in valoare de aproape jumatate de miliard de lei
Banca Comerciala Romana (BCR) a co-finantat, pana in prezent, in cadrul Programului Fermierul, peste 690 de proiecte in valoare totala de cca 460 milioane lei.
BCR participa incepand cu anul 2005 la implementarea Programului FERMIERUL – Fondul pentru creditarea investitiilor in agricultura, program lansat de catre Guvernul Romaniei, destinat co-finantarii proiectelor agricole eligibile la finantare din fonduri europene prin Programul SAPARD, Programul National de Dezvoltare Rurala si respectiv Programul Operational de Pescuit, precum si finantarii proiectelor de investitii directe ale fermierilor.
„Din poziţia de lider al sistemului bancar românesc, BCR este cel mai important finanţator al agriculturii, un domeniu de importanţă strategică pentru economia romanească. Suntem hotarati sa continuam sa punem la dispoziţia agricultorilor şi procesatorilor cele mai potrivite instrumente de sustinere financiara a activitatii lor”, a declarat Ramona Ivan, director executiv al Direcţiei Instituţii Financiare din cadrul BCR.
Banca a organizat, in cursul acestei luni, un eveniment special, dedicat promovarii Programului Fermierul – “Saptamana fermierilor in BCR”. Evenimentul s-a adresat intreprinzatorilor care doresc sa obtina co-finantare si care indeplinesc conditiile Programului Fermierul aferent anului 2009 si dispuneau de un proiect aprobat la finantare cu fonduri europene in domeniul: modernizarii exploatatiilor agricole, cresterii valorii adaugate a produselor agricole si forestiere, investitiilor productive in acvacultura sau investitiilor in procesarea si comercializarea pestelui.
In cadrul acestei manifestari reprezentantii BCR au furnizat unui numar de circa 200 de clienti toate informatiile cu privire la conditiile in care se poate beneficia de finantare europeana, cat si particularitatile de co-finantare prin Programul Fermierul.
“Organizarea unei saptamani a fermierilor in BCR se inscrie in seria de actiuni destinate sustinerii agriculturii si dezvoltarii rurale romanesti prin proiecte sustenabile care sa conduca la depasirea decalajelor economice intre regiuni si ridicarea standardului de viata in mediul rural”, a precizat Ramona Ivan.
BCR a semnat, in aceasta vara, un protocol de colaborare cu Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurala şi Pescuit (APDRP) pe baza căruia banca a inceput să acorde împrumuturi din Fondul pentru creditarea investiţiilor în agricultură, pus la dispoziţia băncii de către Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, în cadrul Programului Fermierul.
Din suma de circa 178 milioane lei alocată BCR de către MAPDR, aproximativ 170 milioane lei vor fi utilizate pentru cofinanţarea proiectelor de investiţii eligibile din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007 – 2013 (inclusiv a proiectelor declarate eligibile pentru masura 121 din cadrul PNDR, dar care nu au fost selectate pentru finantare in sesiunea noiembrie-decembrie 2008 din lipsa de fonduri). De asemenea, peste 8 milioane lei vor fi destinaţe co-finanţarii proiectelor de investiţii eligibile în cadrul Programului Operaţional de Pescuit (POP).
Pentru creditele acordate de catre BCR din Fondul pentru creditarea investiţiilor în agricultura, banca percepe o dobândă curentă de 4% pe an şi o rată a costurilor specifice de 1,5% pe an, fixe pe toată perioada de creditare. Creditele sunt acordate pe o perioadă maximă de 10 ani, cu o perioadă de graţie de până la 5 ani şi fără a solicita aport propriu din partea beneficiarului.
Totodata, pentru co-finanţarea sau pre-finanţarea proiectelor, BCR poate pune la dispoziţia solicitanţilor şi credite suplimentare acordate din resursele sale proprii sau din resurse atrase de la finanţatorii externi.
{mosloadposition user10}