sau despre magia ştiinţei pe înţelesul tinerilor
Beautiful Science este o nouă iniţiativă British Council, asociind domenii precum ştiinţă, educaţie şi artă, ce urmăreşte să îndrepte tânăra generaţie către o carieră în domeniul ştiinţei şi să-i încurajeze pe tinerii oameni de ştiinţă să comunice cu un public mai larg, într-un mod mai deschis, mai simplu de înţeles, inspirat şi interactiv.
Beautiful Science este un proiect regional care va fi implementat de British Council în nouă ţări din Europa de Sud-Est: Austria, Azerbaijan, Bulgaria, Croaţia, Grecia, Israel, România, Serbia, Turcia şi Marea Britanie. Include un program de activităţi create cu scopul de a dezvolta parteneriatele dintre cei ce se ocupă de popularizarea ştiinţei în Marea Britanie şi corespondenţii lor din alte regiuni, pentru a transmite modele de succes şi pentru a încuraja dezvoltarea profesională a tinerilor angajaţi în domeniul ştiinţei cu aportul creativităţii britanică.
La nivel european există o preocupare constantă faţă de numărul în scădere de tineri care îşi aleg o carieră în ştiinţă. Cu toate acestea, societăţile moderne sunt într-o măsură tot mai mare dependente de ştiinţă şi tehnologie pentru a-şi asigura prosperitatea naţională şi încurajează o cultură ce înţelege şi sprijină rolul pozitiv pe care îl joacă ştiinţa în bunăstarea economică şi socială a comunităţii.
Prin activităţi lui legate atât de ştiinţă, cât şi de popularizarea acesteia şi prin implicarea activă a factorilor de decizie la nivel înalt, a liderilor, a formatorilor de opinie, a tinerilor oameni de ştiinţă şi a artiştilor, proiectul oferă o platformă creativă ce încurajează o schimbare benefică în atitudinea tinerei generaţii vizavi de ştiinţă.
Proiectul are două componente:
– sprijinirea şi dezvoltarea abilităţilor tinerilor oameni de ştiinţă de a-şi comunica munca unei audienţe largi şi mai ales copiilor.
– promovarea a trei branduri britanice de succes în domeniul comunicării ştiinţei, drept modele/ exemple de adresare către o audienţă largă şi în relaţionarea cu copii, şi anume: competiţia la nivel naţional FameLab, destinată celor care se ocupă de popularizarea ştiinţei (www.famelab.org), proiectul teatral „Visualise science” al companiei Science Made Simple care subliniază importanţa ştiinţei ca parte a culturii populare şi demonstrează capacitatea artei de a transmite concepte ştiinţifice complexe elevilor din clasele mici de şcoală, precum şi o serie de dezbateri publice pe subiecte ştiinţifice controversate, dezbateri realizate de omeni de ştiinţă britanici şi moderate de profesorul şi jurnalistul Jim Al-Khalili cu concursul celor ce comunică ştiinţa pe înţelesul tuturor la nivel local.
„Beautiful Science nu se referă numai la promovarea excelenţei britanice în domeniul popularizării ştiinţei. Proiectul speră de asemenea să dezvolte nişte parteneriate durabile”, spune Lyubov Kostova, Public Communication Manager British Council Bulgaria, manager de proiect la nivel regional.
„Proiectul Beautiful Science vrea să reunească echipe din British Council cu parteneri externi şi britanici în cadrul unor parteneriate ce sperăm să aibă ca rezultat schimbări politice la nivel naţional în Europa de Sud-Est. Acest lucru va creşte potenţialul Europe de mediu eficient, efectiv, şi competitiv pentru ştiinţa şi pentru o societate bazată pe cunoaştere” afirmă de asemenea Andy Williams, Director British Council Azerbaijan.
Componenta din România a proiectului Beautiful Science va fi realizată de British Council în parteneriat cu Agenţia Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică. Competiţia FameLab deschisă tinerilor comunicatori de ştiinţă români va debuta în luna februarie 2007 prin organizarea unor selecţii regionale în mai multe oraşe ale ţării. Finala competiţiei se va desfăşura la sfârşitul lunii martie în Bucureşti. În vara anului 2007 câştigătorii FameLab din România vor putea participa alături de câştigătorii din celelalte ţări în care are loc proiectul la Festivalul de Ştiinţă de la Cheltenham din Marea Britanie.
Activitatea British Council în domeniul ştiinţei:
Crearea de oportunităţi de colaborare între oameni de ştiinţă
Încurajăm colaborarea ştiinţifică prin schimbul de idei şi cunoştinţe. Urmărim să construim relaţii de durată şi reţele între tinerii oameni de ştiinţă.
§ ZeroCarbonCity este o campanie globală condusă de British Council cu scopul de a promova şi stimula dezbaterea despre schimbarea climei şi despre provocările energetice cărora trebuie să le facă faţă marile metropole. Proiectul speră să ducă mai departe succesul înregistrat de campania British Council anterioară, NA50, care a atins în mod direct patru milioane de oameni din întreaga lume.
* Café Scientifique deschide discuţia despre legăturile dinte ştiinţă, tehnologie şi societate. Este un concept care a fost adaptat de către British Council pentru a informa un public mai larg despre ştiinţă şi despre impactul pe care ăl are asupra vieţilor noastre. Evenimentul a înregistrat un succes enorm şi popularitatea sa este în creştere la nivel global.
* Researcher Exchange Programme (RXP) Programul de schimburi de experienţă în domeniul cercetării este ultima noastră iniţiativă care oferă cercetătorilor care lucrează pe cont propriu şi care deţin premii în domeniu acoperirea cheltuielilor de deplasare, diurnă, şi acoperirea cheltuielilor pentru o parte din consumabile, necesare pentru a dezvolta noi colaborări ştiinţifice şi contacte prin schimburi de experienţă cu durate cuprinse între o săptămână şi trei luni.
* International Networking for Young Scientists (INYS) Reţeaua internaţională pentru tinerii omeni de ştiinţă este un program ce reuneşte tineri cer4cetători din Marea Britanie şi din alte ţări pentru a dezvolta noi contacte şi pentru a promova schimbul creativ de idei prin intermediul a unor scurte conferinţe.
Bucuresti, 23.11.2006
{mosloadposition user10}