Bancile mari din Romania sunt adevarate supermarketuri financiare. Serviciile oferite acopera o gama larga de necesitati, de la credite de consum, credite imobiliare, pana la personal banking, credite pentru IMM-uri sau pe domenii. Cu toate acestea, raman o serie de servicii neacoperite, pentru care se vor da adevarate lupte, cum este cel al finantarilor pe agricultura. Business Review analizeaza viitorul pietei bancare din Romania intr-un material exclusiv despre bancile de nisa.
In prezent, primele cinci banci din Romania au impreuna o cota de piata de aproape 60%, iar primele zece controleaza 80% din piata, ceea ce inseamna ca urmatoarele 30 banci ramase cumuleaza 20% din piata, inclusiv bancile de nisa existente. Cu toate ca pozitia lor in prezent nu este extrem de agresiva, specialistii au identificat in bancile de nisa marea revelatie a domeniului pentru anii urmatori.
In prezent, exista cinci banci de nisa in Romania. Segmentele de piata pe care se axeaza au un grad ridicat de siguranta si adresabilitate si un profit bun. Mai precis, domeniile implicate sunt creditele ipotecare, exporturi, IMM-uri si masini. Inca nu exista o competitie acerba in segmental bancilor de nisa. In anii urmatori insa vom observa o crestere semnificativa in numarul bancilor specializate pe nisele deja ocupate, precum si pe nise care acum sunt libere, declara Ionut Costea, Presedinte Raiffeisen Banca pentru Locuinte, pentru Business Review.
In ceea ce priveste creditele pentru locuinte, lupta se duce intre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si HVB Banca pentru Locuinte. BCR si CEc au anuntat de asemenea ca vor lansa in curand unitati speciale pentru creditele imobiliare. Urmatoarea nisa care se bucura de o popularitate din ce in ce mai mare este cea a produselor financiare pentru IMM-uri. Majoritatea bancilor mari s-au axat pe acest segment in timp ce Banca Transilvania si-a construit o mare parte din imagine pe produse destinate IMM-urilor. O alta banca ce va include acest segment in produsele financiare proprii este ATEbank (fosta MindBank) care isi concentreaza in prezent 97% dintre actiuni pe IMM-uri si care se va dezvolta si in sectorul finantarilor agricole. Alaturi de ATEbank, alte banci de nisa cunoscute in Romania sunt ProCredit, Porsche Bank- singura banca axata pe finantarile auto, Libra Bank- cunoscuta drept ofertant de produse financiare medicale. Banca Italo-Romena este un alt jucator de nisa, lansand Creditul fara Frontiere pentru aproximativ 300 000 de romani care lucreaza in Italia legal si care doresc sa achizitioneze locuinte in Romania. In acest an, Banca Italo-Romena are in plan targetarea IMM-urilor si a celorlalte nise cu potential.
In acelasi numar din Business Review sunt analizate actiunile fondurilor de investitii pe piata imobiliara din Romania. Immoeast este un exemplu de fond de investitii pentru care Romania reprezinta centrul operatiunilor pentru Sud Estul Europei. Fondul a acumulat in prezent mai mult de 40 de proprietati locale si deruleaza sume impresionante la nivel local, devenind cel mai mare investitor institutional in domeniul imobiliar din Romania. Un alt fond de investitii care activeaza puternic pe piata imobiliara locala este Europolis, care a realizat un parteneriat cu Cefin Real Estate pentru un proiect industrial de proportii si a avut una dintre cele mai mari tranzactii de pe piata, cumpararea Europe House pentru 25 milioane Euro. Rezidentialul, unul dintre punctele de referinta ale tranzactiilor imobiliare, au fost targetate de fondul de investitii englez Charlemagne Capital- dezvoltatorul Asmita Gardens, fondul Fabian Capital- proprietarul proiectelor New Town Residence si Lake View. Un fond care nu va merge pe residential, dar care targeteaza sectoarele cladirilor de birouri si retail este nou venitul Sparakssen Immobilien. O parte din proiectele detinute sunt centru comercial Sun Plaza care va fi dezvoltat impreuna cu EMCT si hotelul Novotel, care a fost preluat de la Accor.
Bucuresti, 29.05.2007
{mosloadposition user10}