Romstal România a amenajat și dat în folosință în luna iunie o baie publică modulară pentru cei peste 500 de locuitori foarte săraci din Ponorâta, Maramureș.
Construcția, realizată prin transformarea a trei module/containere, este compusă dintr-o cameră dotată cu trei cabine de duș, o cameră cu două toalete și una cu două mașini de spălat și două uscătoare. Baia este complet utilată și pentru început Kaufland a donat produse pentru igienă personală – săpun lichid și șampon, prosoape. Pentru ca baia publică să devină funcțională în comunitatea lipsită de apă curentă din Ponorâta, ValRom România a donat două rezervoare de câte 3500 de litri pentru alimentarea modulelor.
Primăria din localitate a sprijinit realizarea proiectului și a contribuit cu forța de muncă pentru săparea unor puțuri și pentru conectarea modului la apă, respectiv racordarea la energie electrică. O persoană din rândul comunității va fi implicată pentru a organiza programul de funcționare al băii și pentru a asigura mentenanța și curățenia modulelor.
Ponorâta este o localitate izolată, din comuna Coroieni, județul Maramureș. Locuitorii acesteia trăiesc într-o sărăcie lucie, în case de pamânt, cu acoperișuri și ferestre improvizate din folii de plastic, fără acces direct la apă curentă sau toalete. Copiii care trăiesc în astfel de condiții încep școala cu un handicap social și educațional uriaș. Părinții lor au doar un vocabular de bază (peste 90% dintre ei sunt analfabeți) și nu au niciun fel de abilități sau vreo idee despre ce înseamnă educarea propriilor copii. Pentru că acasă nimeni nu le citește o poveste sau nu îi învață culorile, acești copii încep să pronunțe cuvinte disparate abia la vârsta de 5-6 ani și încep să formuleze propoziții după vârsta de 7 ani – în lipsa unor programe de sprijin adecvate.
“Din 2010, ori de cate ori vorbim de sărăcie ‘pură’ în România, gândul ne duce la Ponorâta. Aici am întâlnit copii care aveau 13 ani, dar care nu știau să numere până la 10, iar dacă îi întrebai ce vârstă aveau, spuneau că au 2 ani; copii care vin la școală murdari precum cărbunele pentru ca nu au fost spălați niciodată, cu părul încâlcit și în toate direcțiile; copii cu ochi înfometați, dar foarte frumoși care se luptă pe o pastă de dinți sau pe pliculețe de șampon expirate – copii care sunt, mai presus de toate, foarte, foarte simpatici” declară Alina Seghedi, voluntar in grupul de inițiativă.
„Suntem onorați să putem fi parte dintr-un proiect ce are un obiectiv atât de măreț. Nu este ușor să găsești soluții pentru zonele defavorizate, însă un plan bine definit și sistematizarea continuă a procedurilor pot ajuta enorm. Credem că putem schimba lucrurile în bine și putem lăsa în urma noastră comunități fericite, care, cu puțin ajutor, au reușit sa își rezolve o parte din probleme. Este datoria noastră să ne implicăm și să ajutăm!” a declarat Cătălin Anghel, Director Marketing Romstal.
Proiectul Fiecare Copil în Grădiniță & Fiecare Copil în Școală – Ponorâta este o inițiativă civică a unui grup de voluntari din sectorul ONG, din sistemul public de învățământ și din mediul de afaceri din România și din străinătate, în beneficiul copiilor extrem de săraci din comunitatea Ponorâta. Bazat pe metodologia de succes a programului Fiecare Copil în Grădiniță dezvoltat de Asociația OvidiuRo în 43 de comunități din România, aceast proiect pe termen lung stimulează – prin oferirea de tichete sociale condiționate de prezența zilnică la grădiniță și școală pentru toți copiii de 3-10 ani din Ponorâta, în vederea reducerii decalajului educațional și a abandonului școlar timpuriu.
Proiectul pornește de la premisa că experiențele timpurii sărace au efecte severe și de durată asupra dezvoltării ulterioare a creierului uman1. Fără acces la educație de la vârste mici, cei mai mulți copii săraci nu reușesc niciodată să recupereze decalajul față de colegii lor, prin urmare abandonează școala, mai ales după ce trec în ciclul gimanzial (clasa a V-a) și, ca adulți, au șanse minime să obțină un loc de muncă și prezintă un risc major de a deveni fie dependenți pe viață de ajutorul social, fie delincvenți.
Fiecare Copil în Grădiniță & Fiecare Copil în Școală – Ponorâta are la bază o intervenție socio-educațională complexă care include sprijin material (tichete sociale condiționate de prezența zilnică a copiilor la grădiniță și școala primară, rechizite, îmbrăcăminte și încălțăminte), implicarea părinților în procesul de educație și activități educaționale extracuriculare.
În anul școlar 2014-2015, programul a sprijinit 134 de copii cu vârste între 3 și 10-11 ani să meargă la grădiniță și la școală, cu o rată medie de prezență regulată de 71% la școală și 51% la grădiniță (în condițiile în care fără niciun sprijin, prezența ar fi fost sub 10%).
Activitățile educaționale sunt posibile datorită sumelor oferite de donatori individuali din România și din străinătate, care sprijină copiii din Ponorâta de trei ani. În plus, în ultimul an, pentru comunitatea din Ponorâta s-au pus în practică numeroase alte proiecte care au condus la creșterea gradului de confort și dezvoltarea socială a locuitorilor din această localitate. Realizarea acestor proiecte a fost posibilă ca urmare a implicării unor companii responsabile din punct de vedere social. Una dintre acestea este Romstal, lider pe piața din SE Europei, specializată în comercializarea echipamentelor de instalații pentru construcții. De 21 de ani, pasiunea și devotamentul companiei se transpun în servicii de calitate și într-o ofertă variată de produse inovatoare, exclusive și fiabile. Angajamentul Romstal față de clienți este unul pe termen lung, oferind soluții pentru toate genurile de proiecte, într-un sistem complex de consultanță, oferit gratuit publicului. Compania se implică activ în dezvoltarea societății și a comunităților din care face parte, susținând proiecte din domenii precum educație, sănătate, sport și ecologie. Prin acțiunile întreprinse, Romstal încearcă să ofere suport societății, contribuind la calitatea vieții în comunitățile locale. Totodatã, compania pledează pentru o atitudine proactivă față de găsirea unor soluții eficiente și sustenabile pentru un viitor mai verde.
1 “The Timing and Quality of Early Experiences Combine to Shape Brain Architecture”, Centre for the Developing Child, Harvard University //developingchild.harvard.edu/library/reports_and_working_papers/working_papers/wp5/.