În Dumbrava Vlăsiei se construiește un proiect rezidențial cu invovații gândite pentru următorii 30 de ani
România începe să se alinieze la standardele internaționale de performanță în domeniul imobiliar prin adoptarea unor practici de construcție sănătoase atât pentru mediu, cât și pentru consumator. Iar Dumbrava Vlăsiei este un astfel de exemplu. Pe o piață imobiliară dezvoltată uneori haotic, în care mulți dezvoltatori construiesc având în prim-plan profitul cât mai rapid, există și proiecte gândite pe termen lung, cu atenție la detalii, la materialele folosite, la siguranță, dar și la frumusețea ambientului, dincolo de funcționalitate.
Cel mai important pas gândit și implementat de dezvoltatori, înainte de a ridica imobilele, a fost infrastructura, astfel că, timp de doi ani s-au construit drumuri, s-au montat stâlpi de electricitate și de telecomunicații și, cel mai important, s-a realizat propriul sistem de canalizare, la standarde de top. Horia Bălan, Project Director Dumbrava Vlăsiei, precizează că „acest proiect a fost gândit de la bun început pe termen lung. Iar întinderea aceasta pe o perioadă de 20-30 de ani setează anumite premise. Trebuie să te gândești la toate utilitățile în varianta lor finală. Am făcut o canalizare care are capacitate pentru 1.000 de case. Am făcut o zonă de utilități cu o stație de epurare modulară de ultimă tehnologie, care va fi perfect funcțională și peste 50 de ani.” Așa se face că stația implementată este una de ultimă generație, cu ajutorul căreia se economisește 30% din energie, iar cele patru bazine funcționale asigură o flexibilitate maximă. „Este ultima tehnologie în domeniu, cu bacterii vii care se hrănesc cu apa murdară, de aceea trebuie să fie modulară. Acum avem un modul, dar în total vor fi cinci module diferite cu bacterii. Stația este suficient de bună încât să nu degaje niciun fel de mirosuri neplăcute, iar ca măsură suplimentară am introdus și un bio-filtru umplut cu scoarță de copac. Este ceva unic în România ca soluție rezidențială”, completează Horia Bălan.
O altă măsură suplimentară pe care au luat-o dezvoltatorii, pe lângă canalizarea deja concepută pentru 1.000 de case, este un așa-numit “rain water buffer”, un bazin tampon pentru apele de ploaie, gândit pentru condiții meteo specifice, precum „ploaia secolului”, care conform statisticilor apare de aproximativ trei ori în 100 de ani. Astfel, apa va intra în acest bazin tampon până trece ploaia, după care se golește iar în canalizare și se evită refularea acesteia.
Dumbrava Vlăsiei este mai mult decât un proiect imobiliar, este gândit în primul rând ca o comunitate în mijlocul naturii, cu respect pentru mediul înconjurător, cu o perspectivă constantă a viitorului. Prin acest complex rezidențial, care se întinde pe aproximativ 90 de hectare, România se aliniază celor mai inovatoare tendințe de construcție și mai ales ecologice. Pe termen lung, în următorii 30 de ani, în Dumbrava Vlăsiei vor fi construite peste o mie de case, concepute ca împreună să formeze o comunitate autosustenabilă.