alternative pentru finalizarea unui proiect demarat in urma cu 4 ani
Samusocial din România face un apel către Primăria Municipiului Bucureşti pentru a găsi alternative în vederea finalizării proiectului demarat în urmă cu 4 ani de către organizaţia Samusocial din România şi Primăria Municipiului Bucureşti, privind deschiderea unui Adăpost de Urgenţă pentru persoanele adulte fără adăpost de la nivelul Capitalei.
În urma mai multor obstacole de natură birocratică şi procedurală, construcţia Adăpostului a fost demarată în luna iulie 2009. La 6 luni după începerea lucrărilor şi investirea sumei de 100.000 euro în acest proiect, Samusocial din România a aflat că terenul de la adresa Scarlat Vârnav, nr. 30 este în litigiu. În aceste condiţii, organizaţia noastră a fost nevoită să oprească lucrările de construcţie a Adăpostului de Urgenţă pentru o perioadă nelimitată de timp.
Sabina Nicolae, Director Executiv Samusocial din România: «Construirea Adăpostului de Urgenţă este o necesitate pentru categoria socială pe care o reprezentăm – adulţii străzii. În condiţiile date, proiectul menit să ajute la diminuarea considerabilă a numărului morţilor în rândul acestei populaţii, mai ales în perioadele friguroase ale anului, a trebuit stopat. Finanţarea a fost asigurată până în acest moment de către companii din afara ţării. Astfel, imaginea şi credibilitatea noastră ca ţară vor fi indubitabil afectate. Solicităm Primariei Municipiului Bucureşti, care ne-a acordat iniţial acest teren în care noi am investit bani şi timp, soluţionarea cât mai grabnică a situaţiei, oferindu-ne o alternativă de rezolvare a problemei. Este necesar ca acest proiect să fie finalizat pentru menţinerea credibilităţii proiectelor pe care asociaţiile neguvernamentale din România le demarează în parteneriat cu instituţiile statului.»
Adăpostul de Urgenţă îşi propune să diminueze mortalitatea în rândul persoanelor fără adăpost din Bucureşti, să contribuie la susţinerea incluziunii sociale, la creşterea gradului de acces la servicii medico-sociale a acestei categorii sociale prin oferirea unui loc de adăpostire, de securitate fizică şi emoţională, de igienizare, dar şi de orientare.
La nivelul Bucureştiului există doar un număr limitat de locuri – 330, pentru un număr estimat de 5.000 de persoane adulte fără adăpost, însă nu există decât două adăposturi permanente de urgenţă. Adăpostul construit de Samusocial din România s-ar fi alăturat celor două centre existente în Bucureşti.
{mosloadposition user10}