Cea de-a șasea ediție a festivalului Jazz in the Park începe astăzi, 21 iunie. Timp de 11 zile sute de muzicieni vor concerta la Cluj în diverse locuri din oraș: la Opera Maghiară (în 21 iunie), în curtea Muzeului de Artă (din 22 iunie și până în 27 iunie inclusiv), pe malul Someșului (22-24 iunie), în stradă – pe bulevardul Eroilor și în fața Casei Matei Corvin (luni, 25 iunie), la Pata Rât (marți, 26 iunie), în Parcul Central (de joi 28 iunie și până duminică, 1 iulie).
“În 2013, când eram la prima ediție Jazz in the Park, am început exact în aceeași zi, iar astăzi tot într-o zi de 21 iunie dăm start festivalului. Diferența e că avem acum o altă anvergură, iar festivalul durează 11 zile. Primul loc unde ne întâlnim va fi la Opera Maghiară, iar apoi ne vom muta pe malul Someșului, la Muzeul de Artă, în stradă, la Pata Rât, iar în ultimele zile în Parcul Central”, spune Alin Vaida, directorul festivalului Jazz in the Park.
Gala de Deschidere de astăzi, 21 iunie, e cu Juan de Marcos, unul dintre fondatorii și arhitecții proiectului Buena Vista Social Club. El cântă la festival împreună cu grupul Afro-Cuban All Stars. Formația aduce în prim-plan un ansamblu de 14 muzicieni din generații diferite. Artiștii demonstrează că recuperarea trecutului nu s-a făcut fără a produce o legătură solidă între jazz, muzica contemporană și cea tradițională care uimește și bucură la fiecare show un public de toate vârstele.
În cadrul conferinței de presă, Juan de Marcos Gonzales a vorbit despre proiectul Buena Vista Social Club, dar și despre bucuria de a trăi, entuziasmul și dinamsmul pe care ritmurile cubaneze le transmit.
“Este o plăcere să fiu în acestă țară despre care știu destul de multe și a cărei istorie o cunosc, sunt destul de multe asemănări între noi. Mă bucur că sunt în Transilvania, apropo, știu multe despre Dracula. Muzica pe care o vom asculta în seara aceasta este o combinație între tradiție și curentul contemporan care este puțin mai agresiv. Mă aștept să și dansăm cu toții în seara asta la concert. Muzica noastră e despre bucurie, emoție, iar dansul este o modalitate de expresie a omului de când acesta nu putea să vorbească și să comunice altfel”, afirmă Juan de Marcos Gonzales.
Inițiativă eco: pahare refolosibile la Jazz in the Park
De anul acesta, festivalul e primul din România care folosește doar pahare reutilizabile. Acestea vor fi disponibile în toate locurile de desfășurare ale festivalului. Organizatorii festivalului îi încurajează pe participanți să-și ia paharul Jazz in the Park de la festival, să-l refolosească, iar apoi să-l ducă la punctul de retur sau să-l ia cu ei acasă, dar să nu arunce paharele la gunoi.
Unde are loc festivalul Jazz in the Park anul acesta
Opera Maghiară (joi 21 iunie)
Concertul de deschidere cu Juan de Marcos Afro Cuban All Stars de la Opera Maghiară are loc joi, 21 iunie de la ora 20:00 și este sold out. În următoarele zile concertele se mută pe malul Someșului și în curtea Muzeului de Artă.
Curtea Muzeului de Artă (de vineri și până miercuri, 22-27 iunie)
Curtea Muzeului de Artă va găzdui 6 concerte, de vineri 22 iunie și până miercuri inclusiv, 27 iunie. Vineri 22 iunie concertează Alfa Mist, rising star-ul jazz-ului londonez. Sâmbătă – Sona Jobarteh, prima femeie care cântă la Kora, duminică – talentatul muzician camerunez premiat cu Grammy Richard Bona, luni e timpul pentru MUSEcology – byron, Lucia și Silent Strike vor fi, fiecare pe rând, acompaniați de Muse Quartet și vom descoperi astfel cum sună muzica rock, pop și electro în combinație cu cea clasică. Marți va avea loc concertul Soweto Kinch, iar miercuri pianistul elvețian Nik Bartsch’s Ronin pune artele marțiale – aikido – pe ritmuri muzicale. La concertele de la Muzeul de Artă și la Opera Maghiară accesul e pe bază de bilet sau abonament.
