Autonom, furnizor integrat de servicii de mobilitate și finanțare, accelerează procesul de electrificare a flotei prin achiziția a 200 de mașini electrice. Valoarea se ridică la aproximativ 10 milioane de euro și capitalul utilizat provine din finanțarea primită de la Banca Europeană de Investiții, ca parte a programului de tranziție la o flotă cu emisii reduse de carbon.
În sectorul mobilității, în care activează Autonom, investițiile verzi reprezintă un element cheie pentru dezvoltarea sustenabilă a companiei. În scopul îndeplinirii obiectivului de reducere a amprentei de carbon cu 25% până în 2025 și cu 51% până în 2030, anul trecut compania a reușit să atragă o co-finanțare de 15 milioane de euro de la Banca Europeana de Investiții, fiind prima finanțare acordată unui jucător independent de pe pieţele de leasing operaţional şi rent-a-car din România.
„Am început anul cu un pas important pentru creșterea numărului de mașini electrice în flota operațională a Autonom, profitând astfel și de oportunitățile apărute în piață. Am avut mereu obiective ambițioase și intenția noastră, asumată și prin strategia de sustenabilitate, este de a reduce emisiile de carbon ale flotei operaționale cu 51% până în 2030. Grija pentru mediu și inovația s-au aflat mereu în centrul preocupărilor noastre.”, a declarat Dan Ștefan, co-fondator Autonom Group.
Un alt pas important pentru Autonom este lansarea unei soluții de finanțare destinată companiilor. Serviciul de leasing operațional Business Green, destinat mașinilor electrice sau hibride, vine cu beneficii suplimentare față de serviciul clasic, pentru a simplifica procesul de tranziție spre o flotă cu emisii 0.
Comanda a fost lansată pe 16 Ianuarie 2023, iar primele mașini au ajuns deja în flota Autonom. Acestea vor fi disponibile pentru companii prin serviciul de leasing operațional Business Green, închiriere pe termen scurt sau transferuri cu șofer în mai multe locații din țară.
În Uniunea Europeană, piața mașinilor electrice și hibrid este în plină ascensiune. Conform ultimelor date ale Asociației Europene a Producătorilor de Automobile (ACEA) europenii au cumpărat peste 1.1 milioane de autovehicule electrice în 2022, reprezentând o creștere de 28% față de 2021. Cifrele arată că aproximativ unul din opt europeni au optat pentru o un model electric, aceste automobile bifând o cotă de piață de 12,1%. În România cifrele s-au dublat față de 2021, marcând o creștere a cotei de piață la 9,1% și peste 10.000 de autoturisme electrice înmatriculate, potrivit Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA). Cea mai vândută mașina a fost Dacia Spring cu un număr de 6.800 de unități cumpărate, urmată de Tesla, cu 1.020 unități.