· Intreprinderile au fost deschise in Bucuresti, Craiova, Piatra Neamt, Sibiu si Targoviste
· Cele 150 de persoane vulnerabile social angajate in proiect ofera servicii si produse comunitatii locale
· Patru dintre intreprinderi sunt active in domeniul manufacturarii de produse din hartie reciclata, una recicleaza mase plastice si una este call center
Asociatia React a deschis portile celor 6 intreprinderi sociale “Fabrica de Bine” infiintate in cadrul proiectului “Dezvoltarea economiei sociale prin infiintarea si dezvoltarea de intreprinderi sociale”.
Intreprinderile sociale deruleaza activitati in domeniul reciclarii, al prelucrarii hartiei reciclate, al serigrafiei, al reciclarii de mase plastice si in domeniul serviciilor de tip call center.
Cei 150 de salariati ai intreprinderilor sociale sunt persoane cu dizabilitati sau persoane care au beneficiat de ajutor social. Pentru 60 % dintre persoanele angajate in proiect acesta este primul loc de munca, restul de 40 % nu a mai avut un loc de munca de mai mult de 2 ani.
Media de varsta a personalului este de 37 de ani. Cel mai varstnic angajat are 63 de ani, se numeste Toma M. si sufera de o afectiune a nervului si cailor optice. Cel mai tanar are 22 de ani, se numeste Ana S. si a fost pana in luna noiembrie beneficiar de ajutor social.
In vederea unei integrari profesionale de succes, toti angajatii au beneficiat de cursuri de formare profesionala, consiliere psihologica si de grup, consiliere de cariera si asistare la locul de munca.
Intreprinderile au fost dotate cu utilaje specifice activitatii desfasurate: mese sergrafice, prese de transfer termic, plotere, masini de caserat, embosat, stantat, biguit, instalatii de spalat si reciclat deseuri din polietilena etc.
Obiectele realizate in cadrul Fabricii de Bine pot fi gasite si comandate in magazinele de desfacere de la sediile intreprinderilor si, in curand, pe magazinul online al proiectului www.fabricadebine.ro.
“Imi place acest loc de munca, m-am acomodat extrem de repede. Sarcinile nu sunt grele deloc si avem posibilitatea de a le alege dupa puterile noastre. Am cunoscut oameni deosebiti printre colegii mei. Ei au povesti impresionante de viata si totusi au puterea sa se trezeasca in fiecare dimineata si sa o ia de la capat. Imi doresc ca produsele facute de noi, sa placa, sa fie cumparate si apreciate” a spus Mihaela M. salariat al intreprinderii sociale din Targoviste.
“Fabrica de Bine ofera demnitate si o viata mai buna pentru 150 de persoane vulnerabile social si familiile acestora. Astfel, pe langa impactul economic si de mediu pe care-l are asupra comunitatilor locale, Fabrica de Bine schimba destinul unor oameni.” a spus Anca Stefan manager proiect
“Dezvoltarea Economiei Sociale prin Infiintarea si Dezvoltarea de Intreprinderi Sociale”, este un proiect cofinantat din FONDUL SOCIAL EUROPEAN (contract nr. POSDRU /84/6.1 /S/ 50269) prin programul operational sectorial – Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 – Investeste in oameni! si se incadreaza pe Axa prioritara 6 – Promovarea Incluziunii Sociale.
Acesta este un proiect de dezvoltare a economiei sociale şi de integrare în câmpul muncii a persoanelor vulnerabile social. Proiectul se desfasoară pe durata a 32 de luni şi are ca finalitate înfiintarea a sase întreprinderi sociale în 5 din cele 8 regiuni de dezvoltare ale României: București și Ilfov, Centru, Nord-Est, Sud-Vest Oltenia şi Sud Muntenia si crearea a 150 de noi locuri de muncă pentru persoane cu dizabilităţi şi persoane care trăiesc din venitul minim garantat.
Economia socială răspunde nevoii de ocupare a forței de muncă, punând accent pe integrare socială și nu pe asistență socială. Ea se bazează tocmai pe capacitatea membrilor unei comunități de a se coagula și de a se constitui într-o formă de organizare economică. Aceasta identifică și utilizează potențialul resurselor umane, financiare și materiale de care dispune comunitatea.
Asociatia React este o organizatie neguvernamentala, creata in 2006 pentru a veni in sprijinul actorilor societatii civile prin proiecte ample, durabile, cu impact in comunitatile vizate. Organizatia activeaza in trei domenii: sanatate publica, educatie si integrare sociala, are 5 sucursale in care lucreaza mai mult de 30 de angajati si peste 200 de voluntari. Pana in prezent, Asociatia React a obtinut 9 premii de excelenta – nationale si internationale si a contribuit la salvarea a mai mult de 120.000 de vieti omenesti. www.asociatiareact.ro