Asociația Zi de BINE lansează un proiect de tip „peer to peer education”, dedicat sănătății emoționale și prevenției consumului de substanțe în rândul tinerilor, intitulat KIT – Keep In Touch. După succesul proiectului C.R.E.A.A.Ti.V., primul centru medico-educațional din România pentru tineri și adolescenți cu adicții, lansat la începutul acestui an, prin care au trecut deja aproape 80 de minori, Asociația Zi de BINE își continuă eforturile și în ceea ce privește prevenția, oferindu-le tinerilor din licee acces la informații, formări și suport specializat pe dezvoltare personală și sănătate mintală și emoțională.
„Ne simțim foarte onorate că proiectul C.R.E.A.A.Ti.V. a fost premiat la Gala CeRe – Centrul de Resurse pentru participare publică, un semn că suntem pe drumul cel bun și că acest centru, deși construit cu resurse limitate, dar cu o imensă dorință de a face bine, a demonstrat că putem salva vieți și oferi tinerilor un sprijin real în lupta lor împotriva dependențelor. După această experiență și proces de învățare, lansăm acum inițiativa KIT – Keep In Touch, cu aceeași viziune clară: prevenția ca o formă de conectare. Ne propunem să cultivăm empatia, să învățăm să ne ascultăm unii pe alții și să creăm un spațiu de sprijin reciproc, care astăzi aproape că lipsește cu desăvâșire din viețile adolescenților. Acest program merge dincolo de simple informații despre riscuri – dorim să le oferim puterea de a-și modela viitorul cu încredere, prevenind comportamentele care le-ar putea distruge visele.”n au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de BINE.
Proiectul este susținut de partenerii strategici ai Asociației Zi de Bine, Lidl România, Grupul E.ON România, UniCredit Bank și Leroy Merlin.
Proiectul vine ca răspuns la creșterea alarmantă a consumului de substanțe în rândul tinerilor, oferind un sprijin atât pentru școli, cât și pentru familii. „Implementarea unui program care are ca scop promovarea stării de bine în rândul elevilor poate conduce la obținerea unui climat educațional echilibrat și o mai bună colaborare între elevi, contribuind și la obținerea unor rezultate mai bune la învățătură. Totodată, ținând cont de faptul că elevii își petrec mare parte din timp la școală, aceasta trebuie să le fie un spațiu esențial pentru conturarea stării de bine. Un proiect care să aibă la bază prevenția în ceea ce reprezintă adicțiile reprezintă un suport pentru școală și familie, într-o perioadă în care consumul de substanțe, tutun, alcool, a atins cifre alarmante, mai ales în rândul tinerilor”, a declarat reprezentantul Colegiului Național „Ion Creangă”, una dintre școlile participante.
Programul de tip „peer to peer education”, bazat pe un model validat la nivelul Organizației Națiunilor Unite și pus în aplicare în cel puțin 14 state europene, debutează cu o perioadă intensă de formare, de patru luni, în care elevi și profesori din șase licee din București sunt formați în arta comunicării asertive, învață să îmblânzească anxietatea și descoperă forța tăcută a rezilienței, printre multe altele, care îi pot proteja pe copii de alegeri greșite. Liceele participante – Liceul Național Ion Creangă, Școala Centrală, Liceul Teoretic Ion Barbu, Liceul Tehnologic Grivița, Colegiul Național Matei Basarab și Liceul de Arte Plastice Nicolae Tonitza – au devenit parteneri în proiect în urma unui proces de selecție. Pe tot parcursul anului școlar 2024-2025, echipele din fiecare liceu vor beneficia de sprijinul experților în sănătate mintală, care vor veghea fiecare pas, asigurând suport neîntrerupt.
Echipa de specialiști care va susține formarea și va asigura suportul în cadrul programului este condusă de dr. Eugen Hriscu și dr. Irina Minescu (care coordonează în paralel și proiectul C.R.E.A.A.Ti.V), împreună cu o echipă de 10 psihologi și formatori în dezvoltare personală. La finalul programului, echipele din licee vor putea transmite mai departe cunoștințele dobândite următoarei generații de elevi, devenind astfel un sprijin pentru școală și familie.