Ken Honda
Editura ap! (Act și Politon)
Am văzut, acum ceva ani, un interviu cu Ken Honda care începea cu prezentatorul mergând cu Ken într-o cafenea. Acolo, prezentatorul cumpăra ceva, iar când plătea, a închis puțin ochii. Ulterior, a spus că atunci a zis “Mulțumesc” – un principiu pe care îl învățase de la Ken Honda, pe care îl știa de ceva timp.
“Bani fericiți: Arta japoneză de a face pace cu banii tăi” de Ken Honda este o lectură interesantă care schimbă perspectiva tradițională asupra banilor și a relației noastre cu aceștia. Honda, cunoscut ca “Milionarul Zen” în Japonia, aduce o abordare proaspătă și orientală a finanțelor personale.
“Tata mi-a spus că orice persoană ar trebui să descopere ce simte față de bani. Oamenii prosperi sunt fericiți când se gândesc la bani sau când îi ating. Ei simt cu adevărat bucurie. Pe de altă parte, oamenii săraci sunt neliniștiți și temători când se gândesc la bani sau vorbesc despre ei, iar de aici se nasc sentimentele de confuzie.”
Ken Honda vorbește dezinvolt despre bani, despre ce sunt aceștia, ce funcții au pentru oameni, de ce oamenii vor bani (sunt șase motive), despre relația pe care o avem cu banii, despre IQ-ul și EQ-ul banilor (veți vedea că aici există mai multe prototipuri și vă veți regăsi cu siguranță într-unul).
Nu vreau să fac aici un rezumat al cărții și al ideilor incluse în volum. Adaug însă că Honda introduce ideea de “bani fericiți”, sugerând că atitudinea noastră față de bani influențează direct fluxul financiar din viețile noastre. Cartea combină înțelepciunea financiară cu principii spirituale și psihologice, oferind o perspectivă completă asupra bunăstării financiare. Autorul oferă tehnici simple dar eficiente pentru a-ți îmbunătăți relația cu banii, inclusiv practica recunoștinței.
Toate capitolele au multe întrebări incluse în text. Fiecare astfel de întrebare poate fi folosită ca prilej de analiză personală pentru a descoperi ce relație avem, fiecare, cu banii, care sunt pattern-urile care au creat acea relație și cum am putea schimba acele convingeri/abordări astfel încât să avem parte de bani fericiți în viața noastră.
„Banii – și, în consecință, viața – reprezintă o reflexie a convingerilor tale despre bani. Când crezi că pot fi folosiți în scopul binelui, că există din plin, că pot fi oferiți și primiți cu degajare, viața ta va începe să reflecte la exterior această schimbare interioară. Dar, dacă persiști într-o mentalitate negativă și în convingeri false despre bani – că sunt ochiul diavolului, că provoacă drame și reprezintă cauza tuturor relelor din viața ta –, poți să fii sigur că această realitate exterioară va reflecta în curând monologul interior.”
Ken Honda este unul dintre cei mai bine vânduți autori de cărți de dezvoltare personală din Japonia, având în portofoliu peste 50 de volume publicate și în jur de opt milioane de cărți vândute în țara sa.
“Bani fericiți: Arta japoneză de a face pace cu banii tăi” este o carte care trebuie citită cu o minte deschisă spre noi concepte și abordări, dar și cu o deschidere personală către înțelegere și evoluție. Pentru că de-a lungul lecturii s-ar putea să fie nevoie de pauze pentru a nota răspunsurile la întrebările incluse în carte (chiar dacă nu sunt propriu-zis prezentate ca exercițiu) sau pentru a evalua percepția și convingerile proprii asupra banilor.