• Demonii vîntului – un bazar al gemelor rare, cîteva episoade de dragoste şi un alt episod, magic, al bijuteriilor care ar putea salva lumea, totul amalgamat într-o scriitură tactilă, vizuală şi olfactivă, cu iz de poem oriental • Demonii vîntului a apărut la Editura Polirom, în colecţia "Ego. Proză" şi costă 26,95 lei. • Carte recomandată de Diverta şi www.dol.ro
În Dubai, la sfîrşitul deceniului unu din mileniul al treilea, Burj Khalifa, cel mai înalt şi mai luxos turn din lume, tocmai a fost inaugurat. Recesiunea mondială se simte ca un vînt rece sub uşă, dar asta nu tulbură opulenţa spectacolului: zece mii de artificii se urcă pînă sub tălpile lui Allah.
În plin carnaval, „jurnalul arab” al unui bancher începe să spună o poveste surprinzătoare a Bucureştiului de acum un veac. Brusc, ne aducem aminte că, pînă în 1923, cînd a fost dezvelit mormîntul lui Tutankhamon, Romînia avea cel mai mare tezaur de aur şi nestemate din lume. în Orient sau aiurea, povestea comorilor şi a pietrelor preţioase are acelaşi final: bogăţiile se întorc la nisipul sub care stătuseră îngropate.
Declaraţia autoarei: „Istoria romanţată… şi Demonii vîntului alcătuiesc un dublet oriental, în fapt – un pretext exotic pentru ca eu să ajung la teme sensibile, care m-au obsedat: fuga, destrămarea ideii de sine, într-o civilizaţie a excesului, singurătatea şi finalul dezastruos al acestor nefericiri: nu rămînem niciodată fideli promisiunilor noastre. Altfel spus, am scris două cărţi ale iniţierilor eşuate.”
„După Istoria romanţată a unui safari – o frumoasă poveste de dragoste maghrebiană, dar mai ales o istorie a ipostazelor oriental-occidentale ale feminităţii -, Daniela Zeca scrie în Demonii vîntului un uimitor roman despre neîntrerupta legătură subterană a lumii europene cu cea orientală sub semnul gemelor, al pietrelor preţioase, depozite energetice ale iubirii şi urii, ale istoriei mari şi istoriilor personale, ale destinului şi eşecului. Saiyed, «stăpînul pietrelor», Bijutierul din Dubai, nu e doar personajul central al acestei reîntîlniri alchimice, în destinul căruia se împlinesc profeţiile unui misterios astrolab antic şi blestemele comorilor valahe, ci şi victima ei, un artist cu «suflet de fluture» şi însuşiri de clarvăzător.” (Simona Sora)
„Daniela Zeca este un maestru în arta imaginilor care răstoarnă sen-sibilitatea, o ţin la pîndă, o obligă să se predea. Este în proza ei o mobilizare solară a senzorialităţii, care intrigă simţurile amorţite şi le ademeneşte spre o lume despre care odinioară se credea că este exotică, dar despre care noi ştim că aparţine singurei forme de abso-lut accesibilă omului: vis în trezie, trezvie în vis, fericirea ca năzuinţă a sufletului spre o realitate copleşitoare. Toate acestea sînt resuscitate de vitalitatea senzorială a metaforelor Danielei Zeca cu o forţă uimi-toare. Proza ei reuşeşte să ne atragă în surprizele acestor nelinişti ale sufletului în acelaşi fel în care erau atraşi spre caravanseraiul pro-videnţial călătorii rătăciţi în deşert din O mie şi una de nopţi —într-un regim regal, de eternitate.” (Horia-Roman Patapievici)
Daniela Zeca Buzura este absolventă a Facultăţii de Litere din Bucureşti, a Facultăţii de Jurnalism şi ştiinţele Comunicării şi a unui masterat în tiinţele comunicării. Din anul 2001 este doctor în filologie al Universităţii din Bucureşti şi lector la catedra de presă a Facultăţii de Ştiinţele Comunicării din cadrul aceleiaşi Universităţi.
A realizat numeroase emisiuni de radio şi a publicat articole şi recenzii în revistele: Amfiteatru, Ramuri, Romînia literară, Dilemateca, Luceafărul, Convorbiri literare, Studii culturale. În calitate de realizator al Televiziunii Romîne a semnat peste 200 de emisiuni de autor precum: „Cafeneaua artelor”, „Librăria pe roţi”, „Ceva de citit”. între titlurile menţionate, seria tematică „Faţă în faţă cu autorul”, realizată neîntrerupt din octombrie 1997 şi pînă în aprilie 1999 – reprezintă o veritabilă antologie a literaturii romîne contemporane în 100 de ediţii – distinsă de Uniunea Scriitorilor din Romînia cu Premiul Special pentru reflectarea în programe de televiziune a vieţii literare romîneşti. Pentru acelaşi ciclu de emisiuni, autoarei i-a fost decernat Premiul Naţional de Televiziune pe anul 1997, acordat de Uniunea Scriitorilor şi Fundaţia “Scrisul Romanesc” (distincţie acordată, la acea dată, moderatorilor Octavian Paler şi Nicolae Manolescu). La sfîrşitul anului 2006 a primit distincţia „Personalitatea europeană a anului pentru Romania” – secţiunea televiziune, acordată de Fundaţia Eurolink şi Comisia Europeană. Din martie 2003 a fost redactor-şef al Redacţiei Literatură Arte, din august 2009 face parte din Consiliul de Conducere al Institutului Cultural Roman, iar în prezent este directorul Canalului TVR Cultural.
A mai publicat volumele: Orfeea (Ed. Viitorul Romanesc – poezie, 1994), îngeri pe carosabil (Ed. Coresi – proză, 2000), Melonul domnului comisar (Ed. Curtea Veche – critică literară, 2005), Jurnalismul de televiziune (Ed. Polirom – 2005) şi Totul la vedere. Televiziunea după Big Brother (Ed. Polirom – 2007), Veridic. Virtual. Ludic Efectul de real al televiziunii (Ed. Polirom – 2009) – Premiul APTR (2009), Istoria romanţată a unui safari (Ed. Polirom – 2009) – Premiul Revistei Convorbiri literare (2009).