- 12 școli publice din România, admise în programul pilot de educație socio-emoțională (SEL) HumanKind
- 60 de cadre didactice și 12 directori de școală din 11 județe, implicați în proiect
- Cadrele didactice sunt instruite pentru a ajuta elevii să dezvolte relații sănătoase, să înțeleagă și să-și gestioneze propriile emoții
Asociația pentru Valori în Educație (AVE) lansează HumanKind, programul de educație socio-emoțională – SEL, prin intermediul căruia cadrele didactice vor fi formate să susțină elevii în dezvoltarea optimă a abilităților socio-emoționale. Programul demarează cu un pilot, în care au fost incluse 12 școli publice din județele Iași, Botoșani, Suceava, Dâmbovița, Olt, Sibiu, Neamț, Satu Mare și Ilfov. Inițiativa este dezvoltată în parteneriat cu MindUP™ | The Goldie Hawn Foundation și vizează extinderea la nivel național.
„Programul dezvoltat de AVE România împreună cu MindUP ™ | The Goldie Hawn Foundation va contribui la dezvoltarea adulților de mâine, astfel încât să poată lua decizii cu responsabilitate, ghidați de bunătate, compasiune și empatie, atât în viețile lor personale cât și la nivelul contribuției lor în societate”, spune Radu Manolescu, co-fondator și președinte al boardului AVE România.
„Trăim într-o perioadă în care efectele stresului și ale anxietății sunt tot mai puternic resimțite de copiii din întreaga lume. Tocmai de aceea, este o bucurie pentru noi să dezvoltăm și implementăm în România, împreună cu Asociația pentru Valori în Educație, programul nostru MindUP. Oferim astfel profesorilor români instrumentele prin care să poată aborda problemele care țin de sănătatea emoțională și dezvoltarea copiilor și îi ajută să se dezvolte armonios, cu efecte pozitive atât în ceea ce privește rezultatele academice, cât și în viața privată”, a spus Goldie Hawn, Fondator și CEO al Fundației Goldie Hawn.
12 școli din România, susținute prin HumanKind, pentru educația socio-emoțională a elevilor
Prima ediție HumanKind se va desfășura în perioada 26 februarie 2022 – 15 iunie 2023, cu 12 școli din România. În primele 10 luni de proiect, cei 60 de profesori și 12 directori de școală selectați iau parte la cursuri intensive de formare, prin sesiuni de training și de mentorat și vor aplica la clasă noțiunile de educație socio-emoțională învățate.
Formatorii din program, specialiști cu experiență internațională, vor colabora cu echipa AVE pentru a forma profesorii în ceea ce privește conștientizarea și înțelegerea propriilor emoții, dar și modul în care vor putea fi aplicate în lucru cu elevii concepte precum înțelegerea relației cu sine și cu ceilalți, luarea responsabilă a deciziilor sau autocontrolul emoțional. Programul are la bază tehnici științifice, din domeniile neuroștiință, psihologie pozitivă, învățare socio-emoțională (SEL) și mindfulness.
„Sănătatea emoțională este extrem de importantă, mai ales în contextul în care, inclusiv în România, instabilitatea emoțională a elevilor este un fenomen întâlnit frecvent. Studiile derulate de Casel.org au arătat că aproximativ 27% dintre elevii care au trecut printr-un program de educație socio-emoțională și-au îmbunătăți performanța academică, iar 24% dintre aceștia s-au simțit mai puțin stresați. De aceea, în parteneriat cu MindUP™ | The Goldie Hawn Foundation aducem în România un program prin intermediul căruia oferim profesorilor instrumentele necesare care să îi ajute în susținerea copiilor pentru o dezvoltare echilibrată pe termen lung”, a declarat Anca Alexe, Social Emotional Learning Program Manager, în cadrul Asociației pentru Valori în Educație.
„Pentru a obține rezultate academice bune, elevii trebuie să fie fericiți, iar acest lucru este posibil atunci când își pot gestiona corect emoțiile. Echilibrul și starea de bine vin dintr-o relație armonioasă atât cu propria lume interioară, cât și cu ceea ce te înconjoară. În caz contrar, în condiții de stres și presiune, copiii nu vor putea avea randament și vor progresa cu greu. De aceea, este esențial să contribuim la dezvoltarea lor din perspectivă socio-emoțională. Doar așa vor pentru ajunge ca în perioada adultă să aibă succes atât pe plan personal, cât și la nivel profesional, iar prin intermediul HumanKind ne bucurăm că reușim să lucrăm acum și cu profesorii din România și să intervenim în formarea acestora”, Dido Balla, Global Director of Training and Relationships MindUP și formator în programul HumanKind.
MindUP – experiența programul implementat în 14 țări ajunge acum și în școlile din România
Începând din 2003, programul MindUP a fost implementat în 14 țări, iar acum ajunge pentru prima dată și în școlile din România. Prin colaborarea cu AVE, programul MindUP, copiii sunt ajutați prin intermediul profesorilor să formeze relații sănătoase, necesare pentru o evoluție armonioasă mai întâi pe parcursul școlii, iar mai târziu la locul de muncă și în viața personală.
În continuarea ediției-pilot, organizatorii HumanKind vizează extinderea numărului de școli implicate în program, până la niel național. Mai multe detalii pot fi găsite pe site-ul Asociației pentru Valori în Educație, https://ave-romania.ro/humankind/.