Fără doar și poate, un ceas automatic este o investiție semnificativă care aduce un strop de eleganță și profesionalism în ținuta ta. Dacă aceste lucruri sunt importante pentru tine, probabil ești curios să afli și partea practică a cumpărării unui astfel de ceas, motiv pentru care îți vom prezenta avantajele și dezavantajele aferente.
Avantaje
Două din cele mai frecvente motive pentru care oamenii aleg un ceas automatic în loc de ceasuri ieftine sunt valoarea lui intrinsecă net superioară și o oarecare conservare a acesteia în timp. Acestea se aplică în special ceasurilor automatice produse de companii de renume din industria ceasurilor de mână.
A avea un ceas automatic este adesea asociat cu un statut social mai bun, deși acest lucru poate fi contestat destul de ușor. Aspectul este un alt atribut foarte apreciat deoarece acest tip de ceasuri arată total diferit față de modelele quartz. Ele se pot asorta unei ținute elegante sau business, și mai rar se pretează vestimentației de zi cu zi.
Lipsa unei baterii este de asemenea convenabilă nu doar dintr-un punct de vedere practic ci și dintr-o perspectivă socială. Cu alte cuvinte, simplul fapt că ceasul tău nu este ca toate celelalte ceasuri ieftine care funcționează pe baterie ci face parte din rândul ceasurilor clasice cu mecanisme pur mecanice, te face la prima vedere să pari mai interesant, poate chiar un așa zis “hipster.” Tu decizi dacă această etichetă ți se potrivește sau nu.
Dezavantaje
Ceasurile automatice sunt mai sensibile la șocurile mecanice decât cele obișnuite. De asemenea, ele nu rezistă foarte bine la temperaturi extreme. Precizia unui ceas automatic nu va fi niciodată la fel de mare cu cea a unui cristal de quartz. Cu toate astea, poți opta pentru un model cu tourbillon pentru a îmbunătăți această funcție, chiar dacă părerile referitoare la utilitatea lui sunt împărțite.
Faptul că un ceas automatic nu se încadrează în categoria de ceasuri ieftine este probabil cel mai mare inconvenient. Pentru achiziționarea unui astfel de model va trebui să scoți din buzunar cel puțin 200 RON, limita superioară fiind de ordinul miilor de euro dacă vrei să cumperi un brand arhicunoscut.
Un alt dezavantaj este necesitatea de a duce ceasul la un specialist pentru reglaje și curățare la intervale regulate de timp. Asta presupune o investiție suplimentară și mai mult timp dedicat îngrijirii ceasului tău automatic. Acest pas este rar efectuat pentru modele de câteva sute de lei, dar este absolut obligatoriu dacă decizi să faci o investiție mai mare de atât, caz în care cheltuielile de mentenanță sunt mai mult decât justificate atât din punct de vedere financiar cât și din perspectiva funcționării corespunzătoare a ceasului.
Acum că știi motivele pentru care oamenii doresc sau dimpotrivă evită cumpărarea unui ceas automatic, vei putea să iei o decizie echilibrată și bazată pe preferințele tale proprii. Orice ai alege, nu uita că prețul nu reflectă întotdeauna calitatea unui produs.