Berea este o bautura slab alcolizata, naturala, obtinuta din urmatoarele ingrediente naturale: malt, hamei, apa si drojdie de fermentatie. Calitatea ingredientelor influenteaza calitatea berii. Maltul contribuie la culoarea berii, hameiul confera gustul amarui, aroma, imbunatatind capacitatea de spumare si conservabilitatea, iar apa trebuie sa nu fie poluata si a aiba o duritate redusa.
In ultima perioada de timp, pe piata berii din Romania, se comercializeaza berea cu aditivi, sortiment ce are in compozitie acid malic, caramel amoniacal si diverse arome.
„Acest sortiment induce in eroare consumatorii, deoarece in constiinta consumatorilor berea este un produs 100% natural, iar astfel de sortimente ar trebuie sa fie denumite bauturi slab alcolizate tip bere. Iar unii producatori din Romania incalca legislatia referitoare la etichetare prin mentionarea pe cutie a carameluilui nu a ingredientului folosit, in speta caramel amoniacal, fapt ce prezinta mari confuzii”, a declarat Costel Stanciu, Presedintele Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania.
Germania a reusit sa rezite lobby-ului realizat de producatorii europeni de bere, incluzand, in Anexa 4 din Regulamentul CE nr. 1333/2008 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind aditivii alimentari, o dispozitie imperativa/obligatorie prin care se interzice folosirea aditivilor alimentari la fabricarea beri traditionale germane.
E 150c Caramel amoniacal
Colorant maro artificial, pe bază vegetală. Se obţine din combinaţiile de zaharuri cu ajutorul amoniacului. Se poate obţine şi din porumb sau sfecta modificate genetic. În testarea pe animale, produsele derivate au generat spasme şi au dus la scăderea numărului de limfocite. Consumul frecvent nu este recomandat.
E296 – Acid Malic.
Acidifiant artificial sau natural, existand in celulele vii. Se obtine din organisme modificate genetic. Poate provoca tulburari de metabolism.
{mosloadposition user10}