Colagenul este un ingredient foarte popular, folosit des în produsele dedicate îngrijirii pielii. Însă, acesta nu se găsește doar în cosmetice, ci este prezent în mod natural și în organism, jucând un rol important în buna funcționare a multor organe, dar și în sănătatea pielii.
Beneficiile colagenului sunt nenumărate, motiv pentru care există numeroase suplimente și produse de îngrijire care îl conțin. Odată cu trecerea timpului, în organism are loc o pierdere treptată a acestei proteine, fenomen care își lasă amprenta asupra pielii. Află cum ajută această proteină stratul cutanat și de ce ar trebui să o incluzi în îngrijirea ta zilnică.
Colagenul și consecințele pierderii sale
Colagenul este o proteină fibroasă care se găsește în structura tuturor țesuturilor conjunctive prezente în organism. Acesta asigură o bună elasticitate a țesuturilor și contribuie la revenirea acestora la forma lor inițială în cazul unor deformări temporare sau a unor contracții. Astfel, aduce numeroase beneficii, în special pentru sistemul osos, dar și pentru piele.
Având în vedere acțiunea sa, pierderea de colagen este asociată cu o pierdere a elasticității pielii. Astfel, încep să apară liniile fine și ridurile, iar pielea își pierde din tonus și din strălucire. Pe măsură ce îmbătrânește, pielea începe să nu se mai poată exfolia la fel de bine, motiv pentru care pot apărea alte semne cutanate, de exemplu punctele de grăsime pe față.
Care sunt beneficiile colagenului pentru piele?
Un rol principal al acestei proteine în îngrijirea pielii este acela de a o păstra cât mai fermă și elastică. Colagenul ajută la întârzierea apariției primelor riduri, precum și a vergeturilor sau a celulitei, la netezirea și reumplerea liniilor de expresie deja existente și la menținerea unui ten cu aspect cât mai tânăr.
Proteina joacă și un rol important în procesul de regenerare a țesuturilor. Astfel, pielea afectată de iritații sau alte răni superficiale se vindecă mai repede, deoarece colagenul ajută la accelerarea procesului de cicatrizare. Așadar, acesta poate fi de mare ajutor în cazul tenului acneic.
Nu în ultimul rând, colagenul ajută și la hidratarea pielii. Aceasta contribuie la menținerea umidității în interior, în straturile cutanate mai profunde. Astfel, poate fi benefic în cazul unor probleme precum piele foarte uscată și deshidratată.
Produsele de îngrijire potrivite
Deoarece pierderea de colagen din organism și, automat, îmbătrânirea pielii este inevitabilă, au apărut numeroase produse de îngrijire care să întârzie acest fenomen. Ele ar trebui să conțină colagen, dar și alte ingrediente care să stimuleze producția sa de către organism și să poată să mențină pielea cât mai fermă și netedă.
Însă, odată cu înaintarea în vârstă, nevoile pielii încep să se modifice. Aceasta începe să aibă din ce în ce mai mare nevoie de hidratare, de aceea cea mai bună cremă antirid după 50 ani ar trebui să ajute și la hrănirea pielii și prevenirea deshidratării, nu doar la stimularea producției de colagen.
Colagenul este o componentă importantă a țesuturilor care asigură o bună funcționare a întregului organism. Când vine vorba de piele, acesta este responsabil cu păstrarea elasticității sale, dar și cu regenerarea sa și cu păstrarea unui nivel optim de hidratare. Folosește produse de îngrijire care conțin acest ingredient și care pot stimula producția sa în organism.