4 filme de Palme d’Or programate în prima zi. Sesiune Q&A cu Ruben Östlund, câștigătorul Palme d’Or 2017
Unul dintre cele mai așteptate evenimente culturale ale toamnei începe astăzi, 13 octombrie, și va cuprinde Bucureștiul timp de zece zile, Brașovul timp de o săptămână (13-19 octombrie) și Clujul pentru un weekend (13-15 octombrie). Peste 10.000 de bilete s-au vândut deja în avans pe Eventbook.ro înainte de începerea festivalului. Les Films de Cannes à Bucarest are loc anul acesta la CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și Cinemateca Eforie. Programul poate fi găsit pe www.filmedefestival.ro.
În București, în cele 4 săli în care se desfășoară festivalul, sunt programate în deschidere filme câștigătoare ale Premiului Palme d’Or. După gala de deschidere care va începe la ora 19:00, la Cinema Muzeul Țăranului va fi proiectat, de la 20:30, filmul 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile în prezența echipei de realizatori. Tot de la 20:30, la Cinema Pro va rula filmul câștigător al Palme d’Or-ului de anul acesta, The Square, care va fi urmat de o sesiune de întrebări și răspunsuri pe Skype cu regizorul suedez Ruben Östlund. Biletele pentru proiecția din această seară a comediei suedeze nonconformiste s-au epuizat deja de miercuri.
Totodată, la Cinema Elvira Popescu rulează Entre les murs, Palme d’Or-ul regizorului francez Laurent Cantet, unul dintre cei doi invitați speciali ai festivalului, căruia îi este dedicată și o retrospectivă. Laurent Cantet va ajunge în România pe 18 octombrie și va introduce filmul Retour à Ithaque, care va fi precedat și de proiecția scurtmetrajului său, Tous à la manif, pentru care a primit premiul Jean Vigo în 1994. Pe 19 octombrie va participa la premiera celui mai recent film al său L’Atelier, aflat anul acesta la Cannes în competiția Un Certain Regard și va răspunde, după proiecție, întrebărilor publicului într-o discuție moderată de Boglarka Naghi.
Cel de-al patrulea film de Palme d’Or proiectat vineri este Pelle the conqueror (1987), în regia lui Bille August. Cineastul a cucerit două asemenea trofee la Cannes și a devenit primul câștigător al Palme d’Or-ului care decide să facă un film pentru piața chineză. Filmul se numește The Chinese Widow și poate fi vizionat duminică, de la ora 17:30, la Cinema Muzeul Țăranului, în cadrul FOCUS-ului dedicat CHINEI la această ediție de festival.
În deschiderea FOCUS CHINA se va proiecta scurt-metrajul A Gentle Night de Qiu Yang (Palme d’Or, Cannes 2017). Proiecția va avea loc sâmbătă, la Cinema Muzeul Țăranului, începând cu ora 18:00 și va fi introdusă de criticul de film Maggie Lee (Variety) în prezența pe Skype a regizorului Qiu Yang. Filmul A Gentle Night va fi urmat de lungmetrajul Mystery de Ye Lou, (Un certain regard, Cannes 2012).
Din secțiunea FOCUS CHINA, mai face parte I Am Not Madame Bovary, filmul lui Xiaogang Feng, care a avut premiera mondială la Cannes și a câștigat apoi numeroase premii în festivaluri din întreaga lume.
Filmul Angels Wear White ne aduce pe ecrane munca lui Vivian Qu, unul dintre cei mai reputați și stimați cineaști chinezi contemporani.
The Assassin, câștigător al Premiului pentru regie la Cannes în 2015 și propus de Taiwan la Oscar este poate unul dintre cele mai vizionate filme recente, al cărui dialog este în limba chineză, în Europa, fiind o superbă explorare a istoriei artelor marțiale, primită cu ovații de presa internațională. În timpul dinastiei Tang, în secolul IX, o femeie-asasin primește ordin să omoare un nobil pe care-l iubise cândva. „Cadru cu cadru, este poate cel mai răvășitor de frumos film pe care l-a făcut Hou, și cu siguranță cel mai captivant”, scrie publicația americană „Variety”.
FOCUS CHINA se încheie cu câștigătorul de anul acesta al Leopardului de Aur de la Locarno, Mrs. Fang. Filmul documentaristului radical Wang Bing spune o poveste care a generat o întreagă dispută etică atât în perioada realizării, cât și după premiera la prestigiosul festival elvețian. Mrs. Fang este prezentat în parteneriat cu Astra Film Sibiu – fiind unul dintre cele 4 documentare prezente la Cannes, pe care cele două festivaluri care se desfășoară în paralel au decis să le prezinte concomitent și în premieră, în această săptămână în București și Sibiu.
