Conform statisticilor, in anul 2016 in Romania au fost create aproximativ 150.000 de locuri de munca, iar salariul mediu a crescut considerabil, atat in mediul privat, cat si in cazul salariilor bugetarilor. Astfel, in luna decembrie 2016, salariul mediu brut pe economie a ajuns la 3257 lei, in timp ce salariul mediu net a urcat pana la 2354 lei.
De la 1 februarie 2017, salariul minim brut a crescut cu 200 de lei, de la 1250 lei la 1450 lei. Astfel, in mod clar se asteapta ca in 2017 valorile salariilor sa creasca din punct de vedere statistic. Cresterea salariului minim influenteaza in mod direct si cresterea salariilor de nivel superior.
sursa imagine
Pe piata locurilor de munca, se observa tendinte diferite in functie de zona geografica si de sectoarele de activitate. In timp ce unele IMM-uri anunta restructurari cauzate tocmai de cresterea costurilor resurselor umane, alte companii (in special corporatii) anunta noi locuri de munca disponibile si cresteri constante ale beneficiilor din pachetul salarial.
In anumite sectoare de business, precum retail si IT, concurenta acerba dintre companii pe piata de HR este de asteptat sa dupa in continuare la cresteri de salarii. Tendinta este cu atat mai puternica in marile orase. Cei care cauta locuri de munca in Cluj sau Bucuresti vor observa ca oferta de joburi este foarte mare permanent, iar companiile se intrec in a oferi beneficii cat mai atractive.
Anul 2017 va marca cel mai probabil un nou record si in zona de recrutare, in ceea ce priveste numarul de companii si de persoane care utilizeaza website-urile cu locuri de munca. Aceste forme moderne de recrutare sunt tot mai apreciate, caci procesul este extrem de simplu pentru ambele parti – atat pentru angajator, cat si pentru viitorul angajat.
Conform datelor publicate recent de Eurostat, Bulgaria si Romania aveau la 1 ianuarie 2017 cele mai mici valori ale salariilor minime pe economie din Uniunea Europeana, cu 235 si respectiv 275 de euro pe luna. Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda si Suedia sunt statele europene membre UE care nu au in acest moment un salariu minim stabilit in economie. Luxemburg este statul cu salariul minim pe economie cu cea mai mare valoare – 1999 de euro.