Banca Comerciala Romana (BCR) se pregătește să înceapă acordarea de credite în lei în cadrul Programului Prima Casă.
BCR a primit în cadrul acestui program o sumă suplimentară în valoare de 45 milioane EUR pe care intenționează să o acorde numai sub formă de credite în lei imediat ce legislația care reglementează Programul Prima Casă va permite băncilor să își completeze și/sau modifice ofertele inițiale de finanțare.
“Programul Prima Casă se bucură de un succes enorm in randul clienţilor încă de la lansare. Numărul cererilor s-a mentinut intr-un ritm constant de la inceputul anului, astfel că volumul total al solicitarilor de credite depuse a ajuns sa depaseasca semnificativ suma pe care BCR o mai are la dispozitie. Ne dorim să-i ajutam în continuare pe români să-şi îndeplinească visul de a avea propria locuinţă. Opţiunea noastră de a continua creditarea in cadrului Programului Prima Casa in moneda nationala urmează atât recomandările Băncii Naţionale a României cu privire la încurajarea creditării în lei, cât şi dorinţele clienţilor, ale căror solicitări de creditare în moneda naţională sunt tot mai numeroase, pe fondul unei tot mai mari popularizări a riscului valutar asumat în cazul împrumuturilor în altă monedă decât cea în care realizează venitul.”, a declarat Ioana Mihai, sef departament Credite Garantate, BCR.
BCR a acordat, până în prezent, circa 30.000 de credite în cadrul Programului Prima Casă, în valoare de aproximativ 1,2 miliarde de EUR.
Pe perioada derulării Programului, creditul Prima Casă şi-a păstrat atractivitatea în special pentru tinerele familii care au putut beneficia de condiţiile preferenţiale de dobândă şi avans scăzut disponibile prin intermediul programului Prima Casă.
Profilul clientului din Prima Casă
În ceea ce priveşte profilul clienţilor beneficiari ai creditelor acordate prin programul Prima Casă 4, aceştia sunt bărbaţi tineri (25-34 ani) care au luat creditul pe o perioadă de 30 de ani.
Regiunea cea mai activă în Programul Prima Casă este Bucureşti, a cărei cotă în volumul total de credite acordate a crescut la 45% în a parta etapă a Programului Prima Casă, faţă de cota aferentă în prima etapă a programului (36%). Pe lângă Bucureşti, următoarele 6 cele mai atractive judeţe active în programul Prima Casă au fost Timiş, Cluj, Iaşi, Constanţa, Brasov şi Sibiu.
Criterii de eligibilitate Prima Casa
Poate beneficia de credit Prima Casă 4 orice persoană fizică care nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia, nici o locuinţă, indiferent de modul şi momentul în care a fost dobândită, sau care deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafaţă utilă mai mică de 50m².
Primul pas pe care trebuie sa îl facă o persoană care doreşte să achiziţioneze o locuinţă prin programul Prima Casă este să vină la bancă, chiar dacă nu a găsit încă locuinţa de care are nevoie. Consilierii bancari îi vor prezenta detalii privind creditul, documentele necesare pentru dosarul de credit, valoarea estimată preliminară a creditului şi rata lunară de plată.
Clienţii trebuie să dispună de un aport personal (avans) de minim 5%. Banca acceptă până la 3 coplătitori. Nu se percepe comision de acordare credit sau comision lunar de administrare. Comisionul de rambursare anticipată este zero.
Creditul este garantat parţial de Fondul de Garantare a creditelor pentru IMM (FNGCIMM), garanţia emisă de FNGCIMM, în numele si în contul statului, având valoare determinată, iniţial egala cu 50% din valoarea creditului acordat. Potrivit legii, clientul are de achitat un comision de gestiune de 0,49% datorat FNGCIMM aplicat la valoarea finanţării garantate – deci la jumătate din valoarea acordată a creditului.
În cazul în care clientul solicită din partea FNGCIMM o promisiune de garantare va plăti un comision unic de analiză a promisiunii de garantare de 0.15% din valoarea promisiunii de garantare. Valabilitatea promisiunii de garantare este pe perioada de construcţie, dar nu mai mult de 18 luni.