James Clear
Editura Trei
Ți s-a întâmplat vreodată să vrei să schimbi ceva, să îmbunătățești un aspect al vieții tale, dar să nu îți reușească acest lucru?
S-ar putea ca acest lucru să se datoreze faptului că ai niște obiceiuri proaste și un sistem care nu te ajută să le înlocuiești cu obiceiuri bune. Obiceiurile nocive au devenit parte din rutina ta și îți influențează viața.
Vestea bună e că poți schimba în bine lucrurile și poți ajunge să obții/împlinești ceea ce îți dorești.
Pentru aceasta e însă nevoie să îți formezi niște obiceiuri bune, să le introduci în rutina ta și să le păstreze acolo foarte mult timp.
James Clear subliniază faptul că poate e mai bine să nu îți stabilești scopuri ci să te gândești cine vrei să devii. De asemenea, nu este neapărat important să te axezi pe ceea ce vrei să realizezi, pe scopuri, ci pe sistem în sine.
“Dacă îți e greu să renunți la obiceiurile tale, problema nu ești tu, ci sistemul tău. Obiceiurile negative revin mereu nu pentru că nu vrei să te schimbi, ci pentru că ai un sistem greșit de transformare.
Nu te ridici la nivelul obiectivelor tale deoarece ești deficitar la nivelul sistemelor tale. Esența acestei cărți este adoptarea mai degrabă a unui sistem holistic, decât a unui obiectiv unic. (…)
Obiceiurile sunt dobânda compusă a autoperfecționării. Obținerea unui progres zilnic de 1% se acumulează pe termen lung în ceva semnificativ. (…)
Micile schimbări nu produc aparent nicio diferență, până în momentul atingerii pragului critic. Rezultatele majore ale acestui proces compus sunt îndepărtate. Trebuie să fii răbdător. (…)
Nu te vei ridica la nivelul obiectivelor, ci te vei situa la nivelul sistemului tău de acțiune.” (pp. 33-34)
Autorul arată cât de important este să existe un sistem clar care să te ajute să devii persoana care vrei să fii. Mediul are o importanță covârșitoare în formarea și modelarea fiecărui om.
Dacă vrei să introduci în viața ta niște obiceiuri bune, atunci e bine să urmezi modelul de lucru numit de autor “Cele Patru Legi ale Schimbării Comportamentale”. Acestea legi sunt: să existe un indiciu vizibil, o acțiune atractivă, ușor de executat și care să ofere satisfacții.
Sigur, scopul acestei prezentări nu este să-ți facă un rezumat al tuturor ideilor lui James Clear și nici să redea în detaliu moduri în care poți folosi modelul lui pentru o a-ți îmbunătăți viața formându-ți obiceiuri bune și scăpând de cele proaste.
Așa că te invit să citești cartea dacă vrei să vezi cât de simplu este să îți formezi noi obiceiuri care să te ajute. Desigur, este nevoie de perseverență. Dar rezultatele vor apărea cu siguranță.
Atomic habits este un bestseller internațional, autorul având și un blog foarte cunoscut și accesat. Cartea e extrem de practică și de folos tuturor celor care vor să își creeze deprinderi bune, indiferent care este scopul final sau dacă e vorba despre o persoană care încearcă să își creeze obiceiuri bune și să elimine unele proaste, ori de o echipă sau o companie.