Tot în acest weekend are loc și Retrospectiva Béla Tarr, cu patru dintre cele mai puternice filme ale regizorului. Astăzi se proiectează filmul Almanac of Fall (1985) de la ora 20:30, la Cinemateca Eforie, pentru ca sâmbătă să ruleze în același loc, de la 15:45, capodopera cineastului, Werckmeister Harmonies (2001) și de la ora 19:00, filmul premiat la Veneția după care regizorul a decis să renunțe la cariera de cineast, The Turin Horse (2011). Tot la Cinemateca Eforie se va proiecta pe peliculă, duminică, filmul de 7 ore jumătate al regizorului, Satantango (1994).
Béla Tarr, un lup singuratic al cinemaului Est-European post-tarkovskian acceptă rar ieșirile în public, așa încât vă așteptăm cu atât mai mult la discuția liberă despre cinema și filmele sale, care va avea loc sâmbătă la Cinemateca Eforie. Mult-așteptatul regizor va intra într-un dialog cu reputatul critic francez Jean Michel Frodon, invitat special al festivalului.
Nu în ultimul rând, duminică, 15 octombrie este o zi specială în care publicul cinefil bucureștean are șansa de a-l vedea în carne și oase pe unul dintre cei mai tineri și talentați actori ai momentului, Louis Garrel. Provenit dintr-o familie de cineaști și prezent în două pelicule care vor rula în acest weekend la ediția a 8-a Les Films de Cannes à Bucarest, Louis Garrel va răspunde întrebărilor publicului după proiecția de la Cinema Pro a filmului Le Redoubtable, în regia lui Michel Hazanavicius, unde interpretează personajul lui Jean-Luc Godard, figură emblematică a Noului Val Francez.
Așadar, Les Films de Cannes à Bucarest vă invită să vă rezervați din timp locul la filmele și discuțiile care vă interesează, întrucât peste 10.000 de bilete au fost deja rezervate înainte de deschiderea festivalului de către mulți iubitori ai filmelor arthouse aduse de pe croazetă anul acesta.
În fiecare seară, după proiecții, cinefilii sunt așteptați la un pahar de vin, la Appollo 111 (Str. Actor Ion Brezoianu, nr. 23 – 25) să povestească despre filmele zilei și despre cele care vor urma.
Biletele pentru cea de-a opta ediție a Les Films de Cannes à Bucarest sunt puse în vânzare pe Eventbook.ro și în rețeaua Eventbook. Programul complet și mai multe detalii despre filme și invitați sunt disponibile pe site-ul filmedefestival.ro.
Retrospectiva Bela Tarr este organizată de Voodoo Films și finanțată de Centrul Național al Cinematografiei iar Artiști în dialog – Laurent Cantet este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.*
Festivalul este prezentat de Orange România, partener de tradiție al evenimentului.
Susținut de: BRD Groupe Société Générale
Mașina oficială a festivalului: Renault
Cu sprijinul: Catena, Apa Nova, Groupama Asigurări, Silva, TASTEmakers
Cafeaua oficială a festivalului: Nespresso
Ediția a opta a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociația Cinemascop și este realizată în parteneriat cu Ambasada Franței și Institutul Francez din Bucureşti.
Les Films de Cannes à Bucarest este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, Centrul Naţional al Cinematografiei și finanțat în cadrul Programului cultural București Oraș participativ de către Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti ARCUB, cu sprijinul SACD / Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques și al Institutului Cultural Român.
Parteneri: China Roc Pictures, Paul, Hotel Mercure, S.E.R.V.E, UPS, PiArt Vision, Ţuca Zbârcea & Asociaţii,
Hub Festival: Apollo 111
Parteneri media: Europa FM, TVR, Zile și Nopți, Cinemap, Glamour, VIVA!, ELLE, News.ro, A List Magazine, Observator Cutural, Scena9, Agerpres, LiterNet, The Institute, Cinemagia, Movie News, AaRC, Cinefan, Umblat.ro, Urban.ro
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Edițiile din cele 7 orașe sunt realizate cu susținerea: Brașov – proiect cofinanțat de Consiliul Județean Brașov, Cluj-Napoca – proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local Cluj-Napoca și cu susținerea Asociației Suedia, Sibiu – în parteneriat cu ASTRA Film Festival, Arad – cofinanțat de Centrul Municipal de Cultură Arad, Timișoara – cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara, Casei de Cultură a Municipiului Timișoara și Filarmonicii Banatul, Iași – cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași și al Ateneului din Iași și la Suceava – cu sprijinul Primăriei din Suceava.
*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Foto © Jérôme Prébois