Randament energetic maxim pentru Colegiul Naţional Sportiv “Cetate Deva”
BASF România s-a implicat în modernizarea clădirii Colegiului Naţional Sportiv “Cetate Deva”, prin furnizarea de materii prime şi soluţii tehnologice, fără costuri de partea beneficiarului. Astfel, clădirea CNS “Cetate Deva”, nume binecunoscut în lumea sportivă pentru performanţele gimnastelor, beneficiază de acum de cele mai eficiente soluţii tehnologice de la BASF care oferă totodată un maximum de randament energetic.
Valoarea totală a lucrărilor de creştere a performanţei energetice a clădirii sălii de gimnastică şi a dormitoarelor s-a ridicat la 100.000 de Euro şi la aceasta au participat pe lângă BASF şi companii precum Solaron, FABRYO, VEKA, Saint-Gobain GLASS, CONEXPERT, RIGIPS Saint-Gobain, Henkel Ceresit, precum şi organizaţii ca ISPE – Institutul de Cercetări şi Proiectări Energetice şi Asociaţia Auditorilor Energetici pentru Clădiri – AAEC.
“CNS Cetate Deva reprezintă pentru BASF locul în care se naşte performanţa. BASF a investit întreaga sa expertiză, dovedind la modul practic performanţa soluţiilor şi a produselor sale, dar şi contribuţia sa pentru dezvoltarea durabilă a mediului. De anul acesta putem spune că la CNS Cetate Deva, perfomanţa se poate măsura şi la nivelul clădirilor”, a declarat Luminiţa Teodorescu, Managing Director BASF.
Lucrările de construcţie au început în luna martie 2009 cu inspectarea şi evaluarea de către arhitecţii ISPE şi a specialiştilor de la BASF a clădirilor şcolii şi a necesarului de materiale.
A urmat etapa de termografiere a clădirilor (fotografiere în infra-roşu), iar apoi s-a trecut la izolarea cu spuma poliuretanică Elastopor a acoperişurilor a două dintre acestea. Produsul Elastopor este un material celular care oferă o termoizolaţie continuă, uniformă, fără rosturi şi interstiţii, asigurând o performanţă maximă de termoizolare la grosime redusă. Deoarece produsul este obţinut dintr-un amestec de componente lichide, aplicate prin pulverizare, el poate fi cu uşurinţă utilizat în termoizolarea părţilor de construcţie cu geometrie complicată (acoperişuri, suprafeţe înclinate, pereţi). De asemenea, Elastopor este rezistent la apă şi serveşte simultan ca protecţie împotriva infiltraţiilor şi influenţei temperaturii.
Etapa finală a lucrărilor de reabilitare energetică a constat în montarea plăcilor de Neopor şi livrarea materialelor pentru completarea termosistemului (ţesătură fibră sticlă, masă de şpaclu, vopsele de faţadă, aditivi şi material de fixare). Plăcile de Neopor asigură o performanţă de izolare termică superioară şi un consum de materii prime cu până la 50% mai redus decât EPS-ul convenţional, ajutând la protejarea mediului şi la economii de mijloace financiare. Neopor reprezintă cea mai performantă soluţie BASF pentru termoizolarea clădirilor.
Pe 9 aprilie a avut loc recepţia lucrărilor finalizate la clădirile clubului Cetate Deva, eveniment urmat de deschiderea oficială a ediţiei a XIV-a a “Cupei Cetăţii la gimnastică aerobică”.
Dedicată permanent susţinerii performanţei şi educaţiei, compania BASF “The Chemical Company”, lider mondial în domeniul chimic, se va implica şi pe viitor în astfel de proiecte pentru a contribui la dezvoltarea durabilă a mediului prin oferirea unui sistem inteligent de soluţii.
Istoria Colegiului Naţional Sportiv “Cetate Deva”
Colegiul Naţional Sportiv “Cetate Deva” este un nume celebru în lumea gimnasticii pentru performanţele elevelor sale. De-a lungul timpului prin băncile şi sălile de antrenament ale şcolii au trecut numeroase generaţii de campioni precum Nadia Comăneci, Ecaterina Szabo, Lavinia Agache, Lavinia Miloşevici, Maria Olaru, Olga şi Sica West, Cleopatra Pălăceanu, Istvan Balint, Ella Covaci, Ana Pădureanu, Denisa Costescu, Ionela Bungardean.
Construcţiile iniţiale, ce datau din jurul anului 1785 şi aveau utilitate militară au fost complet demolate în anul 1880 şi reconstruite, găzduind până în 1945 Regimentul 4 Grăniceri.
După această dată, destinaţia clădirii a fost schimbată rând pe rând, aici funcţionând Şcoala de Arte şi Meserii, transformată ulterior în Grup Şcolar de Construcţii, şi Şcoala Generală nr.7 cu program de educaţie fizică, iar în 1978 în Grup Şcolar cu program de educaţie fizică.
Cu toate modificările survenite nu doar în istoria ci şi în structura ei (atât în interior cât şi în exterior), clădirea reprezintă un monument a cărui valoare rezidă în primul rând în vechime. Pentru a putea fi o gazdă cât mai bună sportivilor care activează în cadrul CNS Cetate Deva, în anul 2009 s-a decis modernizarea colegiului astfel încât, locul care a fost şi este casa lor, să performeze şi el.