Oficial, în fiecare an pe 23 ianuarie se sărbătorește unul dintre cele mai îndrăgite deserturi din întrega lume: plăcinta. Potrivit foodpanda.ro, cea mai mare platformă de food ordering din România, în ultimii ani, preferința clienților pentru plăcinte se află în continuă creștere. Această tendință este reflectată în numărul semnificativ al comenzilor efectuate de români pe platformă, ceea ce a dus și la apariția restaurantelor care livrează preponderent acest preparat.
Populare în întreaga lume, plăcintele sunt la fel de apreciate și de români. Astfel că, în topul celor mai comandate sortimente de plăcinte de către clienții foodpanda se află cele cu fructe: plăcintele cu vișine în proporție de circa 50%, plăcintele cu mere (peste 25% din comenzi) și plăcintele cu prune și scorțișoară (20%).
Datele foodpanda arată că românii comandă cele mai multe plăcinte alături de alte preparate din meniu, ca desert după cină, în intervalul orar 18:00-20:00. De asemenea, ziua de vineri este preferată de clienții foodpanda pentru a comanda acest preparat.
„Românii au o preferință aproape nativă pentru plăcinte, mai ales că acest tip de preparat amintește de deserturile copilăriei. Cei mai mulți dintre clienții noștri se îndreaptă către sortimentele clasice cu fructe – vișine, mere sau prune, pe care le regăsesc în meniurile majorității restaurantelor din oferta noastră”, declară Radu Bălăceanu, Country Manager foodpanda România.
Preparată astăzi în diferite forme și arome, plăcinta are o istorie care se întinde pe mii de ani. Primele mențiuni datează din jurul anului 9500 î.Hr., în perioada neolitică. Forme rudimentare ale preparatului de astăzi găsim și în Egiptul Antic, dar și în Grecia Antică. Romanii au fost, însă, cei care i-au dat numele de „placenta” și au făcut-o celebră în întrega Europă, odată cu expansiunea lor. Dacă în Evul Mediu, cele mai multe plăcinte erau umplute cu carne, din secolul al XVI-lea acestea au început să fie preparate cu fructe. În America, plăcintele au ajuns odată cu primii coloniști, devenind în scurt timp un preparat de bază în viața americanilor. Ziua Internațională a Plăcintei a început să fie celebrată pe data de 23 ianuarie din anul 1975.