Banca Comercială Română (BCR) a finanţat construcţia unei staţii de biogaz în localitatea Ardud, judetul Satu-Mare, investiţie realizată de compania First Biogaz SRL, membra a BIOGEST, Austria.
“Staţia de biogaz – o investiţie în valoare de aproximativ 5,3 milioane de EURO – are o putere instalată de 1,5 MW iar energia electrică generată poate acoperii necesarul de energie pentru aproximativ 4.500 de gospodării. Din poziţia de lider al sistemului bancar din România, BCR confirma startegia de a sustine dezvoltarea economiei locale, inclusiv în sectorul energiei regenerabil, cu atat mai mult cu cat investitiile in biogaz si biomasa sunt in linie cu noile directii de dezvoltare ale industriei energiei regenerabile stabilite de autoritatile de resort”, a declarat Ioana Gheorghiade, Director Executiv, Directia Sector Public si Finantarea Infrastructurii, BCR.
Biogazul este o sursă de energie regenerabilă care oferă avantaje tehnologice, ecologice şi economice. Energia poate fi generată 365 de zile pe an, la orice ora din zi sau din noapte, fiind ideală pentru acoperirea cererii de energie în momente de vârf. Această disponibilitate conferă biogazului un rol important în mixul de energie din surse regenerabile de apă, soare şi vânt. Totodată, contribuie la realizarea obiectivelor de protecţie a mediului şi poate reduce dependenţa de importurile de energie.
BIOGEST este un producător internaţional de instalaţii de biogaz, cu sediul în Austria, fiind prezent şi in alte locaţii precum Marea Britanie, Italia, România, Serbia şi Republica Cehă. Activitatea de bază a Biogest variază de la dezvoltarea proiectului, planificare, finanţare, construcţie la cheie şi exploatarea centralelor cu o puteri electrice instalate între 100 kW şi 3.500 kW. Până în prezent, compania a realizat mai mult de 90 de proiecte de centrale de biogaz la nivel european.
Această instalaţie pe biogaz, care este construită pe baza tehnologiei Biogest PowerRing, testată şi confirmată în numeroase ocazii, valorifică beneficiile eficienţei energetice şi fiabilităţii, în acelaşi timp economisind spaţiu prin designul său modular. Pentru prima oară, instalaţia de la Ardud nu va utiliza doar culturi energetice, ci va valorifica pe scară largă şi produse agricole secundare, cum ar fi tulpinile de porumb. Activităţile de cercetare-dezvoltare desfăşurate în cadrul Biogest se concentrează pe explorarea potenţialului de valorificare a unor materii brute alternative, cu scopul de a reduce costurile cu substratul şi de a crea o simbioză perfectă între producţia de hrană şi producţia de energie. La Ardud se va experimenta şi utilizarea unor plante perene pentru substrat, transformând astfel această instalaţie într-o centrală-pilot pentru întreaga regiune.
Având în vedere situaţia economică generală şi resursele agricole disponibile considerabile, România constituie o ţintă importantă pentru investiţiile în energie regenerabilă pe bază de biogaz. Prin urmare, prima centrală pe biogaz din România, produsă de Biogest, nu este pentru noi doar o investiţie atractivă, dar transmite şi un semnal pozitiv pentru alti investitori.
Biogest este un producător şi administrator de instalaţii pe biogaz, cu sediul în Austria şi care acţionează în toată Europa, având sucursale în Marea Britanie, Italia, România, Serbia şi Cehia. Până la ora actuală, am finalizat peste 120 de proiecte de instalaţii cu biogaz care generează electricitate sau biometan. Cele mai importante instalaţii pe care le-am realizat până acum sunt situate în mai multe ţări din Europa, iar la nivel global sunt reprezentaţi de parteneri licenţiaţi.