Banca Comerciala Romana (BCR), prin Departamentul de Cercetare din cadrul Directiei Corporate Finance & Investment Banking si Erste Bank Group Research lanseaza primul raport de tara destinat cu precadere pietei de capital din Romania – « Equity Romania Country Report ».
Raportul reprezinta primul produs major realizat de departamentul de specialitate al BCR, in colaborare cu structura de cercetare existenta la nivel de grup, si marcheaza practic intrarea oficiala a pietei de capital din Romania in sfera de acoperire a Erste Bank Group Research. « Equity Romania Country Report » a fost realizat cu o contributie substantiala din partea analistilor BCR specializati atat in piete de capital cat si a celor in macroeconomie, politici monetare si fiscale etc.
”Acest produs reprezinta numai un prim pas in cadrul proiectului pe termen lung pe care BCR il are in vedere in privinta dezvoltarii activitatilor de cercetare si analiza. Clientii locali si straini ai BCR vor beneficia de un suport consistent in ceea ce priveste asigurarea unei informari de calitate referitoare la piata de capital din Romania si la principalele companii listate la BVB. Raportul de tara se doreste a fi un instrument eficient si structurat in mod adecvat destinat in primul rand investitorilor mai putin acomodati cu piata de la Bucuresti, de al carei specific trebuie sa se tina seama in luarea deciziilor de investitii„ a declarat Marius Danila, director executiv al Directiei Corporate Finance & Investment Banking din cadrul BCR.
Raportul a fost structurat astfel incat sa ofere investitorilor straini, dar si celor locali, o baza cat mai solida de documentare in legatura cu Romania, in general si piata de capital, in special. Principalele sectiuni ale raportului sunt: macroeconomie, politica, arhitectura institutionala a pietei de capital, structura Bursa de Valori, caracteristicile pietei de capital din Romania si evolutia bursei de la Bucuresti, principalele sectoare reprezentate in prezent la bursa, dar si a celor care ar putea sa devina in viitor reprezentative pentru piata noastra.
De asemenea, « Equity Romania Country Report » contine o prezentare detaliata a celor cinci societati de investitii financiare (SIF) si a Fondului Proprietatea, precum si profile de prezentare a celor mai importanti emitenti listati la Bursa de Valori Bucuresti. Printre companiile care vor intra in perioada urmatoare in sfera de monitorizare a echipei Erste Bank Group Research se afla: Petrom, Rompetrol Rafinare, Antibiotice Iasi, Biofarm Bucuresti, BRD Societe Generale, Banca Transilvania, Turbomecanica, Transelectrica, Impact, Flamingo si cele cinci SIF-uri.
„Tinand seama ca in cazul tarilor care au aderat in precedentul val la Uniunea Europeana, procesul de convergenta s-a constituit intr-un important factor al cresterii respectivelor economii, noi vedem Romania ca fiind cel mai important jucator din Sud-Estul Europei in perioada urmatoare. Fiind dupa Polonia cea de-a doua tara ca marime din regiune, Romania a obtinut rate inalte ale cresterii economice in ultimii ani, iar acest ritm apreciem se va mentine. Perspectivele atragatoare au facut ca deja actiunile companiilor romanesti sa fie tranzactionate la cotatii ridicate. Totusi consideram ca ritmurile de crestere ale principalelor societati listate justifica nivelurile de evaluare ale acestora. Mai mult decat atat, piata se dezvolta in ceea ce priveste lichiditatea, iar potentialii noi emitenti ce ar putea sa ajunga la BVB dau de asemenea sperantele unei imbunatatiri a dimensiunii pietei„ a declarat Henning Esskuchen, co-head al CEE Equity Research Erste Bank.
Departamentul de Cercetare al BCR din cadrul Directiei Corporate Finance & Investment Banking va asigura analiza pietei de capital din Romania si a tuturor companiilor locale care vor intra in sfera de monitorizare a Erste Bank Group Research.
Totodata, Departamentul de Cercetare, din cadrul Directiei Corporate Finance & Investment Banking va lansa produse de cercetare specifice pietei romanesti de capital care vor servi drept suport pentru clientii locali si straini ai BCR, dar care vor fi disponibile si la nivelul grupului Erste pentru a asigura o gama cat mai variata de informatii despre piata de la Bucuresti. Produsele de cercetare dezvoltate la nivel local de BCR vor fi complementare cu cele existente in prezent la nivelul Erste Bank Group Research.
**
Equity Romania Country Report
Scurta prezentare
In ultimii sapte ani, Romania a inregistrat una dintre cele mai mari rate de crestere economica din Europa, dar cu toate acestea distanta dintre Romania si Uniunea Europeana (UE) se mentine semnificativa. In 1999, inainte de inceperea negocierilor de aderare, valoarea PIB/locuitor exprimat la paritatea puterii de cumparare standard (PPS) a fost 23.2% din nivelul inregistrat in zona euro, iar 7 ani mai tarziu, adica in 2006, potrivit Eurostat valoarea acestui indicator a atins 33.2%. In cazul in care Romania va reusi sa se incadreze in restrictiile prevazute de tratatul de la Maastricht, procesul de convergenta va influenta obtinerea unor rate ridicate de crestere economica.
