referitor la vânzarea, către salariaţi, a unui pachet de până la 8% din acţiunile Petrom
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a supus dezbaterii publice, prin postarea pe site-ul propriu, proiectul de act normativ privind vânzarea unui număr de acţiuni reprezentând până la 8% din capitalul social al Societăţii Comerciale PETROM S.A. către salariaţi.
Potrivit proiectului de hotărâre de Guvern vânzarea se va face în mod direct către orice persoană care are calitatea de salariat al S.C. Petrom S.A., în orice moment în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a Ordonanţei Guvernului nr. 55/2003 privind unele măsuri pentru derularea procesului de privatizare a SNP „Petrom” – S.A. Bucureşti, precum şi pentru modificarea şi completarea cadrului legal în domeniul privatizării pentru societăţile aflate în portofoliul Ministerului Economiei şi Comerţului şi data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.
Vânzarea se va realiza, la acelaşi preţ cu care acţiunile emise de S.C. „PETROM” S.A. s-au vândut către investitorul strategic, reprezentând echivalentul în lei a 0,0525 Euro conform hotărârii Adunării Generale Extraordinare a Societăţii Naţionale a Petrolului „PETROM” – S.A. din data de 14.09.2004, publicată în Monitorul Oficial Partea a IV-a la data de 28.09.2004, respectiv 0,2158 lei /acţiune. Dreptul salariaţilor care pot achiziţiona pachetul de acţiuni nu este transmisibil.
Suma plătită din acţiunile ce vor fi vândute va fi încasată de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului.
Determinarea numărului de acţiuni oferite spre vânzare către fiecare salariat se realizează prin împărţirea numărului de 4.480.040.486 acţiuni la numărul de persoane îndreptăţite. In situaţia în care prin aplicarea procedurii menţionate nu rezultă pentru fiecare salariat un număr întreg de acţiuni ce pot fi achiziţionate, atunci se operează rotunjirea în minus a acestui număr, astfel încât numărul de acţiuni cuvenite fiecărei persoane îndreptăţite să fie egal.
AVAS va realiza vânzarea acestui pachet de acţiuni prin intermediul unui agent de privatizare selectat în condiţiile legii, care îşi va desfăşura activitatea în limitele mandatului ce îi va fi acordat.
Oferta de vânzare, care include şi documentele de participare necesare persoanelor îndreptăţite în vederea achiziţionării pachetului de acţiuni, va fi stabilită de către agentul de privatizare conform mandatului acordat de către Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului. Totodată, oferta va fi adusă la cunoştinţa salariaţilor, prin mijloace mass-media, în termen de 15 zile de la data încheierii contractului de mandat de către AVAS şi agentul de privatizare sau într-un alt termen stabilit de agentul de privatizare.
Persoanele îndreptăţite vor putea depune documentele de participare solicitate în termen de 60 de zile lucrătoare de la data realizării procedurii de publicitate sau la un alt termen dat publicităţii în cadrul acestei proceduri.
Agentul de privatizare va face publică, prin aceleaşi mijloace mass-media, lista persoanelor îndreptăţite să primească acţiuni şi care au depus documentele solicitate.
Contractul de vânzare-cumpărare se va încheia de către agentul de privatizare cu fiecare persoană îndreptăţită. Plata preţului acţiunilor vândute se face de către persoanele îndreptăţite, integral, într-un termen de 30 de zile lucrătoare de la data semnării contractului. Neplata preţului, în termenul stabilit, se sancţionează cu desfiinţarea de plin drept a contractului fără nici o somaţie sau altă formalitate prealabilă ori intervenţia instanţelor de judecată.
Proiectul de act normativ poate fi vizualizat pe site-ul AVAS, la adresa www.avas.gov.ro, rubrica „Propuneri legislative”.
{mosloadposition user10}