Sistemul de transport în comun din Bucureşti are unul dintre cele mai moderne şi complete sisteme de taxare din lume. Bucureştenii vor beneficia de multiple posibilităţi de reîncarcare a cardului contactless pentru transportul în comun: la ATM-urile BCR, pe internet, la POS-urile instalate în chioşcurile RATB. De asemenea, în a doua jumătate a anului 2010 BCR şi RATB vor emite un card cobrandat cu utilizare variată.
Începând cu luna noiembrie a.c. BCR instalează bancomate special echipate în Bucuresti care permit reîncarcarea cardurilor de transport în comun emise de Regia Autonoma de Transport Bucureşti.
“Există oraşe în care poţi folosi ATMurile pentru reîncarcărcarea cardurilor folosite de transportul în comun şi oraşe în care poţi face acest lucru la POS-uri. Bucureştiul este primul care oferă toate variantele. Le mulţumesc tuturor partenerilor noştri care s-au implicat în acest proiect şi sunt convins că împreună vom reuşi să facem multe lucruri inovative pentru bucureşteni şi în continuare!” a declarat Gheorghe Aron, Director General RATB.
RATB a emis până în prezent peste 800.000 de carduri Mifare pentru transportul în comun care înlocuiesc biletele clasice de hârtie. Reîncărcarea lor se făcea, până acum, doar la chioşcurile de abonamente ale RATB. În urma parteneriatului cu Banca Comercială Română, bucureştenii vor avea la dispoziţie şi bancomatele BCR pentru a pune bani pe cardurile de transport în comun. Reîncărcarea cardului de transport la ATM se poate face cu orice card de debit sau credit, indiferent de banca emitentă, cu comision zero.
“Operaţiunea de reîncărcare a cardului de transport în comun la bancomatele BCR durează 15 secunde. Vrem sa oferim clienţilor noştri, şi tuturor bucureştenilor, toate facilităţile posibile pentru a le uşura viaţa. Ţinta noastră este să asigurăm servicii variate, rapide şi de calitate. Sperăm astfel să convingem căt mai mulţi oameni să folosească mai mult cardurile ca mijloc de plată universal, înlocuind astfel numerarul” a declarat Martin Skopek, Vicepreşedinte retail BCR.
Bancomatele la care vor putea fi reîncarcate cardurile RATB au integrată tehnologia contactless, care permite efectuarea operaţiunii doar la simpla apropiere a cardului de un spaţiu special dedicat aflat sub ecranul ATM-ului. Până la finalul anului 2009, BCR va instala 40 de astfel de ATM-uri în zone cu trafic ridicat, iar până în 2012 vor exista 350 de bancomate care vor permite reîncărcarea.
Bucureştenii au posibilitatea de a reîncărca aceste carduri de transport şi on-line, pe site-ul //online.ratb.ro. Momentan, acest serviciu este valabil pentru abonamentele urbane generale oferite de RATB, pentru abonamentele lunare Metrorex şi pentru portofelele electronice existente pe cardurile de transport, care nu fac obiectul unei reduceri. Site-ul este disponibil pentru toţi clienţii RATB din luna septembrie a.c.. Pe pagina web pot fi utilizate toate cardurile VISA şi MasterCard emise de orice bancă din lume, iar operaţiunea este gratuită, fără comision. Înregistrarea fiecarui client înainte de logare indică securitatea sporită a tranzacţiilor oferita de site, care este protejat de către standardul 3D Secure.
În a doua jumătate a anului viitor, BCR va emite carduri cobranded cu RATB care vor putea fi folosite pentru a face plăţi la comercianţi, pentru a plăti direct călătoria cu mijloacele de transport în comun – prin tehnologia contactless şi pentru alte plăţi disponibile prin tehnologia contactless. Va fi un card cu 3 posibilităţi de utilizare: card de credit, card de transport şi card contactless. Singurul oraş din lume care mai beneficiază astăzi de un astfel de card este Londra.
“Combinaţia dintre tehnologia contactless şi aplicaţia de plată Visa oferită de acest produs va pune la dispoziţia utilizatorilor români o soluţie simplă şi confortabilă pentru a avea acces repede şi sigur la transportul în comun şi a efectua plăţi de mică şi mare valoare cu acelaşi card.” a declarat Charlotte Desbons, Head of Market Development for Contactless, VISA.
“Prin acest proiect, BCR face o investiţie semnificativă într-un produs inovator care va oferi beneficii importante stilului de viaţă al bucureştenilor. Este al doilea proiect din Europa care utilizează aplicaţia pentru transport pe un card contactless, după cardul Barclays Oyster din Londra, şi reprezintă cu siguranţă un salt înainte major pentru piaţa cardurilor din România”, a adăugat Cătălin Creţu, Director General România, Visa Europe.
Singapore a fost primul oraş în care cardurile de transport au putut fi încărcate de la bancomatele băncilor. Londra a fost prima capitală care a avut un card co-branded. Bucureştiul este primul oraş care oferă cetăţenilor posibilitatea de reîncărcare on-line a cardurilor de transport şi prima capitală din lume care oferă soluţia integrată completă: card cobrandat, reîncărcare la ATM, reîncărcare prin plata cu orice card la POS-ul BCR şi reîncărcare on-line.
Împreună cu BCR, RATB şi VISA în acest proiect au fost implicaţi şi :
– UTI, furnizorul aplicaţiei pentru transport
– Printec, furnizorul de ATM-uri NRC şi al aplicaţiei pentru ATM-uri
– Euronet Worldwide, furnizorul de software pentru carduri
– Inform Lykos/Austria Card, viitor furnizor al cardului multiaplicaţie.
Tehnologia contactless – metodă de plată care elimină contactul direct cu terminalul comerciantului. Este mai rapidă şi mai simplă decât utilizarea numerarului şi la fel de sigură ca tranzacţiile cu cardurile tradiţionale.
{mosloadposition user10}