BitDefender, divizia de securitate a datelor a companiei SOFTWIN, a realizat clasamentul celor mai răspândiţi viruşi din luna iulie 2006 şi atrage atenţia asupra noilor ameninţări apărute pe Internet.
În luna care tocmai s-a incheiat a apărut un mesaj phishing (furt de date personale) care viza posesorii de carduri emise de mai multe bănci din România. Utilizatorii au primit un mesaj pe email care părea a veni de la BCR şi care încerca să îi convingă să intre pe o pagină de web specială. Aici se solicita divulgarea de date personale foarte importante, precum numărul cardului şi PIN-ul asociat, banca emitentă etc. Reţineţi: banca dumneavostră nu vă solicită niciodată date personale prin e-mail.
Cel mai răspândit virus în luna iulie 2006 rămâne Netsky.P (12% din infectări), care se încearcă să îi păcălească pe utilizatorii de e-mail să deschidă un atasament infectat, prezentat ca fiind carte digitală, muzică MP3 sau altele.
Pe locul doi se situează un nou-venit, Worm.VB.DW (9.4%). Conform specialiştilor BitDefender, acesta este un script care se răspândeşte prin reţelele de file-sharing, se copiază în directorul Outlook şi se adaugă în lista programelor care vor rula la restartarea computerului. El afectează funcţionarea corectă a Windows şi accesează site-uri fără cunoştinţa utilizatorului. Locul al treilea in luna iulie îi revine lui Win32.Vb.An@mm (8,1%), un virus care se prezintă drept update de Windows, iar cand este rulat afectează funcţionarea sistemului si accesează de asemenea, fără cunoştinţa utilizatorului anumite site-uri.
Conform laboratorului de analiză BitDefender, în luna iulie au apărul la nivel mondial peste 7.000 de viruşi noi şi versiuni noi ale viruşilor deja existenţi. Se accentuează tendinţa de înmulţire a viruşilor care solicită date personale, mai ales bancare şi a celor care solicită sume de bani pentru recuperarea datelor de pe PC (encriptează informaţii de pe hard-discul computerului infectat). O altă tendinţă o reprezintă viruşii care infectează calculatorul, se ascund până în momentul în care utilizatorul accesează anumite fişiere sau site-uri web, fură şi transmit informaţii (documente sau parole) şi apoi se auto-şterg pentru a nu fi descoperiţi ulterior de programele antivirus. Pentru a contracara astfel de ameninţări specialiştii BitDefender recomandă protejarea permanentă a computerului.
TOP 10 MALEFIC IULIE 2006
Nume virus Procent infectări
Win32.netsky.p@mm 12%
Win32.worm.vb.dw 9.4%
Win32.vb.an@mm 8.1%
Win32.jeefo.a 6.8%
Win32.brontok.a@mm 6.1%
Win32.bagle.fg@mm 4.4%
Win32.netsky.d@mm 3.3%
Win32.nyxem.e@mm 2.7%
Win32.wukill.e@mm 2.4%
Win32.bagle.gl@mm 2.0%
Alţii 42.8%
Despre BitDefender™/SOFTWIN
BitDefender este o suită de peste 54 de soluţii pentru satisfacerea nevoilor de securitate ale mediului IT actual, oferind administrarea eficientă a ameninţărilor informatice pentru peste 41 de milioane de utilizatori individuali si din corporaţii.
Realizată pentru a oferi protecţie completă reţelelor şi sistemelor companiilor, gama de soluţii BitDefender cuprinde, pe lângă produse pentru protecţia antivirus, antispam, personal firewall şi soluţii de administrare a securităţii. De asemenea, echipa BitDefender oferă consultanţă organizaţiilor în realizarea şi stabilirea politicilor de securitate a datelor pentru reţelele de calculatoare.
BitDefender este o divizie a SOFTWIN SRL, al cărei sediu central se află în România, la Bucureşti. SOFTWIN are reprezentanţe externe în Germania, Marea Britanie, Spania şi SUA.
{mosloadposition user10}