Banca Comerciala Romana (BCR) a semnat, vineri 24 noiembrie a.c., cu Banca Europeana de Investiţii (BEI) un acord de imprumut pe termen lung, de tip Global Loan, in valoare de 50 de milioane de EUR.
Acordul de Imprumut BEI a fost semnat din partea BCR de catre Dl. Danut Florin Bunea – Vicepresedinte Executiv si D-na. Ramona Ivan, Director Executiv al Directiei Relatii Internationale si Finantare Externa iar din partea BEI de Dl. Thomas Hackett, Director General, Operatiuni de Imprumut pentru Europa si Dl. Fulceri Bruni Roccia, Director Adjunct, Directia Juridica.
BCR va utiliza imprumutul BEI pentru finantarea proiectelor de investitii mici si mijlocii in domenii precum: energie, protectia mediului, infrastructura (inclusiv sanatate, educatie, locuinte sociale), dezvoltarea economiei bazata pe cunoastere, industrie, servicii si turism.
Beneficiari ai fondurilor pot fi companii mici si mijlocii sau municipalitati, care indeplinesc criteriile de eligibilitate BEI.
Imprumutul este acordat in EUR dar tragerile se pot efectua si in alte valute: USD, GBP, etc.. BCR poate efectua trageri in maximum 3 transe. Dobanda este atractiva si corespunde celor mai bune conditii existente in prezent. In momentul utilizarii imprumutului, BCR are posibilitatea de a opta pentru dobanda fixa, variabila, revizuibila. Perioada pe care se acorda creditele este de maximum 20 de ani de la data tragerii.
Banca Europeana de Investiţii a acordat Romaniei, in perioada 1990-2005, credite in valoare de 4,3 miliarde de dolari pentru proiecte legate de aderarea la Uniunea Europeana (UE). Dupa aderarea la UE, Romania va deveni acţionar al bancii, urmand a avea un reprezentant in Consiliul Guvernatorilor si membrii in Consiliul Director.
Dupa aderarea la Uniunea Europeana, Romania va contribui la capitalul subscris al BEI cu 42,3 milioane Euro.
Aproximativ 61% din creditele acordate Romaniei au fost catre domeniul transporturilor, 15% s-au indreptat catre proiecte vizand mediul inconjurator, iar 7% au mers catre sanatate si educaţie. Principalele proiecte de transport sunt reabilitarea caii ferate pe coridorul pan-european IV (300 de milioane de euro, cofinanţare alaturi de ISPA), reabilitarea infrastructurii rutiere pe coridorul european VI (350 de milioane de euro), construirea autostrazii Cernavoda-Constanţa (187,5 milioane de euro)
{mosloadposition user10}