punct acestei ediţii a Bienalei.
Calendarul de evenimente al Bienalei de Arhitectură Bucureşti 2010
16 septembrie – 21 noiembrie / “Rien Ne Va Plus” / expoziţie olandeză despre arhitectura în vremuri de criză / Pavilion Unicredit, Bd. Nicolae Titulescu nr.1 (P-ţa Victoriei)
01 octombrie – 26 octombrie / “Expoziţia concurs de arhitectura românească”/ principala expoziţie a Bienalei de Arhitectură Bucureşti 2010 / Galeria ¾, Etaj 3, Teatrul Naţional Bucureşti, spaţiu al MNAC, Bd. Nicolae Bălcescu nr. 2.
8 octombrie / 2 conferinţe profesionale de arhitectură arh. Nanne de Ru şi arh. Lukasz Zagala / Galeria ¾, Etaj 3,Teatrul Naţional Bucureşti, spaţiu al MNAC, Bd. Nicolae Bălcescu nr. 2.
8 – 10 octombrie / călătorie jurizare în ţară
11 octombrie / Gala de premiere a expoziţiei concurs de arhitectură românească din cadrul Bienalei de Arhitectură Bucureşti 2010 / Galeria ¾, Etaj 3,Teatrul Naţional Bucureşti, spaţiu al MNAC, Bd. Nicolae Bălcescu nr. 2.
14 octombrie – 5 noiembrie / Magic Blocks 2010 – în spatele cortinei de beton / Centrul de Introspecţie Vizuală, str. Biserica Enei, nr. 16.
15 octombrie – 15 noiembrie / Balkanology / Expoziţie realizată de S AM Swiss Architecture Museum, Basel în colaborare cu Az W Architekturzentrum Wien, finanţată de ERSTE Stiftung / Muzeul Naţional de Artă Contemporană Palatul Parlamentului Aripa E4, Intrarea prin 13 Septembrie
Organizatori: Uniunea Arhitecţilor din România, revista Arhitectura şi Asociaţia Zeppelin www.bab.ro