Ce tip de carne poate fi consumat cu ușurință indiferent de sezon, fiind un aliat de încredere în dietele sau regimurile alimentare? Ai ghicit, este vorba despre peşte! Prietenii acvatici reprezintă o sursă unică de micronutrienţi și acizi grași omega-3 și au un conținut ridicat de proteine. Căci comparând sardina cu carnea de vită, a reieșit următoarea concluzie: 100g de sardine conțin mai multe proteine decât friptura de vită.
Din comoditate, lipsă de timp sau obișnuință, la noi consumul de peşte este încă redus comparativ cu alte tipuri de carne. Multe persoane evită să îl cumpere din cauză că îl consideră greu de preparat. În plus, alegerea peștelui potrivit necesită un strop de pricepere și informare. Partea bună este că există soluții variate, delicioase, sănătoase și la îndemână chiar și pentru pretențioși: conservele. Deși există o temere că peștele din conservă nu este sănătos – conservele cu ton, sardine, hering sau alte tipuri de peşte fiind comparabile calitativ cu peștele proaspăt – nimic mai fals, fiindcă au aproape la fel de multe beneficii precum peștii recent pescuiți.
Iată câteva beneficii ale consumului de peşte:
1. Contribuie la menţinerea sănătăţii inimii
Procentul ridicat de acizi grași omega-3 din carnea de peşte aduce echilibru în vasele de sânge, reducând colesterolul din artere. Iar colesterolul scăzut influențează pozitiv fluxul sanguin, ceea ce ajută la îmbunătățirea sănătății inimii.
2. Ȋţi stimulează circulaţia
Sistemul cardiovascular încetinește când introduci prea multe grăsimi în organism, adică atunci când ai obiceiuri alimentare nesănătoase, celulele începând să degenereze. Fierul și vitamina B prezente în sânge ajută celulele sanguine.
3. Ȋţi îmbunătăţeşte sistemul imunitar
Carnea de peşte este bogată în mangan, zinc, vitamina C și seleniu – antioxidanți cunoscuți drept stimulatori majori ai sistemului imunitar.
4. Ajută în combaterea depresiei
Studiile recente au demonstrat o corelație între consumul de peşte și riscul de depresie. Persoanele care mâncau cel mai mult peşte aveau un risc cu 17% mai mic de a avea depresie față de cele care nu prea consumau peşte.
5. Este o sursă sigură de vitamina D
Sigur știai că vitamina D ajută la o mai bună absorbție a calciului din alimente și are un rol esențial în menținerea sănătății oaselor. Însă știai că peștele este cea mai bună sursă de vitamina D? Dacă nu te expui mult la soare și nu mănânci în mod regulat peşte gras (precum heringul), te vei vedea nevoit sa consumi suplimente cu vitamina D.
Mai mult decât atât, conservele sau pateurile de peşte te ajută să pregătești rapid un prânz delicios și să economisești bani. Poate ți-ai pus întrebarea: Cum pot transforma conserva într-o masă gustoasă? Atâta timp cât există creativitate, există și rețete! Iată recomandarea lui chef Liviu Balint, ambasador Podravka România:
Macrou in stil spaniol
Ingrediente:
1 lingură de ulei de masline
1 ceapă roşie mică – felii
1 morcov mic, tăiat fâşii subţiri cu o ustensilă de curăţat
1 căţel de usturoi zdrobit sau tocat fin
cimbru uscat
2 linguri de oţet de vin roşu
o conservă EVA file de macrou în sos tomat
câteva frunze de pătrunjel proaspat
Pașii sunt simpli: încălzește uleiul de măsline într-o tigaie, adaugă ceapa și morcovul. Lasă-le timp de 3-4 minute, timp în care amesteci frecvent. Adaugă usturoiul și cimbrul și lasă amestecul pe foc încă un minut, amestecând până când usturoiul este gătit. Apoi adaugă oțetul de vin roșu și amestecă bine, după care adaugă conserva de macrou cu tot cu sos. Amestecă ușor, astfel încât sosul să acopere toate ingredientele fără să descompună fileurile de macrou.
Cel mai bine este să servești preparatul cald. Pune-l pe felii de pâine prăjită sau peste orez. Poate fi servit cu o salată verde. Rețete la fel de simple și gustoase există, trebuie doar să le cauți și să le încerci, Sardine, ton, hering sau macrou? Încearcă o variantă nouă în fiecare săptămâna și vei fi sănătos cât ai zice peşte!