de Christopher Dembik, Director Analiză Macro, Saxo Bank
Nu trebuia să ne așteptăm la nimic special de la întâlnirea BCE de azi.
Banca Centrală nu e grăbită să acționeze, având în vedere că inflația s-ar putea să crească în lunile următoare din cauza creșterii prețurilor la principalele mărfuri încă de la începutul verii. Cu toate acestea, situația economică în zona euro e departe de a fi bună: PIB-ul este în continuare scăzut și ar putea avea chiar creștere negativă anul viitor, din cauza impactului generat de Brexit.
O posibilă nouă acțiune – reacție, mai bine zis – ar putea surveni în decembrie. Scenariul e că BCE va extinde programul de relaxare cantitativă până după martie 2017, poate chiar până în septembrie 2017. Nu există motive ca reducerea de achiziții să fie luată în discuție acum, deci investitorii ar greși dacă ar lua în considerare acest lucru. Problema principală a BCE e legată de ”sărăcirea” ofertei, ceea ce ar însemna că următorul Consiliu Guvernator ar trebui să discute distibuția achizițiilor. E posibil ca această dezbatere (politică) să dureze destul de mult, din moment ce sunt câteva bănci centrale importante – inclusiv Bundesbank – care se opun oricărei schimbări în acest moment.
Dacă BCE va confirma extensia relaxării cantitative în decembrie, va transmite un mesaj foarte pozitiv piețelor și va oferi mai multă claritate investitorilor într-o perioadă crucială, din moment ce Fed va crește dobânda cu 25 de puncte de bază până la finalul anului.
Impactul asupra EURUSD nu va fi semnificativ, pentru că piața a inclus deja aceste măsuri în variația de preț (poate doar dacă Mario Draghi va scoate o altă bazooka, ceea ce e puțin probabil, din punctul meu de vedere) iar surplusul de cont curent din zona euro va limita deprecierea monedei unice, așa cum a făcut-o și anii trecuți.
Dacă ne uităm la rapoartele oficiale ale BCE, se pare că banca nu e foarte dornică să mai scadă dobânda la depozite. Nu e primul instrument pe care își dorește să-l folosească, ceea ce e o veste bună – ar avea un impact negativ asupra profitabilității băncii, așa cum a demonstrat FMI în cel mai recent raport pe zona euro.
Mai jos, câteva instrumente pe care BCE le poate utiliza.