Luni, 3 septembrie 2007, ora 12.00, la data limită de depunere a ofertelor pentru achiziţionarea pachetului de acţiuni deţinut de stat la S.C. MASTER S.A. Bucureşti, AVAS a înregistrat două oferte din partea:
Ø Consorţiului format din S.C. Presum Proiect S.A. Iaşi şi S.C. Asam S.A. Iaşi;
Ø PAS Master şi S.C. Rădăcini S.A. Bucureşti.
Comisia de negociere a deschis documentele de precalificare depuse de ofertanţi şi a trecut la verificarea acestora. MASTER S.A. Bucureşti este un institut de cercetare cu activitate în domeniul motoarelor termice cu piston. Este unic producător pentru grupuri propulsie navală specială, iar principalele activităţi ale societăţii (cu pondere peste 15% din venitul total) sunt: cercetarea şi cercetarea aplicativă, precum şi mecanica generală. Compania provine din Întreprinderea de Stat „Institutul Naţional de Motoare Termice” înfiinţată în 1975.
Alături de AVAS, care deţine 66,6880% din capitalul social, mai sunt acţionari: bănci şi/sau societăţi de investiţii financiare cu 33,2747% şi persoane fizice cu 0,0373%.
Informaţii de background:
AVAS a publicat anunţul de vânzare a pachetului de acţiuni reprezentând 66,6880% din capitalul social de 1.292.000 lei al S.C. MASTER S.A. Bucureşti în data de 6 august 2007. Autoritatea vinde 344.873 acţiuni prin metoda negocierii cu selecţie pe bază de oferte tehnice, în conformitate cu prevederile H.G. nr. 2.193/2004 şi ale legislaţiei în vigoare.
Criteriile de precalificare pe care trebuie să le îndeplinească potenţialii ofertanţi sunt:
· inexistenţa sancţiunilor penale pentru săvârşirea următoarelor fapte: gestiune frauduloasă, abuz de încredere, fals, înşelăciune, delapidare, mărturie mincinoasă, dare sau luare de mită sau alte contravenţii şi infracţiuni prevăzute în Legea nr. 11/1991 privind combaterea concurenţei neloiale, cu modificările şi completările ulterioare;
· experienţă în domeniul cercetării-dezvoltării pentru ramura de ştiinţă a societăţii comerciale de cercetare – dezvoltare sau pentru o ramură înrudită cu cercetarea – dezvoltarea în motoare termice. Ofertanţii persoane fizice trebuie să facă dovada calităţii de cercetător ştiinţific cu experienţă în domeniul motoarelor termice, sau într-o ramură înrudită cu cercetarea – dezvoltarea în motoare termice, iar în cazul asocierii/consorţiu, toţi ofertanţii asociaţi trebuie să facă dovada experienţei şi colaborării în ramura de ştiinţă a societăţii comerciale sau într-o ramură înrudită cu cercetarea – dezvoltarea în motoare termice;
· bonitate financiară şi capacitate de a prelua o nouă afacere;
· pot participa la privatizare numai persoanele fizice/juridice române sau străine, care în mod direct sau prin intermediul societăţilor la care sunt acţionari/asociaţi majoritari nu au înrăutăţit în mod vădit situaţia economico – financiară a unor societăţi comerciale, privatizate anterior, ca urmare a neîndeplinirii sau îndeplinirii cu întârziere a obligaţiilor asumate prin contractele de vânzare-cumpărare acţiuni încheiate cu FPS şi/sau APAPS/AVAS.
În conformitate cu art. 5 din H.G. nr. 2.193/2004, asociaţiile de salariaţi constituite în cadrul societăţilor comerciale de cercetare-dezvoltare care se privatizează sunt considerate precalificate.
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a înregistrat, în perioada 2005 – 2006, nouă scrisori de intenţie din partea unor investitori români.
{mosloadposition user10}