O urmă de tristețe, o iubire efemeră, un ghem de durere, o adiere de regret. Amintirile au puterea de a ne mișca, adesea când ne așteptăm mai puțin, iar acesta este un semn al procesului neuronal complex care continuă în fundalul cotidianului nostru.
„Există, în viața fiecăruia dintre noi, evenimente pe care le trăim cu presentimentul că ni le vom aminti mereu. Uneori, acest presentiment este mai intens și, chiar dacă nu e chiar o epifanie, creează impresia că am ajuns la un nivel superior de conștientizare. Această conștientizare nouă este preverbală — seamănă cu vibrația ceștilor pe farfurioare în timpul unui cutremur.” — Veronica O’Keane, Bazarul memoriei
Ca psihiatru practicant, Veronica O’Keane a petrecut mulți ani observând tapiseria fină țesută de memorie și experiență. În această explorare bogată și fascinantă, ea se întreabă, printre altele, de ce se simt amintirile atât de reale? În ce mod sunt legate de senzațiile și percepțiile noastre? Există amintiri „adevărate” și „false”? Și, mai presus de toate, ce se întâmplă atunci când memoria este perturbată de boli mintale?
„O’Keane nu încearcă să ne impresioneze cu interpretări și vindecări, ci cu știința, cu claritatea cu care poate evoca ceva atât de obișnuit, atât de complex și de frumos ca o amintire ce se formează în creier.” — Parul Segal, The New York Times
Bazându-se pe poveștile emoționante ale pacienților săi și mai mult, pe literatură și basme, O’Keane folosește cele mai recente cercetări neuroștiințifice pentru a reformula înțelegerea puzzle-ului extraordinar care este creierul uman, de la naștere până la adolescență și bătrânețe. Bazarul memoriei (traducere de Adriana Brăescu Vasile) este o mărturie a curajului – și a suferinței – celor care trăiesc cu boli mintale grave, arătându-ne cum experiențele lor pot explica tot ceea ce știm și simțim.
“Intensă, de neuitat. O carte fascinantă, instructivă, înțeleaptă și plină de compasiune.” — John Banville, scriitor
„Minunat! Ador scriitura autoarei. Concepte dificile explicate pentru a fi ușor de înțeles și însoțite de studii de caz bogate. O lectură pentru fiecare consilier, psihoterapeut și psihiatru.” — Philippa Perry, autoarea volumului Cartea pe care v‑ați fi dorit să o citească părinții voștri. (Copiii voștri se vor bucura că ați citit‑o)
„O carte excepțională, în care Veronica O’Keane distilează ceea ce a învățat despre oamenii din viața sa, ca psihiatru și neurolog. Cititorul va aprecia proza elegantă a Dr. O’Keane, atitudinea sa afectuoasă și va culege fără efort cunoștințe despre modul în care creierul ne determină comportamentul.” — Robin Murray, Profesor la King’s College Londra
Veronica O’Keane este profesor de psihiatrie la Trinity College din Dublin unde conduce un program de cercetare în depresie. Cercetarea ei începe cu o examinare a experiențelor subiective ale pacientului reflectate în patologia cerebrală și în restul organismului. A publicat numeroase lucrări de cercetare, în special despre tulburările de stare și despre depresia perinatală. Este, de asemenea, lider de opinie, mamă a doi copii și pasionată de înot.