de Christopher Dembik, economist Saxo Bank
Reacția inițială a investitorilor după reuniunea BCE de azi este aberantă. E drept că se crease deja puțină agutație după ce Financial Times anunțase din greșeală că BCE va păstra dobânzile neschimbate. Cu toate acestea, obiectiv privind, putem admite că Banca Centrală Europeană își vede de treabă și încă foarte bine. Mario Draghi face tot ce poate să sprijine afacerile și firmele, continuând să furnizeze largi cantități de lichidități pe piețele financiare. Prin extinderea programului de relaxare cantitativă cel puțin până în martie 2017 și lăsând ușa deschisă unei posibile continuări a programului, BCE reiterează dorința de face orice e necesar pentru a evita intrarea zonei euro într-o perioadă de stagnare economică și într-o deflație de tip japonez. Creșterea euro/dolar și căderea principalelor piețe de acțiuni este, fără îndoială, consecința unei reacții excesive a investitorilor. Cu toate acestea, actualele mișcări de pe piață par greu de înțeles.
BCE ar putea face un pic mai mult, deși e evident că înlocuiește cu brio Rezerva Federală drept principal furnizor de lichidități, având în vedere că banca centrală a SUA se pregătește de o creștere de dobândă luna aceasta.
Sesiunea de tranzacționare de mâine în Europa va fi foarte interesantă. Piețele vor avea ceva timp să ”digere” măsurile anunțate azi. În plus, vom avea o perspectivă mai limpede asupra evoluției posibile a valutelor și indicilor bursieri.