Malul Someșului (de vineri până duminică, 22-24 iunie)
Concursul Internațional Jazz in the Park are loc pe RiverStage – malul Someșului, de vineri 22 iunie și până duminică, 24 iunie. Concertele au loc între orele 18:30-23:00, iar intrarea e liberă. Participanții pot cumpăra un bilet neobligatoriu, cu 10, 30 sau 100 de lei și susțin astfel Fondul Jazz in the Park. Dacă aleg să facă asta, banii merg spre finanțarea de proiecte artistice și creative. Fiecare susținător primește în schimb una dintre cele 3 tipuri de brățări Jazz in the Park 2018.
Arta în stradă luni, pe Eroilor și la Casa Matei (luni, 25 iunie)
După un weekend plin de concerte pe malul Someșului și la muzeu, luni arta iese în stradă și au loc concerte pe bulevardul Eroilor și în fața Casei Matei Corvin de pe strada Sextil Pușcariu. Concertele încep în stradă la ora 17:30 și durează până la 22:00. Printre artiștii pe care-i putem asculta se numără Adam Ben Ezra, Dan Byron, JazzyBIT, Heion, Indjstione, Sidewalk Troubadours. Seara de luni cuprinde și concertul MUSEcology, de la Muzeul de Artă, cu byron, Lucia, Silent Strike, fiecare dintre trupe acompaniate de Muse Quartet.
Pata Rât (marți, 26 iunie)
A șasea zi de festival e dedicată concertelor de la Pata Rât – cu magicianul țambalului, Mihai Mihalache Band, JazzyBIT și Taraful lui Siminic – dar și concertului de la Muzeu cu Soweto Kinch.
Pentru persoanele care vor să ajungă din Cluj în Pata Rât organizatorii pun la dispoziție, în colaborare cu Compania de Transport Public, autobuze care vor circula din 20 în 20 de minute, începând cu ora 17:40, cu plecare din stația CTP de la Cinema Florin Piersic. La întoarcere autobuzele vor circula până după ora 23 și vor opri în stația Mareșal Constantin Prezan, înainte de sensul giratoriu din Mărăști.
Parcul Central (de joi, 28 iunie și până duminică 1 iulie)
De joi 28 iunie și până duminică 1 iulie Parcul Central va fi animat de 4 scene pe care vor cânta artiști precum Nouvelle Vague, The Herbaliser, Bill Laurance, Forq, Fanfare Ciocârlia, Gallowstreet, Mop Mop, Karpov not Kasparov și mulți alții. La miez de noapte va fi activă scena România 100 care face o trecere în revistă a ultimilor 100 de ani de muzică românească.
Colin’s Gastro Pub (22-24 iunie, 28 iunie-1 iulie)
După concertele de pe malul Someșului și din parc, distracția se mută la Colin’s la jam sessions cu artiști și public.
Pentru concertele de la Muzeul de Artă sunt puse în vânzare bilete, iar concertele din Parcul Central, de pe Malul Someșului, din stradă și de la Pata Rât sunt cu acces liber și posibilitatea de a cumpăra bilete neobligatorii de susținere a Fondului Jazz in the Park.
Jazz in the Park Festival este un proiect organizat de Fapte, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Institutul Polonez din București, Ambasada Israelului în România, Ambasada Regatului Țărilor de Jos, Institutul Cultural Român și Consiliul Județean Cluj, susținut de Primăria Cluj-Napoca și finanțat de Staropramen, BCR, Mega Image, Alexandrion, Daisler Print House, Glo, Tastemakers, Medlife, iQuest, Almdudler, Narcoffee, Bianco Milano, Bosch, Betfair, Tohani Romania, Yamaha, AV Store, Autoworld, Petit Bebe, Madd PC, Gerovital, Colins Gastro Pub, Hotel Napoca, Pegas, Mobila Dalin.