de Toma Berggren, Equity Analyst, Saxo Bank
Câteva dintre cele mai mari bănci din S.U.A., ca Weels Fargo sau JP Morgan Chase, sunt într-o formă bună și e foarte probabil să încheie recesiunea cu o ofensivă. Însă, pentru Bank of America, povestea e puțin diferită.
Marasmul creditelor
Prețul caselor din America a scăzut, în primul trimestru 2011, cu un amețitor 5,11%, ceea ce a sporit din nou îngrijorarea față de băncile americane care acordă credite. Potrivit Sanford C.Bernstein, pierderile Bank of America provocate de credite s-ar putea ridica până la 27 de miliarde de dolari la sfârșitul lui 2013, ceea ce înseamnă că riscurile sunt mari.
Bazându-ne pe estimări mai echilibrate, luând în considerare cifrele pe 2010 și noul nivel de capital cerut de noile prevederi de la Basel (7-7,5%), Bank of America are aproximativ 16 miliarde de dolari capital în exces și se presupune că va colecta venituri de aproximativ 51 de miliarde de dolari în perioada 2011-2013. Desigur, sunt multe alte variabile de care trebuie să ținem seama.
Războiul economiilor
JP Morgan a anunțat recent că intenționează să-și deschidă încă 2.000 de oficii de retail, atacând Bank of America și Wells Fargo pe două dintre cele mai importante piețe ale lor: Florida și California. Strategia de expansiune este să se orienteze către clienții care vor să facă economii, ceea ce ar fi o sursă “ieftină” de finanțare. Strategie care ar putea isca un “război al depozitelor”.
JP Morgan este a doua mare bancă dacă ne luăm după depozite, cu 996 de miliarde de dolari în 2010. Cu toate acestea, numai 30% din veniturile totale și 15% din profit revin băncii din segmentul de retail, potrivit Bloomberg. Bank of America este cea mai importantă bancă din acest punct de vedere, cu depozite în valoare de 1,02 miliarde de dolari, și totuși există presiuni interne pentru închiderea unor birouri și consolidarea costurilor operaționale.
Dacă privim performanța acțiunilor de la începutul recesiunii (Graficul 1), Citigroup și Bank of America s-au luptat ceva, în vreme ce activitățile JPM și Wells Fargo par să fi rezonat cu intențiile investitorilor.
Ciclurile creditelor intră în joc
Ciclul de pierderi al creditelor este mai degrabă uniform în sectorul bancar american, deși amplitudinea pierderilor a fost semnificativă în special pentru Citigroup și Bank of America, Graficul 2. Dacă ne îndreptăm atenția către bilanțurile băncilor importante, vom vedea că asseturile măsurate în risc vor rămâne de asemenea uniforme în următorii trei ani, Graficul 3.
Furtuna perfectă
Combinația dintre războiul depozitelor, având ca rezultat micșorarea profitului băncilor obținut din dobânzi, prețul tot mai scăzut al caselor și încetineala finanțărilor din domeniul corporate desenează un an greu pentru marile bănci americane de retail. Trebuie să sperăm că rezerva de capital este suficientă. Au existat zile mai bune pentru sectorul bancar din S.U.A., în special acelea cu expuneri pe credite. Totuși, am putea asista la un proces de renaștere a celor mai mari bănci americane.
Toma Berggren, Equity Analyst, Saxo Bank
Tomas Berggren deține funcția de Equity Analyst în cadrul Saxo Bank și este specializat pe companiile din sectorul financiar. Ca membru al Saxo Bank’s Group Equities, Tomas a participat la dezvoltarea ofertei unice de acțiuni Saxo Bank și instrumente de analiză fundamentală. Fiind de origine suedeză, Tomas este, de asemenea, foarte bine familiarizat cu piața de acțiuni suedeză și finlandeză. Înainte de a se alătura echipei Saxo Bank, Tomas a lucrat în domeniul fondurilor internaționale hedge de energie, inclusiv energie regenerabilă.