a arhitecturii contemporane din Romania
Lucrarea cuprinde prezentarea în imagini şi interviuri a 51 dintre cele mai reprezentative birouri de arhitectură din România.
„A51-51 de birouri de arhitectură” include peste 500 de pagini de arhitectură românească contemporană, peste 100 de proiecte realizate şi prezentarea a 51 de birouri valoroase, alături de fotografii portret realizate de Cosmin Bumbuţ. Editorialul atipic al cărţii este semnat de Gabriel Liiceanu, şi face referire la importanţa arhitecturii şi modul în care aceasta ne influenţează mentalitatea şi stilul de viaţă.
„… arhitectura nu a fost împiedicată de consumatorii ei, de locuitorii unui oraş de pildă, să se dezvolte după cum au vrut arhitecţii. Şi asta este, cred, foarte bine, pentru că, în toate domeniile artei, oamenii sunt cei care i-au urmat pe artişti şi nu invers” spune Gabriel Liiceanu în pledoaria sa.
Lucrarea este bilingvă şi îşi propune să aducă în prim plan arhitectura românească de calitate şi să prezinte birouri importante de arhitectură din România, având în vedere discreţia care îi caracterizează de regulă pe arhitecţii români valoroşi şi modestia cu care vorbesc – în rarele ocazii când o fac – despre lucrările lor. Publicul românesc este expus în viaţa de zi cu zi unei arhitecturi precare şi stângace, care nu reprezintă cu adevărat potenţialul şi valoarea arhitecturii din România.
Lucrarea include şi un dosar de perspective asupra arhitecturii, construit pe principiul punctelor diferite de vedere pe care şi le-a conturat fiecare „actor” în domeniu: de la Gabriel Liiceanu, ca şi consumator de arhitectură, la Vintilă Mihăilescu, sociolog şi antropog, vorbind despre profesia de arhitect; de la arh. Augustin Ioan ca şi critic de arhitectură, la prof. dr. arh. Marius Smighelschi în calitate de profesor de arhitectură; de la arh. Dan Marin, ex. Vice Preşedinte OAR pe probleme profesionale şi o voce puternică în lumea arhitecturii româneşti, la Marian Horchidan în calitate de proiectant şi constructor sau la Şerban Bonciocat, din postura de fotograf de arhitectură.
Mai mult, A51 cuprinde şi un dosar consistent de arhitectură şi design internaţional, cu materiale în exclusivitate despre proiecte semnate de Richard Meier, Marcel Wanders, Fraţii Campana, Fraţii Bouroullec, Tokujin Yoshioka, Oki Sato de la Nendo Studio şi mulţi alţii, într-o alăturare fără precedent pentru un produs editorial autohton.
Cartea va fi disponibilă pe piaţa locală prin librăriile Cărtureşti şi Humanitas, dar şi prin intermediul librăriilor on line. Pentru piaţa internaţională, achiziţiile se vor putea face prin Amazon.com.
Proiectul este realizat de BICAU – Banca de Informaţii în Arhitectură, Construcţii şi Urbanism, în parteneriat cu Antonescu PR & Consulting, agenţie specializată în arhitectură, design şi construcţii.