"Back 2 School or Back 2 Business?" este un proiect startups.ro dedicat studentilor si masteranzilor antreprenori. Intr-o sectiune editoriala speciala, sunt publicate zilnic, in luna octombrie, articole care abordeaza aceasta tema, inclusiv resursele financiare de care studentii au nevoie la inceputul unei afaceri.
"Ne-am propus ca in fiecare luna, pe langa continutul editorial general, sa abordam cate o tema specifica de business, pe care sa o tratam pe larg intr-o serie de articole dedicate. Prima tema,
La inceputul oricarei afaceri, sunt cateva aspecte care trebuie luate in consideratie, pentru ca planul de business intocmit pe hartie sa se poata concretiza intr-o activitate economica profitabila.
Tocmai de aceea, echipa startups.ro va oferi studentilor cu spirit antreprenorial raspunsuri la problemele lor, in seria de articole publicate pe tot parcursul lunii octombrie.
Cum isi pot finanta studentii afacerile
Unul dintre cele mai frecvente obstacole de care se loveste orice tanar antreprenor o reprezinta sursele de finantare, fara de care o idee valoroasa nu ar putea prinde contur.
Cei trei F (“family, friends and other fools”) si economiile proprii sunt principalele surse de finantare pentru studentii care vor sa-si faca un business. Alte modalitati prin care isi pot suplini sumele de bani sunt barterele, parteneriatele, precum si castigarea de competitii studentesti cu premii in bani. (Mai multe detalii sunt in materialul dedicat finantarilor: //www.startups.ro/tutoriale/cum-isi-pot-finanta-studentii-afacerile)
Marius Ghenea, presedintele Fit Distribution, spune pentru startups.ro ca, in prezent, finantarea unui business este mai complicata decat cu cativa ani in urma, deoarece apetitul pentru a finanta capital de risc a scazut, din cauza crizei economice, iar un start-up, ca orice afacere, prezinta un grad foarte ridicat de risc, in mod inerent.
Claudia Suhov, o tanara care a pus bazele propriului business (deruleaza evenimente si programe educative pentru copii) atunci cand era in anul III de facultate, crede ca partea de finantare este ceea ce ii sperie pe multi studenti si de aceea ii face pe multi sa renunte. In opinia ei, planificarea atenta, experienta in domeniu si contactele fac mai mult decat o suma de bani.
Mihai Sfintescu, Partner la fondul de private equity 3TS Capital Partners, spune pentru startups.ro ca pentru studenti incubatoarele si acceleratoarele ofera expertiza sub diferite forme, precum plan de business si mentorat; investitorii de tip business angel ofera maturitate si network; fondurile de investitii cu capital de risc (tip venture capital), specializate pe finantari de tip seed sau start-up, ofera suport in executie, management, know-how, guvernanta corporativa etc.
Ce programe de antreprenoriat se organizeaza pentru studenti
Studentii care vor sa isi dezvolte abilitatile antreprenoriale au posibilitatea sa se inscrie si sa participe la programele sau training-urile derulate de organizatiile studentesti sau de alte entitati care au ca scop sprijinirea antreprenoriatului in randul tinerilor. O buna parte dintre aceste programe sunt gratuite, dar studentii inscrisi trebuie sa treaca prin niste filtre de selectie. (Detalii despre programele de educatie antreprenoriala gasiti aici: //www.startups.ro/analize/unde-invata-studentii-sa-faca-afaceri)
Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) si profesor la Academia de Studii Economice din Bucuresti (ASE), spune ca, dupa anii 2007 – 2008, numeroase organizatii au inceput sa realizeze seminarii pe teme de afaceri pentru studenti.
Insa, cateva programe au fost lansate chiar si inainte de acea perioada: Junior Achievement Romania (JAR) organizeaza inca de acum sapte ani programul "StartUP" destinat studentilor si care facea parte din portofoliul organizatiei la nivel european; Voluntari pentru Idei si Proiecte Romania (VIP) a lansat tot acum sapte ani proiectul de antreprenoriat "Good to Go" iar acum 12 ani a lansat "Investment School", una din primele scoli de investitii din Romania.
Scoala si afacerile merg in paralel
O alta resursa de care vor beneficia cititorii portalului startups.ro in luna octombrie o constituie povestile de business impartasite de cativa studenti antreprenori. Pentru foarte multi dintre ei, impartirea timpului intre orele de curs de la facultate si timpul alocat gestionarii propriului business constituie o provocare careia trebuie sa ii faca fata zi de zi.
Daniel Damian este unul dintre exemplele care dovedeste ca tineretea poate fi un atu, atunci cand vine vorba de initiative antreprenoriale in mediul online. Elev in clasa a XII-a la liceul Costache Negruzzi din Iasi, Daniel se pregateste pentru bacalaureat, dar in acelasi timp este implicat si in doua business-uri: Monitor Backlinks (o aplicatie online) si BiciCurier (o firma de curierat pe bicicleta).
Enrose este un atelier de decoratiuni florale detinut de Adina Finculescu, care a vazut o oportunitate de a se implica intr-o afacere din pasiune, inca de cand era inca pe bancile facultatii. Tanara marturiseste ca anumite cursuri de la facultate au ajutat-o sa inteleaga mai bine pasii pe care ii are de urmat in afaceri, cum ar fi materiile de drept, unde a invatat cum se scrie un contract, ce inseamna clauzele specifice, cum sa-ti infiintezi o firma, care sunt etapele juridice, contabilitate etc.
Sectiunea "Back 2 School or Back 2 Business?" (//www.startups.ro/back-2-school-or-back-2-business) va fi actualizata zilnic, pe parcursul lunii octombrie, cu o paleta larga de materiale: articole cu povesti de succes, informatii despre cursuri si programe pentru studenti, stiri despre evenimentele care se adreseaza studentilor antreprenori, carti de business.
De asemenea, vor mai fi publicate analize in care se vor pune in dezbatere competitiile pentru studenti – importanta pe care au acestea in dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale, precum si freelancing-ul – ca fiind un pas catre propria afacere sau catre o cariera de succes.
{mosloadposition user9}