şi se va relansa ca marcă naţională
Compania Bere Azuga, listată Rasdaq şi unul dintre cei mai mari producători independenţi de bere din ţară, estimează pentru acest an o cifră de afaceri de circa 10 milioane euro şi un profit de 500.000 euro. Pe fondul unor investiţii în cursul acestui an de peste 3 milioane euro în retehnologizare, compania şi-a mărit capacitatea de producţie. În primele 9 luni ale acestui an, compania a realizat deja vânzări de peste 143.000 hectolitri bere, având o creştere cantitativă de 36% faţă de aceeaşi perioadă din 2006. În acelaşi interval de timp, cifra de afaceri a companiei a crescut cu peste 50% faţă de septembrie 2006.
Bere Azuga are ca obiectiv o creştere treptată a producţiei de bere de până la 700.000 hectolitri în 2009, de peste 5 ori mai mare decât producţia obţinută în 2006, respectiv 124.000 hectolitri. Compania are în prezent un capital social de 5,88 milioane RON (1.7 milioane euro), divizat 2,35 milioane acţiuni, cu o valoare nominală de 2,50 RON.
"Acţionarii companiei vor aproba în perioada imediat următoare o majorare substanţială a capitalului social cu circa 3,5 milioane euro prin aport în numerar pentru a susţine planurile de dezvoltare Bere Azuga. Avem ca obiectiv relansarea acestei beri ca marcă naţională, cu acoperire şi distribuţie pe întreg teritoriul României, nu doar pe Valea Prahovei. Azuga este o bere cu o tradiţie de peste 130 de ani, fiind una dintre cele mai cunoscute mărci româneşti”, a declarat Valerii Moraru, acţionar majoritar al companiei.
Bere Azuga se poziţionează ca o bere de calitate, un produs natural, fără conservanţi şi enzime. Produsă după o reţetă îmbunătăţită de către un maestru berar din Germania, cu apă de izvor recunoscută drept cea mai buna apă pentru bere, Azuga are la bază materii prime de cea mai bună calitate – malţ şi hamei – din Germania. Anul acesta compania a investit peste 2 milioane de euro în achiziţia unei linii tehnologice ultramoderne de îmbuteliere a berii la PET din Germania (Krones), cu o capacitate de producţie de 12.000 litri de bere pe oră.
Acţionarul majoritar al Bere Azuga este Valerii Moraru, care controlează 52,36% din capitalul social. Compania Rombas Trans International, cu acţionar unic Valerii Moraru deţine 20,02%, alţi acţionari minoritari deţin 13,25%, în timp ce angajaţii fabricii Azuga au o participaţie de 14,37% din pachetul total de acţiuni al companiei.
Titlurile Bere Azuga se tranzacţionează la categoria de baza a pieţei Rasdaq, la sectiunea de negociere extrabursieră, sub simbolul BEGY. Acţiunile Bere Azuga sunt cotate în prezent la un preţ mediu ce variază între 12.5 şi 15 RON, ceea ce conduce la o capitalizare a companiei de 29,88 milioane RON (circa 9 milioane euro). Oficialii companiei estimează valoarea de piaţă Bere Azuga ca fiind una mult mai mare, având în vedere activele societăţii şi valoarea terenurilor deţinute în zona de munte.
Fabrica de bere din Azuga a fost înfiinţată în 1870 şi produce o serie de sortimente de bere blondă pentru piaţa internă, dar şi pentru export. În 2007 compania a înfiinţat 3 societăţi (una de transport şi două de distribuţie) unde deţine o participaţie cuprinsă între 75% şi 100% din capital. Compania are în prezent 200 de angajati şi deţine mărcile Azuga Regală, Azuga Premium şi Azuga Excelsior, îmbuteliate la sticlă de 0,5 l şi la PET de 2 l. Bere Azuga produce berea cu cel mai mare grad de extract din România (12,4%), în comparaţie cu media pieţei de 10 – 11 procente.
{mosloadposition user10}