Referitor la declaraţiile apărute în mass media cu privire la înfiinţarea Companiei Naţionale Energetice, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului face următoarele precizări:
Conform prevederilor art. 5 din Legea nr. 24/2000, cu modificările şi completările ulterioare, proiectele de legi se elaborează ca urmare a exercitării, potrivit Constituţiei, a dreptului de iniţiativă legislativă. Acest drept este deţinut, în temeiul art. 74 din Constituţie, de Guvern, deputaţi, senatori sau un număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot.
Potrivit aceluiaşi text de lege, proiectele celorlalte categorii de acte normative se elaborează de autorităţile competente să le iniţieze, potrivit legii.
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, este o instituţie de specialitate a administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului, potrivit art. 1 alin. (2) din OUG nr. 23/2004 privind stabilirea unor măsuri de reorganizare a Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Bancare prin comasarea prin absorbţie cu Autoritatea pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului, cu modificările şi completările ulterioare.
Astfel, ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, aflat în subordinea Guvernului, potrivit art. 1 lit. a) din HG nr. 1226/2007 – pentru aprobarea Regulamentului privind procedurile, la nivelul Guvernului, pentru elaborarea, avizarea şi prezentarea proiectelor de documente de politici publice, a proiectelor de acte normative, precum şi a altor documente, în vederea adoptării/aprobării, AVAS are dreptul să iniţieze proiecte de documente de politici publice şi proiecte de acte normative, în vederea adoptării/aprobării de către Guvern, conform atribuţiilor şi domeniului său de activitate.
Proiectul de act normativ a fost iniţiat pornind de la Strategia energetică a României pentru perioada 2007 – 2010, aprobată în septembrie 2007. Aceasta stabileşte că:
· printre obiectivele strategice în domeniu sunt: „continuarea procesului de restructurare şi privatizare în sectoarele energetice, termice şi a gazelor naturale, precum şi continuarea procesului de restructurare pentru sectorul de lignit, în vederea creşterii profitabilităţii şi accesului pe piaţa de capital”;
· dezvoltarea durabilă şi competitivitate, în conformitate cu Noua Politică Energetică a Uniunii Europene elaborata în 2007, care se bazează pe securitatea energetică;
· faptul că sectorul producerii de energie electrică va urma un proces de restructurare şi înnoire a capacităţilor energetice prin reabilitarea unităţilor existente viabile, închiderea unităţilor neviabile şi construcţia de noi unităţi de producere a energiei electrice,
· „în funcţie de rezultatele analizei, sunt posibile regrupări ale unităţilor de producere aflate în prezent în cadrul S.C. Hidroelectrica S.A., S.N. Nuclearelectrica S.A., Termoelectrica S.A., Complexurilor energetice şi a altor producători de energie electrică şi termică „
· ”privatizarea complexurilor energetice Rovinari, Turceni şi Craiova cu asigurarea continuităţii activităţii de către investitorii privaţi în condiţiile impuse de legislaţia privind protecţia mediului sau integrarea unuia sau mai multor complexe energetice într-o companie energetică naţională, aflată sub controlul statului.”
Prin proiectul de act normativ, AVAS propune implementarea măsurii de restructurare a sectorului de producere a energiei electrice prin consolidarea unor producători competitivi la nivel regional. După cum a fost prevăzut în strategie, „statul va păstra pachetul de control asupra principalelor unităţi de producere a energiei electrice, totalizând o putere instalată suficientă pentru a putea asigura siguranţa energetică a ţării. Se va analiza integrarea acestor producători cu societăţi de distribuţie aflate în proprietatea statului, rezultând companii puternice la nivel regional.”
Analizele privind Integrarea pe verticală în Sectorul Energetic au fost elaborate de către consultanţi coordonaţi de firma KPMG. Aceştia au elaborat documente de analiză şi fundamentare, iar varianta finală a studiului, după încheierea acesteia, a fost afişată pe site-ul AVAS, unde, alături de proiectul de act normativ, pot fi consultate de către toţi cei interesaţi.
În prezent, aşa cum am mai informat opinia publică, acest proiect este în analiză la Consiliul Concurenţei, atât din punct de vedere al ajutorului de stat, cât şi din punct de vedere al concentrării.
De asemenea, menţionăm că proiectul de act normativ a fost avizat şi de Cancelaria Primului Ministru.
După consultarea Consiliului Concurenţei, proiectul va fi transmis Comisiei Europene pentru analiză şi obţinerea unui punct de vedere.
{mosloadposition user10}