Muzeul Violentei Scolare, proiect initiat de Fundatia Ratiu Romania Bucuresti in cadrul programului de Implicare Sociala prin Arta, abordeaza creativ una din problemele recurente si specifice mediului scolar: violenta. Proiectul se deruleaza pe trei sectiuni: dezbatere „open space”, ateliere artistice si expozitie-instalatie si implica liceeni din sectorul 4 Bucuresti.
Primul deadline: 7 februarie, inscrierea liceenilor la dezbateri, ateliere si expozitie.
Proiectul Muzeul Violentei Scolare, derulat in perioada octombrie 2009 –iunie 2010, se doreste a fi atat o campanie de constientizare a acestei probleme sociale frecvente si actuale in Romania cat si o campanie educationala specifica pentru segmentul de varsta 15 – 19 ani, adresand diverse tipuri de violenta: fizica, verbala, comportamentala.
Proiectul se incadreaza prioritatilor Ministerului Tineretului si Sportului prin incluziunea tinerilor, utilizarea mijloacelor de educatie non-formala si asigurarea unui cadru de diversitate culturala.
Ca urmare a studiilor sociologice recente intreprinse in mediul educational romanesc (studiu international efectuat de Organizatia Mondiala a Sanatatii in 37 de tari “Violenta scolara: epidemiologie, istoric si preventie”, 2008), s-a evidentiat o cifra alarmanta a fenomenului violentei scolare in randul tinerilor. Romania se afla printre primele locuri intre tarile investigate privind violenta in scoli.
Etapele proiectului Muzeul Violentei Scolare
Dezbaterea „open space” (februarie) reuneste un grup de persoane, implicandu-le in conversatii pe diverse teme: cauze, efecte, atitudine, metode de combatere etc. Aplicarea acestei tehnici in cadrul proiectului Muzeul Violentei Scolare va implica, pe langa elevi, si specialisti: psihologi, consilieri scolari, artisti si profesori, care vor participa si in celalalte etape ale proiectului. Procesul de invatare va constitui in fapt o constientizare a unor cunostinte latente dobandite in urma interactiunilor sociale si a experientelor in plan scolastic de pana atunci.
Ateliere artistice si de curatoriat (februarie – martie)
Elevii vor participa la ateliere introductive pe diverse tipuri de exprimare artistica. In compania trainerilor, tinerii vor fi incitati sa se pozitioneze fata de tema violentei in scoli. Metoda folosita este cea a unui spatiu liber de exprimare, prin ateliere artistice (arta fotografica, desen, colaj si sculptura / modelaj) si de curatoriat. Metodologia fiecarui atelier va fi conceputa de personalul specializat care sustine sesiunile bazandu-se pe mijloacele educatiei non-formale si stimulare a creativitatii.
Expozitia „Violenta in scoala ta” (iunie)
Expozitia va fi prezentata, intr-o locatie fixa, in prezenta participantilor la ateliere, a trainerilor si a membrilor comunitatii. Ulterior, expozitia va fi propusa ca si expozitie permanenta in incinta unui liceu partener.
Pozitiile exprimate de expozanti vor reflecta reprezentarile sociale pe tema violentei in scoli ale segmentului de varsta vizat de proiect, 15-19 ani, si vor incita continuarea dezbaterilor atat de necesare combaterii violentei scolare.
Parteneri: Colegiul National "Gheorghe Sincai", Teen Press, amdoar18ani.ro, desprecopii.com, clopotel.ro, calificativ.ro
Parteneri permanenti: JCK, Pro Com – Centrul de Comunicare Profesionala, calendarevenimente.ro, Best Communication Media, modernism.ro
Fundatia Ratiu Romania a fost infiintata in anul 1993 la initiativa doamnei Elisabeth Ratiu. Scopul Fundatiei este implicarea in problemele sociale ale comunitatile locale, prin diverse programe si actiuni pentru sprijinirea copiilor, studentilor, tinerilor, persoanelor in varsta, familiilor cu situatii sociale precare. Scopul programului din acest an, Implicare Sociala prin Arta, este de a dezvolta proiecte de „asistenta sociala activa”, fie organizate exclusiv de catre Fundatia Ratiu Romania, fie in parteneriat cu asociatii si fundatii ce isi propun aceleasi abordari.
Grupurile tinta sunt oamenii cu varsta inaintata si tinerii din mediul urban international, iar contextele sociale tratate sunt: activismul social, dezvoltarea comunitatii, imbunatatirea sistemelor, democratia culturala, educatia, mediul, sanatate si spiritualitate.
www.fundatiaratiuromania.eu
Twitter: //twitter.com/Ratiu
Facebook: //www.facebook.com/FundatiaRatiuRomania
{mosloadposition user10}