Împrumuturile din zona Euro către sectorul privat scad în mod îngrijorător. Chiar și numai atât și ar fi fost suficient pentru un titlu de prima pagină. Dar raportul publicat de Banca Centrală Europeană desenează un portret și mai cenușiu al Europei. Numărul total de împrumuturi acordate de bănci către sectorul privat a scăzut cu 1,6% față de anul trecut, ceea ce reprezintă cea mai mare scădere înregistrată până acum și este a 14-a lună consecutivă de declin. Prognoza indica -1,1%, așa încât nimeni nu credea că vom primi o cifră finală atât de usturătoare. Indicele monetar agregat M3 a crescut cu 2,3%, față de cele 3 procente așteptate.
Consiliul BCE se va reuni săptămâna viitoare. Credem că atitudinea Băncii va rămâne una precaută – cel puțin asta dictează cifrele “urâte” date ieri publicității. Și mai suntem siguri că președintele BCE, Mario Draghi, va ieși din nou în față și ne va da o mostră din ghidul său de îndrumare. Avem motive suplimentare să credem că Banca Centrală Europeană va exersa mersul pe vârfuri: abia ce s-au modificat regulile pe colateral pe acțiuni asset-backed, iar indicii PMI și Ifo s-au îmbunătățit.
De asemenea, alegerile din Germania care pândesc după colț (odată cu decizia Curții Constituționale din Germania privind legalitatea programului de achiziție de asseturi) și relativul calm de pe bond markets par să conspire la menținerea BCE în parametrii precauției. Pe TradingFloor.com am văzut care a fost reacția pieței: una limitată. Raportul EURUSD a scăzut 40 pips, sugerând că bursa de valori este conștientă de faptul că BCE nu va lua măsuri radicale.
Dar să așteptăm săptămâna viitoare.