Autonom Services SA, cel mai important jucător independent de pe piețele de leasing operațional și rent-a-car din România, anunță publicarea Strategiei de Sustenabilitate dezvoltată pentru următorii ani, aliniată obiectivelor globale de dezvoltare durabilă și în care componenta de mediu reprezintă cea mai importantă direcție pentru acțiunile și deciziile companiei. Autonom are în vedere reducerea emisiilor medii de carbon ale flotei operaționale cu 51% până în 2030.
„Încă de la începuturile Autonom, viziunea noastră a fost să fim un model de business autentic și să avem un impact pozitiv în societate și în mediu. Implicarea în comunitățile din care facem parte prin sprijinirea educației este o parte integrantă din cultura noastră organizațională. Înțelegem impactul pe care compania noastră îl poate avea în mediu și în comunitate iar schimbările climatice au devenit o preocupare majoră la nivel mondial. Ne propunem ca până în 2025, să reducem emisiile medii de carbon ale flotei operaționale cu 25%, respectiv cu 51% până în 2030, obiectiv considerat semnificativ și într-un orizont de timp ambițios. Este responsabilitatea fiecăruia, companie sau individ, să contribuie la păstrarea și crearea unei lumi mai bune, mai sigure și mai curate.” a declarat Marius Ștefan, cofondator Autonom.
Necesitatea implementării de către companie a unei strategii de sustenabilitate este confirmată de faptul că emisiile generate de flota operațională, leasing operațional și rent a car, calculate prin CCF, utilizând metodologia GHG Protocol Standard, deși indirecte pentru Autonom, reprezintă 99% din emisiile totale ale companiei. Indicatorul ales în monitorizarea emisiilor de carbon la nivel de flotă operațională, aliniat cu Directivele Europene în domeniul transportului, este „WLTP mediu gCO2/km”. Pentru acest indicator compania și-a calculat emisiile medii de carbon pentru ultimii 3 ani și și-a setat ținte pe termen mediu (2025) și pe termen lung (2030).
În contextul unei posibile viitoare emisiuni de obligațiuni corelate cu obiectivele de sustenabilitate, Autonom a întocmit un Document Cadru privind Obligațiuni Corelate cu Obiective de Sustenabilitate (Sustainability-Link Bonds Framework). Acest document a fost validat de Sustainalytics, un consultant internațional cu expertiză recunoscută în zona de mediu și social. Acesta confirmă alinierea cu Principiile International Capital Market Association (ICMA) și apreciază obiectivele cuprinse în Documentul Cadru privind Obligațiuni Corelate cu Obiective de Sustenabilitate ca fiind foarte puternice și ambițioase.
“Emisiunea de obligațiuni din 2019 a fost primul pas spre a ne diversifica metodele de finanțare ale companiei și încă de atunci am luat în considerare posibilitatea unor noi emisiuni de obligațiuni, mai sofisticate și mai flexibile, pentru următorii ani. Analizăm atent ce presupune realizarea unei emisiuni de obligațiuni corelate cu obiectivele de sustenabilitate ale companiei, deoarece credem că viitorul aparține companiilor cu modele de afaceri valoroase, transparente și responsabile. Aceste caracteristici devin criterii etalon pentru acordarea finanțărilor și credem că piața de capital și finanțare din România va oferi oportunități extraordinare companiilor locale care se preocupă de impactul pe care compania îl poate avea în societate, așa cum se întâmplă tot mai mult la nivel global. Viziunea noastră pe termen lung este să fim un model pentru mediul antreprenorial și totodată, să oferim suport companiilor pentru tranziția către „flote verzi” si către soluțiile de mobilitate moderne, în armonie cu mediul și cu principiile ESG.” a declarat Dan Ștefan, cofondator Autonom.
În următorii ani, compania intenționează să atragă finanțări în valoare de 250 de milioane de euro, prin emisiuni de obligațiuni, pe baza unei structuri flexibile, prin una sau mai multe emisiuni separate, derulate pe o perioadă de maximum 5 ani. Obligațiunile aferente primei tranșe din cadrul Programului au în vedere corelarea cu obiectivele de sustenabilitate ale companiei și vor fi oferite spre subscriere, în cadrul unui plasament privat care se va adresa în primul rând investitorilor calificați și unui număr mai mic de 150 persoane fizice sau juridice.
Autonom a încheiat primul semestru al anului 2021 cu venituri consolidate de 178,1 milioane lei, în creștere cu 21%, și un profit net de 12,5 milioane lei, în creștere cu 201.6% față de aceeași perioadă a anului trecut. La 30 iunie 2021, flota Autonom număra 9227 de mașini și o rețea națională unică formată din 46 de agenții prezente în 33 de orașe.
Totodată, Fitch Ratings, una dintre primele trei agenții globale de rating de credit, a reevaluat în luna iunie a acestui an rezultatele companiei și a menținut ratingul IDR (Long-Term Issuer Default Rating) „B+” pentru Autonom Services. Mai important, Fitch a revizuit perspectiva companiei, de la negativă la stabilă, ca urmare a rezultatelor bune ale Autonom în 2020 și a modului în care aceasta a răspuns pandemiei de COVID-19. Compania a reușit să își îmbunătățească performanța în ochii unei agenții independente și a progresat de la o perspectivă negativă la una stabilă în doar un an, unul dintre cei mai provocatori de până acum pentru industria în care activează.
Pentru dezvoltarea strategiei de sustenabilitate, Autonom a colaborat cu Denkstatt și Sustainalytics, iar pentru dezvoltarea programului de obligațiuni, corelat și cu obiectivele de sustenabilitate, compania colaborează cu BRD – Groupe Societe Generale S.A. în calitate de Coordonator Unic al programului, BT Capital Partners, în calitate de Manager/ Grup de distribuție pentru emisiunea inaugurală de obligațiuni corelate cu obiective de sustenabilitate și RTPR în calitate de consultant legal. Suportul pentru implementarea Documentului Cadru privind obligațiunile corelate cu obiective de sustenabilitate a fost asigurat de BRD – Groupe Societe Generale S.A.
Opinia integrală a consultantului, împreună cu Strategia de Sustenabilitate și Documentul Cadru privind Obligațiunile corelate cu Obiective de Sustenabilitate pot fi consultate pe site-ul companiei la https://www.autonom.ro/sustenabilitate.