Odata cu inceperea negocierilor cu Uniunea Europeana, interesul investitorilor straini a crescut semnificativ, acest lucru reflectandu-se atat prin nivelul investitiilor straine directe, cat si prin valoarea totala a pietei de fuziuni si achizitii (M&A). Potrivit unui raport intocmit de PricewaterhouseCoopers, in 2006 valoarea totala a pietei M&A a fost de 5.2 miliarde dolari, plasand astfel Romania pe locul cinci in topul tarilor monitorizate, dupa Rusia, Polonia, Ungaria si Republica Ceha. Mentinerea unui ritm in crestere al investitiilor straine directe este foarte importanta pentru modernizarea si cresterea competitivitatii economiei locale. Mai mult insa, din prisma echilibrului macroeconomic, o conditie esentiala este reprezentata de nivelul investitiilor straine directe, in special daca luam in considerare deficitul de cont current (10.3% in 2006). Principalul risc pentru stabilitatea macroeconomica este reprezentat de nivelul inalt al deficitului de cont curent, ca rezultat al adancirii deficitului balantei comerciale. Insa aspectele macro nu sunt singurele provocari carora autoritatile romane trebuie sa le faca fata. Ele trebuie sa gaseasca solutii prin care jumatate din populatia Romaniei care locuieste in mediul rural sa beneficieze de cresterea economica din urmatorii ani, dar si de efectele pozitive ale aderarii. O alta provocare este reprezentata de asigurarea unei absorbtii rezonabile a fondurilor europene. Pe de alta parte, in urmatorii ani Romania trebuie sa asigure proiecte viabile si resurse de finantare a infrastructurii, sistemului energetic, dar si in ceea ce priveste alimentarea cu gaze naturale si apa.
In ceea ce priveste piata de capital, in ultimii trei ani atat capitalizarea cat si valoarea tranzactiilor au inregistrat cresteri semnificative. Astfel, capitalizarea BVB (luand in considerare si piata Rasdaq) a crescut de la 10.9 miliarde euro in 2004 la 24.5 miliarde euro la sfarsitul lui 2006. Valoarea tranzactiilor a crescut de la 700 milioane euro in 2004, la 3 miliarde euro anul trecut. Aceasta evolutie a avut loc in conditiile in care nu au fost listati emitenti importanti la BVB (exceptand Transelectrica in 2006). Totusi, evaluarea companiilor de la Bucuresti este ridicata, nivelul indicatorului PER estimat pentru 2007 la nivelul general al pietei fiind in jur de 20. Majoritatea scenariilor pozitive sunt deja incorporate in preturile de tranzactionare, ritmurile de crestere ale companiilor trebuind sa confirme previziunile optimiste. Totusi estimarile indica un nivel general al indicatorului PER pentru 2008 de aproximativ 16 si tanand seama de intregul context al pietei romanesti, ramanem increzatori ca scenariul nostru de crestere se va mentine.
In situatia in care Fondul Proprietatea va fi listat la BVB in 2008, acest eveniment va avea un impact major asupra lichiditatii si vizibilitatii pietei de capital din Romania. Listarea fondului ar insemna practic o dublare a capitalizarii free floatului bursei de la Bucuresti. Totusi sosirea la cota bursei a acestui vehicul de investitii sta sub semnul intrebarii, Fondul Proprietatea fiind un important subiect de disputa intre partidele politice. De asemenea, viitorul pietei de capital romanesti va depinde de listarea unor importante companii de utilitati precum Romgaz, Hidroelectrica si Nuclearelectrica. Singura oferta publica initiala certa va fi lansata de Transgaz, acest eveniment fiind de asteaptat sa aiba loc cel mai probabil in primul trimestru din 2008.
Macroeconomie
Pentru Romania a fost al saselea an consecutiv de crestere economica, Produsul Intern Brut (PIB) inregistrand in 2006 o crestere de 7.7%, comparativ cu 4.1% in 2005. In prezent, se manifesta un proces de reducere a diferentei dintre Romania si tarile europene, mai ales dupa aderarea la Uniunea Europeana, eveniment care a avut loc la 1 ianuarie 2007.
O provocare pentru Romania o reprezinta trecerea la moneda unica europeana, eveniment asteptat intre 2012 si 2014, impreuna cu pasii necesari pentru a indeplini criteriile de la Maastricht (mai ales in ceea ce priveste inflatia si nivelurile dobanzilor). Din punctul de vedere al valorilor celorlalti indicatori, Romania a inregistrat in 2006 valori ale parametrilor in acord cu aceste criterii. Din aceasta perspectiva, este crucial sa existe politici macroeconomice prudente si o corelare intre performanta fiscala si evolutia viitoare a dezinflatiei, acestea stabilind conditiile necesare pentru un proces sustenabil de convergenta si crestere. Principala sursa de risc pentru economia romaneasca ramane cea legata de cresterea deficitului balantei comerciale. De altfel Romania este considerata una din economiile emergente cu riscuri ridicate de supraincalzire, avansul deficitului de cont curent fiind indicatorul ce starneste cea mai mare ingrijorare.
O alta provocare pentru autoritatile romane este ca in contextul evitarii aparitiei unor dezechilibre economice, sa gaseasca modalitatea ca milioanele de romani din mediul rural sa beneficieze de cresterea economica. Aproape jumatate din populatia Romaniei traieste in mediul rural si este saraca dupa standardele europene, fara acces la servicii de baza sau posibilitati de angajare uzuale. Relativ putini dintre acestia au o calificare pentru miile de locuri de munca mai bine platite, care sunt create prin investitiile straine si care vor duce la modernizarea agriculturii si industriei. Acest proces va afecta mai ales populatia rurala in varsta. Agricultura, care este responsabila pentru circa 8% din PIB, angajeaza aproximativ 30% din forta de munca romaneasca.
{mosloadposition user10}