Membrii Asociației Berarii României îl aleg în funcția de Președinte pe Lucian Ghinea, Director General Bergenbier SA, parte a grupului Molson Coors. Astfel, începând cu luna ianuarie, Lucian Ghinea preia această funcție de la Onno Rombouts, Managing Director Heineken Romania, care a asigurat președinția Asociației pe parcursul anului 2014.
”Funcția de Președinte al Asociației Berarii României reprezintă pentru mine în egală măsură o onoare și o responsabilitate.”, a declarat Lucian Ghinea, Președinte Berarii României. “Alături de partenerii din Asociație, voi continua proiectele de anvergură inițiate de predecesorii mei, proiecte care au drept obiectiv dezvoltarea durabilă a sectorului berii și a culturii berii în România. Deși piața berii a traversat în ultimii ani o perioadă marcată de scădere, sperăm ca 2015 să întrunească acele condiții economice și fiscale corecte care să conducă la o evoluție pozitivă a pieței. Ca și până acum, berea trebuie să continue să îi însoțească pe români în momentele plăcute pe care aceștia le petrec alături de prieteni și familie.”, a adăugat Lucian Ghinea.
Cu un nivel zero al evaziunii fiscale pe lanțul de producție, sectorul berii contribuie în prezent cu peste 60% din totalul accizei colectate la bugetul de stat de pe piața băuturilor alcoolice, aproape jumătate din prețul unei beri fiind reprezentat de taxe. Cu investiții ce au atins până acum 1,25 miliarde Euro, sectorul berii asigură direct și indirect un număr de 69.700 de locuri de muncă, 97% din berea consumată de români fiind produsă în țară.
„În primul rând, doresc să îi mulțumesc dlui. Onno Rombouts, Președinte al Asociației în 2014, pentru contribuția sa susținută la derularea cu succes a activității Asociației. Anul 2014 s-a dovedit a fi unul dificil pentru sectorul berii, Asociației revenindu-i un rol important în inițierea unor demersuri reprezentative pentru întreaga industrie a berii. Cel mai recent dintre acestea constă în lansarea, în luna decembrie a anului trecut, a petiției online Salveaza Berea. Prin intermediul acestei petiții, împreună cu iubitorii berii, solicităm Guvernului stabilirea accizei la bere la nivelul minim european, un element important pentru readucerea pieței berii pe un trend pozitiv. În acest context, ne bucurăm ca în 2015 să îl avem alături de noi pe dl. Lucian Ghinea, experiența domniei sale, atât la nivel local cât și regional, fiind extrem de valoroasă pentru a continua proiecte importante dezvoltării culturii berii din România”, a spus Constantin Bratu, Director General Asociația Berarii României.
Lucian Ghinea este în prezent Director General Bergenbier SA. Lucrează în cadrul Grupului Molson Coors din care face parte Compania Bergenbier SA de 12 ani, cu o pauză de un an și jumătate în perioada 2008 – 2009. De-a lungul anilor, a ocupat diverse funcţii în cadrul Companiei, cea anterioară poziției actuale fiind aceea de Financial Controller al Grupului. Are o experienţă vastă în industria berii din România, dar şi în FMCG şi retail din perioada în care a activat în domeniul consultanţei în afaceri.
Despre Asociația Berarii României
Cu o istorie de peste un deceniu, Asociația Berarii României reprezintă un veritabil simbol al sectorului berii de la noi din țară.
În cei zece ani de existență, Asociația Berarii României s-a impus atât la nivel local, cât şi internaţional, ca o voce comună a membrilor săi, reușind să transmită mediului de afaceri, consumatorilor și instituţiilor statului, valorile care îi guvernează deopotrivă.
Membrii săi actuali sunt cei mai importanți producători de bere din România: BERGENBIER SA, HEINEKEN Romania, UNITED ROMANIAN BREWERIES BEREPROD, URSUS BREWERIES și MARTENS, alături de microberăria CLINICA DE BERE. Împreună, cei cinci producători furnizează peste 80% din cantitatea de bere consumată în România. Totodată, din Asociație fac parte și reprezentanți ai producătorilor de materii prime: SOUFFLET MALT ROMANIA și ASOCIAȚIA PRODUCĂTORILOR DE HAMEI.
Cele șase companii membre ale Asociației asigură peste 4.000 de locuri de muncă în cadrul celor unsprezece fabrici de bere, dintre care două microberării. Unitățile de producție ale membrilor Asociației sunt situate în Ploieşti, Constanța, Craiova, Miercurea Ciuc, Târgu-Mureş, Pan telimon, Timişoara, Buzău, Braşov și Galați, iar cele două microberării sunt situate în Cluj-Napoca și Timișoara.
Începând cu anul 2008 Asociația Berarii României a devenit parte a marii familii a producătorilor de bere europeni, reprezentați prin organizația Berarii Europei, fondată în 1958, la Bruxelles. Membrii actuali sunt asociațiile naționale ale berarilor din statelor UE, alături de Norvegia, Elveția și Turcia. Organizaţia reprezintă interesele a peste 4.000 de producători de bere din Europa în faţa diferitelor instituţii şi organizaţii internaţionale. Mai mult, Berarii Europei reprezintă şi apără interesele a peste 2 milioane de oameni care au locuri de muncă datorită producţiei şi vânzării berii.