În perioada 3-7 octombrie 2018, la Atrium Palas Mall Iasi, se va desfăşura a patra ediţie a Tîrgului de Cărţi şi Arte Frumoase „Arca lui Gutenberg”, organizat de Sedcom Libris Iaşi.
Editura Polirom va fi prezentă cu peste 500 de titluri, toate aflate la reducere (30%). Mai jos, programul nostru de evenimente.
Joi, 4 octombrie, la ora 11.00, va avea loc lansarea volumului Fabula existenţială, de Ştefan Afloroaei, apărut de curînd în colecţia „Plural M” a Editurii Polirom.
„Paginile de faţă aduc în atenţie unele chestiuni ce par să scape preocupărilor şi urgenţelor noastre obişnuite. Bunăoară, cea privind distanţa – uneori greu de înţeles – dintre a trăi şi a exista. Sau cea a unui posibil sens, mai bine spus a felului în care sensul şi nonsensul survin în economia instabilă a existenţei noastre. Dar şi altele, precum cea privind confruntarea omului cu propria libertate şi, în definitiv, cu timpul ca atare. Reluarea lor îşi află pretextul, cel mai adesea, în anumite scrieri şi mărturisiri ale celor care, precum Nietzsche şi Tolstoi, Borges, Eliade şi Kawabata, ne-au lăsat destule spre reflecţie. Contează atît ce s-a spus deja, cît şi întrebările omului de astăzi, nevoia lui de a revedea singur o anumită stare de lucruri. În definitiv, la oarecare distanţă de grijile noastre obişnuite există nevoi sau întrebări care, uneori, ne pun viaţa la încercare şi ne măsoară cu aparentă naivitate propria existenţă. Constituie, într-un fel, replica din umbră a celorlalte, îndoielile mereu amînate, odată cu acele aşteptări ce par definitiv ascunse.” (Ştefan Afloroaei)
Ştefan Afloroaei (n. 1952) este profesor în Departamentul de Filosofie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi, membru corespondent al Academiei Române. Susţine prelegeri şi seminarii de „Hermeneutică filosofică”, „Metafizică”, „Teorii ale interpretării” şi „Ideea europeană”. Mai multe detalii, aici.
Joi, 4 octombrie, la ora 12.00, va avea loc lansarea volumului Noile religii seculare. Corectitudinea politică, tehnologiile viitorului şi transumanismul, de Nicu Gavriluţă, apărut de curînd la Editura Polirom.
Trăim într-o lume în care religiozitatea capătă valenţe nemaiîntîlnite de cînd valul secularizării a cuprins Occidentul şi se răspîndeşte la nivel global. În volumul său, Nicu Gavriluţă analizează ruptura dintre religiile tradiţionale şi noile religii seculare, care tind să se generalizeze şi să aducă schimbări majore în viaţa noastră. Internetul, finanţele, noua mass-media, corectitudinea politică, transumanismul sau postumanismul aduc modificări radicale în politică, în societate şi în mediile universitare, creînd noi religii, cu zei încă necunoscuţi. Dar este oare aceasta direcţia pe care ne-o dorim? Noile religii seculare ridică unele întrebări privind calea pe care am decis să o urmăm şi încearcă să aducă lumină în privinţa lucrurilor pozitive sau negative care ne-ar putea aştepta la capătul drumului.
Nicu Gavriluţă (născut în 1963) este profesor universitar doctor şi fost decan al Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi în perioada 2008-2016. Sociolog, antropolog şi eseist. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România. A fost preşedinte şi vicepreşedinte al Societăţii Sociologilor din România. Mai multe detalii, aici.
Tot joi, 4 octombrie, incepînd cu ora 18.00, va avea loc conferinţa „Post omul şi psihiatria”, susținută de scriitorul și psihiatrul Ion Vianu, urmata de o sesiune de autografe.
Editura Polirom a publicat de curînd volumul În definitiv…, Ioana Scoruş în dialog cu Ion Vianu, în colecţia „Ego-Grafii”, şi Frumuseţea va mîntui lumea și alte eseuri, ediţie adăugită, cartonată.
„Nu poți fi scriitor dacă nu scrii tot timpul. N-aș zice că e un viciu, fiindcă viciile te dărîmă, te distrug. A scrie devine un obicei necesar supraviețuirii, așa cum am spus. Fără scris te pierzi, te rătăcești, sînt ani de cînd nu fac decît asta, să scriu, și sînt conștient că asta mă ține-n viață. Nu glumesc.” (Ion Vianu)
În definitiv…
„Îmi este cu mult mai greu să justific în fața cititorului invitația pe care i-am făcut-o lui Ion Vianu de a purta un dialog. Uneori, lucrurile au un sens al lor care-ți scapă. Aș putea înșira o mulțime de argumente tari, în virtutea cărora am văzut necesitatea acestei cărți, dar îmi dau seama că ar fi doar un discurs gol, chiar dacă întemeiat… Ion Vianu îmi făcuse din nou onoarea de a-mi prilejui un dialog cu unul dintre cei din urmă descendenți ai unei aristocrații veritabile, din alte vremuri, o aristocrație care nu ține cont de culoarea sîngelui, ci de valorile pe care și bunicii, și părinții mei mi le-au dat și pe care, fără îndoială, și Ion Vianu le-a dat mai departe copiilor și nepoților săi. Înnobilată de contactul cu Ion Vianu, am speranța că și alții se vor simți înnobilați citind această carte.” (Ioana Scoruș)
Frumuseţea va mîntui lumea și alte eseuri
Trăim într-o lume în care totul se schimbă. Într-o alergare epuizantă, omul rămîne în urma timpului. Ne vom pierde în vîrtej? Într-o incursiune de la Biblie la Faust, de la Antigona la miturile și iluziile omului contemporan, Ion Vianu caută repere și remedii. Unul este Frumusețea, despre care Dostoievski și alte mari spirite au spus că poate mîntui lumea. „Omul de azi suferă metamorfoza. Acceptînd, salutînd transformarea, căutăm puncte de orientare fără de care umanitatea din noi ar înceta să existe.” (Ion Vianu)
Ion Vianu s-a născut la București în 1934. Studii de filologie clasică, neterminate. Doctor în medicină al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila“ din București (1960). Psihiatru, cadru universitar al Clinicii de Psihiatrie, București. Voiaje de studii în Germania Democrată, Franța. 1964-1977: Colaborează la Contemporanul, Viața Românească, Luceafărul etc. 1975. Mai multe detalii, aici.
Intrarea la evenimente este gratuită, mai multe detalii, aici.