pentru tratamentul hepatitei cronice B
Bristol-Myers Squibb a anunţat astăzi că medicamentul BARACLUDE® (entecavir) este de-acum disponibil pe bază de prescripţie medicală în România pentru tratamentul infecţiei cronice cu virusul hepatitei B.
BARACLUDE®, descoperit în laboratoarele Bristol-Myers Squibb, este o terapie antivirală orală creată special pentru a bloca replicarea (multiplicarea ) virusului hepatitei B (VHB). BARACLUDE® este indicat pentru tratamentul adulţilor cu hepatita cronică B, cu afecţiune hepatică compensată şi dovezi de replicare virală activă, cu dovezi de creştere persistentă a nivelului de aminotransferaze din sânge – un marker pentru afecţiunile ficatului – şi cu boală hepatică activă evidenţiată prin biopsie hepatică. Hepatita B reprezintă o problema majoră de sănătate cu ridicat impact medical şi social. VHB este declarat virus oncogen, iar numărul de îmbolnăviri prin infecţia VHB în România nu este în scădere”, a declarat prof. dr. Mihai Voiculescu, şeful Secţiei de Medicină Internă şi Hepatologie din cadrul Institutului Clinic Fundeni..
Apariţia unor noi potenţiale opţiuni în tratarea pacienţilor este extrem de importantă pentru întreaga comunitate medicală. O dată cu lansarea BARACLUDE® în România, avem un nou tratament important pentru pacienţii cu hepatita cronică B şi o soluţie pentru scăderea încărcăturii virale până la nivele nedetectabile.
Hepatita cronică B este o boală cu potenţial letal mare şi o problemă serioasă de sănătate publică globală. În întreaga lume, peste 2 miliarde de oameni sunt infectaţi cu virusul hepatitei B şi între 350 şi 400 de milioane de oameni suferă de hepatita cronică B.În Europa aproximativ 1 milion de persoane sunt infectate cu virusul hepatitei B în fiecare an.
Hepatita B este a 10-a cauză de mortalitate în lume. Complicaţiile acestei boli provoacă peste 1.2 milioane de decese anual. De altfel, infecţia cu virusul hepatiei B este cauza principală a carcinomului hepatocelular, o formă a cancerului hepatic. Virusul hepatitei B este de 100 de ori mai contagios decât HIV, virusul care determină maladia SIDA.
Măsurarea încărcăturii virale (nivelul virusului hepatitic B din sângele pacientului) poate fi o metodă bună pentru a prognoza dacă infecţia cu virusul hepatitei B progresează către afecţiuni serioase ale ficatului şi chiar către cancer de ficat. Studii recente au arătat că pacienţii cu hepatita B cu un nivel ridicat al încărcăturii virale sunt expuşi în viitor unui risc crescut de a dezvolta ciroză sau cancer de ficat.
Beneficiile susţinute de studiile clinice referitoare la BARACLUDE® dovedesc potenţialul acestuia de a încetini progresia către cronicizare a infecţiei cu virusul hepatitei B. Acest lucru a fost dovedit în trei studii clinice la pacienţi “naivi”- care nu au fost expuşi altui tratament cu antivirale orale – şi la pacienţi care au dezvoltat rezistenţă la lamivudină, un alt medicament folosit în tratamentul hepatitei B, pacienţi infectaţi cu tulpina sălbatică a virusului (AgHBe pozitivi) şi cu virusul mutant (AgHBe negativi) având afecţiuni compensate ale ficatului.
După 48 de săptămâni de tratament – sau la doi ani pentru cei cu răspuns viral iniţial – BARACLUDE® a obţinut rezulatate comparabile sau mai bune comparativ cu lamivudina, în ceea ce priveşte ameliorări ale inflamaţiei şi fibrozei ficatului cauzate de VHB, dar şi în ceea ce priveşte reducerea încărcăturii virale din sânge, normalizarea funcţiilor ficatului şi seroconversia. În lotul pacienţilor naivi la nucleozide şi fără rezistenţă dovedită la lamivudină rezistenţa la tratamentul cu BARACLUDE® de-a lungul celor 144 de săptămâni a fost de sub 1% . Mai mult decât atât, BARACLUDE® a fost bine tolerat, la fel ca şi lamivudina.
BARACLUDE® are un profil beneficiu – risc favorabil, bazat pe eficacitate, rezistenţă şi siguranţă dovedite în studiile clinice, profil care susţine utilizarea acestuia în tratamentul hepatitei cronice B la adulţi.
Despre BARACLUDE® (entecavir)
Programul global de studii clinice al BARACLUDE® a fost primul care a comparat două antivirale, BARACLUDE® şi lamivudină (cea mai utilizată terapie antivirală orală pentru tratamentul hepatitei cronice B în lume) şi a inclus peste 1 600 de pacienţi din întreaga lume. Bristol-Myers Squibb continuă să evalueze şi să monitorizeze pacienţii cu hepatita cronică B care au participat în programul de studii clinice al BARACLUDE.
În iunie 2006, Comisia Europeană a aprobat BARACLUDE® pentru tratamentul infecţiei cronice cu virusul hepatitei B.
Bristol-Myers Squibb este o companie multinaţională farmaceutică şi de produse de îngrijire a sănătăţii, a cărei misiune este să extindă şi să îmbunătăţească calitatea vieţii umane.
{mosloadposition user10}