Pe 26 septembrie, de la ora 16.00, TVR 1 şi TVR HD difuzează filmul documentar realizat de Vlad Arhire despre bibliotecarul Avram Iancu, cunoscut pentru încercările de traversare înot a Canalului Mânecii . „Avram Iancu este un român născut la Petroşani, căruia meseria de bibliotecar i-a schimbat destinul. Mai exact, un volum despre istoria traversărilor Canalului Mânecii, coroborat cu povara numelui său de rezonanţă istorică l-au determinat să dea curs celei mai mari provocări a vieţii: traversarea înot, omologat (fără costum de neopren), a Canalului Mânecii”, îşi începe povestea Vlad Arhire, producătorul şi realizatorul filmului documentar Bibliotecarul din iadul de gheaţă, pe care TVR 1 şi TVR HD îl vor difuza sâmbătă, 26 septembrie, începând cu ora 16.00.
Vlad Arhire ne va spune povestea unui nebun frumos, o poveste despre curaj, suferinţă, testarea limitelor, o poveste despre un om simplu, dar hotărât, care îşi măsoară forţele cu o natură total potrivnică, chiar dacă e nevoit să-şi pună viaţa în pericol. La cea mai recentă încercare de a traversa Canalul Mânecii, cea din 11 august 2015, Avram Iancu s-a oprit agonizând la 6 km de ţărmul Franţei, în momentul în care se afla într-un real pericol de înec. Are însă ambiţia de a-şi duce „revoluţia” la capăt şi să pună piciorul în Franţa… „anul acesta, peste doi sau poate la 60 de ani”, după cum mărturiseşte el.
Filmul Bibliotecarul din iadul de gheaţă surprinde cele mai fierbinţi şi dramatice momente dinaintea celei de-a treia tentative de traversare a Canalului Mânecii de către Avram Iancu, cea din august 2015: antrenamentul şoc de 45 de km din Dunăre, antrenamentele de aclimatizare din râurile reci de munte din jurul Petroşaniului, cele de anduranţă, ţinute într-un cadru superb, langă Haţeg, precum şi sentimentele trăite în Dover, un oraş al deznădejdii şi tristeţii. Tot în film vom afla informaţii despre pericolele şi istoria traversărilor Canalului Mânecii.
Avram Iancu s-a aflat la cea de-a treia încercare de a străbate înot Canalul Mânecii, doar în slip şi cu o cască pe cap, aşa cum prevăd normele de omologare ale acestei performanţe de către Channel Swimming Association — organizaţia acreditată în acest sens. El a mai încercat, în august şi octombrie 2014, să traverseze înot Canalul Mânecii, fără costum de neopren, dar la prima încercare eşuat la 6 kilometri de mal (după ce organizatorii i-au cerut să se oprească din cursă pentru că valurile şi curenţii mari i-ar fi pus viaţa în pericol), iar la a doua, s-a oprit la jumătatea canalului. De la prima traversare înot a Canalului Mânecii, în anul 1875, doar 1.310 persoane au reuşit această performanţă singure, în condiţiile impuse de organizaţia menţionată.
Filmul poate fi vizionat şi online pe platforma video TVR+.