Arta joacă un rol extrem de important în dezvoltarea culturală și intelectuală a oamenilor, cu atât mai mult în cazul copiilor, care sunt mult mai receptivi și răbdători la noi arii de interes. Pentru cei mici, pictura și desenul îi ajută să își dezvolte creativitatea, să fie mai relaxați și să își îmbunătățească atât abilitățile fizice, cât și cele emoționale și cognitive. Află care sunt beneficiile și rolul picturii în dezvoltarea celor mici, în special în primii ani de viață și cum îi ajută să învețe mai repede și mai eficient, din articolul de mai jos.
Dezvoltarea creativității
Unul dintre cele mai importante beneficii ale picturii în viața celor mici este reprezentată de dezvoltarea creativității, precum și a funcțiilor cognitive. Copiii vor reuși, prin intermediul unei picturi, să înțeleagă mult mai bine mediul înconjurător și formele geometrice de bază, precum pătratul, triunghiul sau cercul. Prin desen și pictură, cei mici au ocazia să folosească unele forme geometrice pentru a crea peisaje noi, astfel încât să își exerseze constant creativitatea și imaginația. Cei mici vor fi provocați să apeleze la procesul de imaginație și să vadă pictura din perspective diferite, să depășească bariere și să găsească mai ușor soluții de rezolvare a problemelor.
Exprimarea emoțiilor
Pictura nu reprezintă doar o metodă de relaxare pentru cei mici, ci este folosită chiar și în terapie, pentru a-i ajuta să își exprime cu ușurință emoțiile și să le gestioneze, cu ajutorul culorilor și formelor pe care le folosesc. Cei mici nu vor avea nevoie decât de foi de desen, acuarele Koh-I-Noor și pensule, cu ajutorul cărora să creeze imaginile care le trec prin minte. Prin desenele pe care copiii le realizează, aceștia își exprimă toate trăirile, în urma cărora terapeutul poate stabili toate emoțiile pe care le simt. Din acest motiv, copiii veseli și integrați în diverse grupuri vor desena flori, case sau figuri zâmbitoare, în timp ce copiii triști, care nu își pot exprima durerea, recurg la desenele în culori închise, sub forma unui cerc care îi acoperă. Atunci când cel mic face picturi sau desene acasă, este indicat să discuți cu el despre ceea ce a realizat și să afli care sunt emoțiile pe care a vrut să le exprime prin forme și culori.
sursa foto
Coordonarea motorie
În afară de aceste avantaje, pictura aduce și alte beneficii în dezvoltarea celor mici. Astfel, prin desen și pictură, copiii se vor dezvolta mult mai armonios și din punct de vedere fizic. Atunci când cei mici învață să folosească o pensulă, un creion sau acuarele, îi vor ajuta să își dezvolte mobilitatea mâinii și să stimuleze conexiunile cerebrale. În momentul în care copiii desenează, aceștia își antrenează abilitățile motorii fine, care presupun un grad mai mare de atenție și de finețe. Coordonarea mână-ochi este stimulată prin pictură, care le va fi utilă copiilor atunci când vor începe să scrie. Liniile desenelor realizate de copii solicită și viteză și controlul mișcărilor, abilități pe care le poate dobândi cu ușurință prin pictură.
Îmbunătățirea percepției vizuale
Prin intermediul picturii, cei mici își pot exersa și îmbunătăți percepția vizuală, având capacitatea de a observa formele și mărimile obiectelor desenate sau relațiile dintre culori, punând în evidență contraste și nuanțe. Învățând să deseneze diverse obiecte, cei mici își pot exersa capacitatea de a reprezenta obiectele și tridimensional, pentru a înțelege mai ușor modul în care acestea sunt construite. Mai mult, aceste abilități îi pot ajuta pe cei mici să devină pregătiți pentru profesii de pictor, fotograf sau arhitect.
Dezvoltarea abilităților conversaționale
Desenul și pictura le vor aduce beneficii celor mici și în ceea ce privește dezvoltarea abilităților conversaționale. Datorită acestui lucru, copiii nu doar că vor asimila cunoștințe noi în legătură cu numele culorilor sau instrumente pentru desen, însă vor reuși să înțeleagă și termeni specifici, precum umbre, contraste sau linii curbe. Discută cu cei mici despre picturile și desenele lor sau mergi cu ei la ateliere de pictură, unde pot cunoaște oameni noi, cu care pot interacționa.
Creșterea stimei de sine
În momentul în care copiii învață să deseneze sau să picteze, aceștia deprind o abilitate cu care se pot mândri și un sentiment de stabilitate și încredere în ei înșiși. Mai mult, în momentul în care cei mici sunt lăudați de către profesori, părinți sau alți colegi, în legătură cu picturile realizate, copiii simt că își pot realiza tot ceea ce își propun. Încurajează copiii să își exprime emoțiile și gândurile prin pictură, în propriul stil artistic, astfel încât să se simtă încurajați și apreciați. Toată această interacțiune le va oferi și abilități sociale, care le vor fi de folos în toate etapele de dezvoltare.
Pictura aduce numeroase beneficii în dezvoltarea copiilor, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. Cu ajutorul instrumentelor pentru desen, cei mici învață să apeleze la imaginație și să vadă lumea dintr-o nouă perspectivă.