Peste peste 6-7 luni profilul pietei imobiliare va fi total diferit fata de cum se prezinta in prezent. In cadrul celei de-a doua editii a campaniei "Unde investim in 2009", bancherii invitati in platou au facut estimari privind evolutia pietei de real estate din Romania. Speculatorii vor fi cei care vor avea cel mai mult de pierdut in 2009, considera presedintele CEC Bank, Radu Gratian Ghetea. Cererea din imobiliare nu a disparut, doar a fost amanata pentru momentul in care preturile se vor stabiliza, adauga presedintele Alpha Bank, Sergiu Oprescu.
Bancherii sunt reticenti fata de investitorii care vor sa-si plaseze banii in imobiliare. Presedintele Unicredit Tiriac Bank, Dan Pascariu, spune ca acum toate bancile incearca sa isi scada expunerea pe piata imobiliara.
"Piata imobiliara este blocata intr-un model de asteptare, insa peste 6-7 luni piata ar putea sa se prezinte altfel", a mai adaugat Dan Pascariu.
Bancile nu vor da anul viitor credite imobiliare fara avans de cel putin 25%
Creditarea imobiliara, incetinita in prezent, isi va reveni treptat in 2009, dupa ce cererea va incepe din nou sa se manifeste, insa bancile nu vor acorda credite imobiliare clientilor care nu dispun de cel putin 25% din valoarea achizitiei.
Presedintele Alpha Bank Romania, Sergiu Oprescu, a estimat ca avansul minim cerut clientilor de banci la credite imobiliare va fi de 30-35%, insa a tinut sa precizeze ca imprumutul ipotecar "functioneaza in continuare, e doar incetinit".
Bancherii au explicat ca, pe piata romaneasca, exista in continuare o cerere mare de locuinte, care va incepe treptat sa se manifeste.
"Este o cerere acuta de locuinte pe piata si cred ca in primavara se vor dezgheta un pic lucrurile", a spus presedintele CEC Bank, Radu Gratian Ghetea.
"Pe segmentul imobiliar exista o cerere fundamentala care se va manifesta. Cererea nu a disparut, ci doar s-a ascuns si s-a amanat. Avem cumparatori care spun ca acum nu este momentul potrivit", a completat Sergiu Oprescu.
El a precizat ca, potrivit unor studii, doar la nivelul Bucurestiului exista o cerere de cel putin 200.000 de case.
Dan Pascariu, presedintele consiliului de supraveghere al Unicredit-Tiriac Bank, a detectat drept cauze ale blocarii pietei, in afara de criza propriu-zisa, sentimentul de criza, "care ii face pe oameni sa amane achizitiile importante", dar si restrictiile la accesarea de credite.
El a spus ca nu va avea loc o inasprire semnificativa a creditarii imobiliare, atat timp cat bancile din Romania nu au acordat niciodata credite in conditiile din Marea Britanie, unde, spre exemplu, au existat banci care acordau imprumut echivalent cu 105% din valoarea locuintei.
Totusi, o schimbare semnificativa a avut loc in ceea ce priveste achizitiile de terenuri, deoarece bancile romanesti nu mai accepta doar terenul drept garantie, potrivit lui Pascariu. Nici inainte de inceputl crizei imobiliare bancile nu dadeau credite pentru terenuri fara avans de cel putin 50%
In ceea ce priveste locuinete noi, acestea isi vor mentine mai bine valoarea decat casele vechi, in conditiile in care niciun proiect nou nu a aparut in ultimele luni.
"Stocul disponibil de locuinte noi se va mentine acelasi in urmatorii doi-trei ani", a mai spus Pascariu.
{mosloadposition user10}