· Femeile din localitățile cu specific legumicol din jurul Bucureștiului au ocazia să dezvolte afaceri locale complementare producției de legume
· Prin proiectul „Anotimpuri la borcan – regiunea București-Ilfov”, 112 femei din comuna Vidra sunt pregătite în domeniul producției conservelor din fructe și legume pentru consum public
· Cursurile gratuite și susținerea în deschiderea unei afaceri sunt accesibile pentru 392 de femei din mediul rural care trăiesc în regiunea București-Ilfov și nu au o sursă de venit
Asociația React susține diversificarea surselor de venit și creșterea ocupării în rândul femeilor din zonele rurale ale regiunii București–Ilfov, prin proiectul „Anotimpuri la borcan – regiunea București-Ilfov”.
Legumicultura reprezintă o sursă importantă de venit pentru multe dintre familiile care trăiesc în localitățile din jurul Bucureștiului, uneori chiar singura. Lipsa de diversitate în ceea ce privește activitățile economice în aceste zone determină un nivel crescut al șomajului, în special în cazul femeilor fără studii superioare.
Un exemplu în acest sens este comuna Vidra, din județul Ilfov. Potrivit datelor furnizate de Primăria Vidra, 90% dintre locuitorii comunei își câștigă existența din legumicultură, serele și solariile facând parte din „arhitectura” zonei. Mai mult, majoritatea femeilor sunt casnice, îndeletnicindu-se cu treburi gospodărești și cu agricultura. Veniturile obținute de familii din această activitate se încadrează sub valoarea salariului minim pe economie.
Pentru a îmbunătăți situația economică a zonei, Asociația React organizează cursuri gratuite de acreditare în producția de conserve din fructe și legume pentru consum public și cursuri de antreprenoriat, pentru femeile fără venituri. Astfel, familiile din Vidra au, acum, șansa să deschidă afaceri locale în domeniul procesării legumelor, ca o continuitate a principalei activități economice din comuna lor.
„Producerea și comercializarea conservelor din legume (n.n.) reprezintă o soluție pentru crearea de noi locuri de muncă în zonă și angajare pe cartea de muncă, dar și pentru creșterea economiei locale”, a declarat domnul Liviu Biliboc-Florea, Viceprimar Primăria Comunei Vidra.
84 de femei din Vidra au finalizat deja cursurile organizate în comuna lor prin proiectul „Anotimpuri la borcan – regiunea București-Ilfov” și alte 28 au început pregătirea în luna ianuarie.
Asociația React va înființa în regiune și trei centre culinare, dotate modern și avizate igienico-sanitar, care vor sta la dispoziția participantelor la cursuri pentru prepararea conservelor în vederea comercializării. În plus, ele sunt încurajate să se asocieze și să formeze o rețea a femeilor antreprenor din zona rurală, asociere care le poate facilita accesul la resurse și fonduri pentru dezvoltarea afacerilor lor.
Prin „Anotimpuri la borcan – regiunea București-Ilfov”, vor fi organizate cursuri gratuite pentru un total de 392 de femei care locuiesc în mediul rural. Persoanele interesate trebuie să fi absolvit nivelul minim de școlarizare obligatoriu și să nu fie angajate. Pentru înscrierea la cursuri pot fi contactate Gina Ilie (0727 385 070) și Magda Muscalu (0733 503 450).
„Ocupare și antreprenoriat rural în regiunea București-Ilfov” este un proiect de dezvoltare pe termen lung a zonelor rurale din regiune, fiind implementat și comunicat sub denumirea „Anotimpuri la borcan – regiunea București-Ilfov”. Acesta este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Investește în oameni!